Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Marketingötletek hagymára hangolva

Makó - Hagymafesztivál, hagymás ételeket népszerűsítő gasztronómiai program, rajzpályázat – íme néhány ötlet, amivel a város erősíteni igyekszik a makói hagyma hírnevét. A neves termesztő, Fekete János szerint a piacon még mindig rangja van a makói hagymának.
Szűkös a költségvetése, de pályázati támogatásból igyekszik népszerűsíteni a makói hagymát a városban székelő Országos Hagyma Terméktanács – tudtuk meg az elnöktől, Gazdag Jánostól. Most éppen egy hagymás ételeket bemutató, recepteket ajánló prospektust készítettek, amelyen emellett természetesen egyéb tudnivalók is olvashatók a növényről, no meg információk a terméktanácsról. Ezekkel a közönség több nagy főzőfesztiválon – például a szegedi halfesztiválon is – találkozhat majd. A legtöbbet azonban természetesen a nemzetközi hagymafesztiváltól várják, amelyből szeptemberben már a tizenkilencediket rendezik meg.

Népszerűsíteni igyekszik a hagymát – mint a város egyik védjegyét – a makói Tourinform-iroda is. Scheitzner Beáta vezető elmondta: országos kiadványokban is népszerűsítik a hagymát. Persze nagy lehetőség a gasztronómia is: sikert aratott A hagyma kilenc mérföldköve című programsorozat, amelynek keretében környékbeli vendéglősök állítottak össze hagymás ételeket is tartalmazó menüsorokat a nyári, nagy rendezvények idejére.

Ilyen gyönyörű mosollyal kínált, eredeti makói hagymának ki tudna ellenállni? Fotó: Karnok Csaba
Ilyen gyönyörű mosollyal kínált, eredeti makói hagymának ki tudna ellenállni?
Fotó: Karnok Csaba

Noha a hagyományos termesztésű vöröshagyma egyre inkább kiszorul a termelésből vidékünkön, még mindig van híre-neve a makóinak – osztotta meg velünk tapasztalatait a legutóbbi hagymafesztiválon kitüntetett gazda, Fekete János. Úgy fogalmazott, üzleti partnerei az ország legtávolabbi részein is örömmel fogadják a makói vidéken termett árut. A gazdálkodó szerint, aki sajnálja, hogy a hagyma nemesítése, fajtafenntartása elkerült Makóról, érdemes a hagyma marketingjével foglalkozni. Ebben személyesen is szívesen vállal szerepet – azt tervezi, hogy a nagyobb mezőgazdasági kiállításokon, vásárokon standot bérel, hogy terményeit népszerűsítse.

Szent Pétör mög a hagyma

Közvetve a makói hagyma népszerűsítéséhez is minden bizonnyal hozzá fog járulni az a rajzpályázat, amit a Hagymaház hirdetett meg gyerekeknek és felnőtteknek. A jelentkezőknek Rozsnyai János maroslelei pedagógus Szent Pétör mög a hagyma című meséjéhez kell illusztrációt készíteniük szeptember 8-ig.

Olvasóink írták

 • 5. KamuNeni 2009. augusztus 19. 09:04
  „Itt angliaban 20 kilot veszek 5 fontert a piacon. Szamold ki. Persze nem Makoi de nem erdekes.”
 • 4. nezdcsak 2009. augusztus 14. 05:00
  „3...és ez minden termékre igaz!”
 • 3. lacipapa68 2009. augusztus 13. 22:54
  „A magyar polgár rendkívül érzékeny az árra.És nagy ívben tesz arra,hogy honnan jött a hagyma.”
 • 2. petrezselyem 2009. augusztus 13. 00:17
  „Itt az a baj,hogy hiába olcsóbb a kínai hagyma,sosem lesz olyan finom íze,mint a makóinak.Aki magyar létére nem magyar hagymát vásárol a piacon vagy az áruházakban,az szégyellje magát.”
 • 1. lacipapa68 2009. augusztus 12. 22:26
  „Makón és térségében annyira lecsökkent a hagymafélék vetésterülete,hogy az EU érdemben nem foglalkozik a makói hagymával.Az itt termett hagyma hiába jobb és aromásabb,mint pl. a kínai vagy pedig a világ más részein termett,ha 1 forinttal is drágább kilója,már a kutya sem kíváncsi rá.Meg hát persze nincs tételben termelve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Kiszombornál

Kiszombor - A határátkelő közelében két személygépkocsi ütközött egymásnak. Az egyik kocsi utasa… Tovább olvasom