Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -1°C | 8°C Még több cikk.

Már nem lopják a csatornafedeleket Makón

Makó - Bár az elfogott fémtolvajok közül senki sem ismerte be, hogy köze lett volna a csatornafedelek eltűnéséhez, amióta eljárás indult ellenük, nem loptak el fedlapot Makón. Tavaly egymillió forintba került az öntöttvas fedlapok pótlása a városban.
Már nem lopják a csatornafedeleket Makón. Korábban ez nemcsak komoly kárt okozott a helyi vízszolgáltatónak, de balesetveszélyes helyzeteket is teremtett. A jelenségről kora tavasszal számoltunk be, megírtuk, hogy az ivóvízellátó-, illetve a szennyvízcsatorna-hálózat aknáiról akkoriban két hónap alatt hét, öntöttvasból készült fedőlap tűnt el, és az előző évben összesen egymillió forintba került a hiányzó fedőlapok pótlása. Egy-egy darab értéke – fajtájától függően – több tízezer forint, ám a kiadásnál is nagyobb gondot jelentett, hogy a fedetlenül maradt, olykor két méter mély aknák komoly balesetveszélyt jelentettek mindaddig, amíg a cég észre nem vette és legalább körbe nem kerítette az aknát a pótlásig. Szerencsére nem történt baleset.

Bende Flóra, a makói vízmű sajtóreferense még tavasszal, az egyik aknánál. Fotó: Miskolczi Róbert
Bende Flóra, a makói vízmű sajtóreferense még tavasszal, az egyik aknánál. Fotó: Miskolczi Róbert

A lopások időszakában lapunkon keresztül a nyilvánossághoz fordult, segítséget kért a Makó Térségi Víziközmű Kft., majd a megyei rendőr-főkapitányság is, amely 300 ezer forintos nyomravezetői díjat is kitűzött. A makói rendőrkapitánytól, Palicz Andrástól megtudtuk: időközben több, színesfémre specializálódott csoportot is sikerült elkapniuk, és bár a csatornafedelek ellopását az érintettek közül senki sem vallotta be, tény, hogy megszűntek a lopások, amióta eljárás indult a fémtolvajok ellen. A napokban a megyei rendőr-főkapitányság vissza is vonta a nyomravezetői díjat. A fedőlapokból viszont csak egy került elő, az egyik hulladékátvevő telepről – összetörve.

A Makó Térségi Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatója, Medgyesi Pál lapunknak megerősítette, hogy az utóbbi időben csakugyan megszűntek a fedőlaplopások. Az annak idején eltűnt darabokat természetesen pótolták. A városban egyébként összesen mintegy 300 öntöttvas tető található.

Drága lenne lezárni

Mivel az aknatetőket nem lehet betonból vagy műanyagból készíteni, továbbra is értékes célpontjai lehetnek a tolvajoknak, ugyanakkor még mindig megoldhatatlan, hogy egyáltalán ne lehessen ellopni ezeket – mondta Medgyesi Pál. Bár már készülnek zárható fedelek, ezek nagyon drágák, és felszerelésük is bonyolult, mert új betonaljzatot is kell hozzájuk készíteni. Az igazgató mindenesetre bízik abban, hogy előbb-utóbb megszületik az a színesfémlopásokat erélyesebben gátló jogszabály, amelynek megalkotását ő maga is szorgalmazta.

Olvasóink írták

  • 1. azéé" 2008. július 27. 15:02
    „Oszt méh..nem! Nehíz!Vagy nehéz vágni,és eltüntetni aki felvásárolta!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1800 román vendég igazolta, Makón a turizmusé a jövő

Makó - Makó fürdővárossá fejlődése néhány éven belül becslések szerint közel száz, idegenforgalommal kapcsolatos állást teremt. Tovább olvasom