Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Már 58 tétel a makói értéktárban

Makó - A februárban megalakult makói értéktár-bizottság eddig 58 helyi kincset vett lajstromba – többek között Makovecz Imre épületeit, Páger Antal szellemi örökségét és a marosi gyógyiszapot. Várják a további javaslatokat.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

Az úgynevezett hungarikumtörvény kínál lehetőséget arra, hogy a települési önkormányzatok helyi értéktárat hozzanak létre. Ehhez értéktár-bizottságot is fel kell állítani.
Megírtuk: a makói bizottságba a testület még februárban tagként felkérte Tóth Ferenc volt múzeumigazgatót, helytörténészt, Makó díszpolgárát, Gilinger Katalin művésztanárt, Forgó Géza múzeumigazgatót, Urbancsok Zsolt levéltárvezetőt, Mátó Erzsébet nyugalmazott könyvtárigazgatót és Szilágyi Sándornét, a Marosvidék szerkesztőjét, valamint elnökként a civilben történész Marosvári Attila alpolgármestert.

A bizottság feladata Makó természeti, épített, a néphagyományból eredő, kulturális, gazdasági, gazdálkodási és történelmi értékeinek, valamint az itt született vagy életük során Makón élt személyek szellemi örökségének feltérképezése.

A grémium időközben megkezdte a munkát, melynek első eredménye már olvasható a város honlapján, a Makó értéktára menüpont alatt. A felsorolás összesen 58 helyi értéket tartalmaz; az agrár- és élelmiszergazdaság témakörében például a dughagymás termesztési mód, az egészség és életmód témakörében a makói túrós lepény, míg az épített környezet elemei közül ide került többek között az összes Makovecz-épület.

A leghosszabb a kulturális örökség listája, amelyen mások mellett Galamb József, József Attila és Pulitzer József neve olvasható, a legrövidebb pedig a sporté – itt egyelőre egyedül Erdei János olimpikon ökölvívó neve lelhető fel.
A makóiak is jelentkezhetnek ötleteikkel: a honlapról már letölthető az az űrlap, amit kitöltve beküldhetik javaslataikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tündér, az albínó csacsi

Csodájára járnak a környékbeliek, még a helyi iskolából is jött egy csoport megnézni: a csanádpalotai Szikszai István városszéli tanyáján albínó csacsi született. Tovább olvasom