Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Markoló mentette meg Kövegyet a belvíztől

Kövegy - Bár nem lett volna kötelessége, segített Kövegynek a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat: markolójával árkot ásott a falu és Csanádpalota között, az összekötő út mentén, hogy le tudjon folyni a víz az útról, a kertekből, a környező földekről és egy közeli tanya körül.
Komoly gondokat okozott az elmúlt napokban a belvíz a megye legkisebb falujában, Kövegyen is: nemcsak a külterületi földek jelentős része került víz alá, de az esőzések nyomán a kertek és a községet Csanádpalotával összekötő út is. Ez utóbbi probléma megoldásában a tűzoltók próbáltak segíteni, a vizet átszivattyúzták az úttest túloldalára – ez a munka sziszifuszinak bizonyult, mivel innen nem tud hová folyni a víz. Az önkormányzat végül a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulattól kapott segítséget. Ők odaküldték az egyik markolójukat, és a munkagép 2 nap alatt, tegnap délutánra kimélyítette az út menti árkot.

A társulat szakágazat-vezetője, Tóth Ferenc lapunknak elmondta: a markoló mintegy 6-800 méteres vízelvezetőt alakított ki, amely a nagylaki út menti kövegyi csatornába torkollik, az pedig a Marosba szállítja a vizet. Így remélni lehet, hogy nemcsak az út marad száraz – ez a fagyos téli időben különösen fontos –, de megmenekülhet a közeli tanya is, ahol 100 sertést tartanak, és a falu árkaiból, a környező földekről is hamarabb vonul le az esőzések nyomán felgyülemlett csapadék. A társulatnak egyébként három hasonló erőgépe van. Bár ez nem kötelességük, most mindegyik a belvíz elleni védekezésben segít.
Kövegyen járva azt láttuk: az utcai vízelvezetőkből sebesen folyik le a víz, s bár a kertek még mindig sarasak, javult a helyzet. A polgármester, Galgóczkiné Krobák Mária azt mondta, ha nem kaptak volna segítséget, még mindig nagy gondban lenne a falu. A közmunkások és a helyi önkéntesek rengeteget dolgoztak az elmúlt napokban. Mélyítették az árkokat, átereszeket, szivattyúztak, fákat vágtak ki a víz útjából – mindezt azonban szinte hiába tették volna, ha a víz nem kap szabad utat a gyűjtőcsatornához. A megye legkisebb falujában most is másodfokú készültségben védekeznek a belvíz ellen – a fokozatot akkor csökkenthetik, ha az elkövetkező napokban nem esik az eső.

Dolgozik a markoló, készül a csatorna Kövegynek. Fotó: Schmidt Andrea
Dolgozik a markoló, készül a csatorna Kövegynek.
Fotó: Schmidt Andrea

Megrepedt a tömörkényi tanya fala

Valószínűleg a belvíz miatt több helyen megrepedt és életveszélyessé vált tegnap reggelre a Tömörkény külterületén lévő Pusztaszeri-dűlő 192. számú tanya. A vályogfalú, a legközelebbi aszfaltúttól majd öt kilométerre található lakóház nyugdíjas tulajdonosa, Mészáros Jánosné éjszaka szerencsére a szomszédos, kisebb épületben aludt. Így csak akkor vette észre, hogy alul leomlott a házfal vakolata, amikor reggel kiment az udvarra. A történtekről a szomszédok értesítették a helyi önkormányzatot, amelynek munkatársai azonnal aládúcolták az életveszélyessé vált épületet, hogy onnan ki tudják vinni az asszony bútorait, holmiját. A tanya tulajdonosa nem maradt fedél nélkül, a Tömörkény belterületén élő lánya vette magához.

70 ezer hektár

Jelenleg az Atikövizig területén 69 ezer 900 hektár áll víz alatt, a vetésterületek nagysága 23 ezer hektár, a szántóföldeké pedig 20 ezer 650. Az Alsó-Tisza- vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén jelenleg 31 szivattyútelep üzemel, amely mintegy 4,7 millió köbméter belvizet emelt át.

A védekezésben 193 fő vett részt. I. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben Apátfalva, Bordány, Deszk, Felgyő, Forráskút, Hódmezővásárhely, Kiszombor, Makó, Mindszent, Nagymágocs, Nagyszénás, Pitvaros, Röszke, Szatymaz és Szentes területén. Másodfokon védekezik Balástya, Baks, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Kistelek, Kövegy, Mórahalom, Orosháza, Ópusztaszer, Pusztaszer, Szeged, Szegvár, Székkutas, Tömörkény, Tiszasziget, Újszentiván, Üllés és Zákányszék. Továbbra is a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben Csanádpalotán és Csanyteleken.

Olvasóink írták

 • 3. jurigeller 2010. december 09. 12:33
  „Hát igen. A probléma majd ott kezdődik a tavasszal amikor a földtulajdonosok be akarnak menni a földjükre és nem tudnak az árok miatt.(nincs máshol út!)
  Tehát a bejárókat vissza kell majd állítani, átereszeket elhelyezni alattuk ,a csatornát szakszerűen kiszintezni a fákat amik útban vannak kivágni stb..
  Ez az amit senki sem fog megcsinálni a víz egyszer elfogy a vízügyi "szakemberek" elmennek Dél Afrikába vagy valami egzotikus helyre "tanulmányútra" és minden marad a régiben.
  Egyébként én azt hiszem ,hogy a terület a közútkezelő tulajdonában van.”
 • 2. szentmiki 2010. december 09. 09:28
  „Hátha rájönnek végre az emberek, hogy miért érdemes évente kitakarítani és rendben tartani az árkokat, csatornákat, átereszeket.”
 • 1. szentmiki 2010. december 09. 08:57
  „Kövegy Palota között régen ilyen szép karbantartott csatorna volt, gengszterváltás óta szép lassan feltöltődtek, a "gazdák" plusz saját bejárót készítettek természetesen átfolyó nélkül,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eső megmutatja, merre folyt régen a Maros

Makó - 500 millió forintból új, közművesített parcellákat alakítottak ki a makói ipari parkban. Tovább olvasom