Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Mamutintézmény született Makón

Makón három városi fenntartású általános iskolát vontak össze. A három intézménynek egy igazgatója van, Almási Pál, aki szerint az átszervezéssel jobban jártak a tanárok és a gyerekek is. Almási elmondása szerint télig nem fog pihenni.
Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet lesz a neve a három, közös vezetés alá vont, önkormányzati fenntartású általános iskolának. Elfogadták az új intézmény pedagógiai programját, minden tagozat marad a korábbi épületben, de a kiemelt tárgyak az összes tanulót egyformán érintik – így megszűnik az oktatás minőségének különbsége.

Nem beolvasztás, csak közös vezetés

– Többféle néven is gondolkodtunk, hiszen a Makói helyett lehetőségünk lett volna mást választani, de nem leltünk igazán jóra, így maradt a településnév. Az utóbbi hetekben komoly gondot okozott, hogy az érintettek közül is sokan összevonásként fogták fel az átszervezést, de hangsúlyozom: a gyakorlatban is csupán közös vezetés alá vonták az iskolákat, nem vettünk el jogokat egyetlen tagintézménytől sem – summázta Almási Pál. Az újonnan kinevezett igazgató elmondta: az utóbbi hetekben felmerült feladatok miatt gyakorlatilag az egész nyarat végig kell dolgoznia, sőt a szervezőmunka az őszbe is jócskán belecsúszik, legközelebb csak télen pihenhet meg.

Buzás: A legpuhább átszervezés

A makói képviselő-testület kedd esti rendkívüli ülésén elfogadta az új intézmény pedagógiai programját. Orbán Imre képviselő nehezményezte, hogy a kilencvenkilenc oldalas dokumentum áttanulmányozására kevés idő állt rendelkezésre, ám Marosvári Attila azt hangsúlyozta, hogy a programot szakértő is látta, és jó véleménnyel volt róla. Buzás Péter polgármester a „legpuhább átszervezésnek" minősítette az új makói általános iskola megszületését.

Akit csak lehet, állásban tartottak


– Ezekben a hetekben általában napi négy órát alszok, már ha tudok. A legnehezebb, általam embertelennek tartott feladat még hátra van: a napokban közölnöm kell a rossz hírt azokkal a kollégákkal, akik már nem dolgozhatnak velünk szeptembertől. Jó hír a rosszban, hogy a korábban rebesgetett 24 helyett legfeljebb öt, de lehet, hogy csak három-négy aktív tanárt kell elbocsátanunk, ehhez azonban csaknem az összes nyugdíjas korú, vagy kedvezményezett időszakba eső kollégánktól meg kellett válnunk. Egyébként a makói tanárok is sokkal jobban jártak az átszervezéssel, mintha semmi sem történt volna, hiszen a kötelező óraszám emelése miatt a különálló intézmények esetében ennél sokkal nagyobb lett volna az elbocsátottak száma. Mivel így 148 pedagógus álláshellyel számolhattunk, nagyobb lehetőségünk volt az óraszámok átrendezésére is – foglalta össze Almási Pál.

Azonos oktatási feltételek

A tanárok mellett a tanulók számára is előnyt hoz a közös vezetés, mindannyian változásokat tapasztalhatnak szeptembertől: hat kiemelt tantárgyat, a matematikát, a magyar nyelvet, a testnevelést, az informatikát, egy idegen nyelvet és a művészeti oktatást ugyanis mindenütt kiemelt óraszámban tanulnak majd – mindamellett, hogy az iskolák tagozatai – ahogy az igazgató nevezte: profiljai – épületenként változatlanok maradnak. Így elképzelhető, hogy a tehetséggondozás kapcsán bizonyos foglalkozásokra tanárok, esetleg tanulók is egyik épületből a másikba kell, hogy menjenek, ám ezzel megszűnik a makói oktatást is jellemző, korábbi szegregáció, minden épületbe beiratkozó gyermek azonos oktatási színvonallal találkozhat.

– Lényeges változás a vezetői struktúrát érinti – mondta Almási. – Lesz két igazgatóhelyettes, egy általános feladatokért és egy pr-munkáért felelős kolléga. Az egyes épületek élén tagintézmény-vezetőként igazgatóhelyettesek állnak majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói fürdőterv százhatvanmillióból

A felhalmozási kiadások terhére 160 millió forintot különített el Makó önkormányzata idei… Tovább olvasom