Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Már nem látszanak a jégvihar sebei

Csanádalberti - Megszépült Csanádalberti evangélikus temploma: már nem látszanak a 2010-es jégvihar okozta sérülések.
Csanádalbertin 1882-ben épült fel az evangélikus templom. Az épületen az első igazán nagy felújítást csaknem száz évvel később, 1978-ban végezték el, amikor hatalmas vihar söpört végig a településen.

– Az orkánerejű szél levitte a templomtorony süvegét. Új süveget kapott, igaz, nem olyan formájút, mint a korábbi volt, hanem sokkal egyszerűbbet – mutatott egy régi fényképet az eredeti süvegről Szőcs Istvánné presbiter. Az 1978-as felújításkor építették be a templomba a fűtési rendszert is.

– Alig három évtizeddel később, 2010. június 18-án pedig a számunkra örökké emlékezetes jégvihar károsította meg az épületet. A biztosítási összegből az ablakok pótlására, a tetőzet javítására és a belső meszelésre futotta, a külső felújításra már nem. Erre a feladatra pályáztunk, és mintegy 20 millió forintot nyert az Ambrózfalva–Csanádalberti–Pitvaros Evangélikus Egyházközség – tudatta Szőcs Istvánné.

Csanádalberti evangélikus temploma külsőleg megújult, a toronysüveg hibáit is kijavították. Fotó: Kovács Erika
Csanádalberti evangélikus temploma külsőleg megújult, a toronysüveg hibáit is kijavították.
Fotó: Kovács Erika

A munkálatok közben derült ki, hogy a toronysüveget is fel kell újítani 1 méter 40 centiméteres magasságig, különben ismét beázott volna a templom. Ezt az összeget azonban nem tudták volna kiszorítani a pályázati forrásból. Hogy mégis elkészülhetett a munka, ahhoz több felől is érkezett segítség.

– Az országos püspökségtől 700 ezer forintot, a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegyétől 600 ezer forintot kaptunk, Csanádalberti önkormányzata pedig 300 ezer forinttal támogatta a munkálatokat. A torony ablakait is ki kellett cserélni, ahhoz pedig a Négy-határ 99’ Kft. biztosított 300 ezer forintot.

Szőcs Istvánné megmutatta a templom régi óráját is, amit most a templomban őriznek. A 2010-es vihar leszakította a hatalmas, vasból készült számlapot, és a szemközti parkba repítette. Órára már nem telt, de a kivitelezéskor felfestették a számlapot. A gyülekezet reméli, egyszer sikerül az óraszerkezet elkészíttetésére is pénzt szerezni.

A felújított templomot szeptember 13-án Gáncs Péter elnök- püspök szentelte fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

130 éve oltják a tüzet Makón

Egy közel 100 esztendős, lóvontatású kocsifecskendő a legérdekesebb darabja annak a kiállításnak, amely a napokban nyílt meg és a József Attila Múzeumban. Tovább olvasom