Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Mariska néni jószolgálata

Önként és ingyen gondozza Földeák elhagyott sírhantjait immár harminc esztendeje Gotthárdi Györgyné. Az egyik emlékhely egy orosz katonáé, aki a katolikus asszony szerint nem tehetett róla, hogy a világpolitika Földeákra sodorta, ezért ő szeretettel gondol az itt meghalt férfira.
Fotó: Gyenes Kálmán
Harminc éve, hogy a Földeákon élő, nyugdíjas Gotthárdi Györgyné, Mariska néni állandó látogatója a falu temetőjének. Nemcsak családtagjaira emlékezni jár ki – önként, fáradtságot, sőt költséget sem kímélve gondozza a település minden elhagyott sírhantját. Mind a tizenegy emléken friss virág díszlik – és nem csak az ünnepnapokon.

– A faluban születtem, és sok hozzátartozóm hunyt el itt. A szüleim és testvéreim is Földeákon nyugszanak, ezért egyébként is gyakran kijártam a temetőbe. Régóta feltűnt, és megmondom őszintén: bántott, hogy tucatnyi sír is van a temetőben, amit a gaz lep, és senki sem gondoz. Ezért gondoltam, hogy majd én törődöm velük. Persze a földek művelése mellett alig maradt szabadidőm, mégis mindennap szorítottam rá egy-másfél órát, hogy kigazoljak, és virágot vigyek a vázákba – mondta az asszony.

A temetőgondnokságtól megtudtuk: a tizenegy sír között szép számmal akadnak olyan hantok, amelyeket a hozzátartozók azért nem látogatnak, mert messze laknak, de tudnak olyan Földeákon temetettről is, akinek már nem él egyetlen rokona sem. Ezeknek a síroknak a zöme azonban katonasír, jó néhányuk jel nélküli – ismeretlen férfiak nyugszanak itt, akik a Földeák melletti harcokban estek el a második világháborúban.

Gotthárdi Györgyné külön figyelmet szentel a katonasírok gondozására. Fotó: Gyenes Kálmán
Az egyik síremléken cirill betűs felirat áll: egy orosz származású férfi, Sztefan Mojszejevics Sefcsenko nyugszik itt, a Vörös Hadsereg egyetlen katonája, aki a falu mellett esett el hatvanegy éve. Mariska néni nem hagyja öntözés nélkül ennek a sírnak a virágait sem, mert vallja, ez a férfi sem tehetett róla, hogy a világpolitika magyar földre sodorta – meghalni.

– Időközben sok mindent megtudtam az itt nyugvó oroszról, akinek a felesége, meg a gyerekei el is látogattak jó huszonöt éve Földeákra. Kiderült: a férfi hét gyereke közül négy szintén Magyarországon halt meg a harcokban. A család akkor egy marék orosz földet, egy süteményt és egy szaloncukrot hozott, ezeket én ástam a sírba. Egy kicsit azért is teszem, mert remélem, hogy van olyan orosz asszony is, aki a kint meghalt magyar katonák sírjával törődik – fogalmazott Gotthárdiné, aki szeretné, hogy a külön álló orosz sírt is kerítsék a magyar hantokhoz. Mint azt elmondta: mindannyian csak áldozatok, és az Úr előtt mindannyian egyek vagyunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak jövőre nyit a Tesco Makón

Már a munkatársakat keresi, nyitni azonban csak a jövő év elején fog a legújabb nagyáruház, a Tesco… Tovább olvasom