Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Maroslele feladta magának a leckét

Maroslele - Feladta magának a leckét a maroslelei képviselő-testület, mert 4:3 arányban a korábbi tervekkel ellentétben úgy döntött, mégse társuljon a falu óvodája és iskolája az apátfalvival. Ez 13 milliós plusznormatíva-bevételt jelentett volna – a falutól idén a kormányzat 16 milliót von el.
13 milliós pluszbevételre tehetett volna szert éves szinten a maroslelei önkormányzat, ha a képviselő-testület elfogadja Martonosi György polgármester javaslatát, és a következő tanévben Apátfalvával társulásban működteti a 72 fős helyi óvodát és a 171 diákot oktató iskolát. A társulási ajánlattal Apátfalva kereste meg Maroslelét, mert úgy néz ki, Magyarcsanád iskolája, amellyel eddig a sajátjukat társulásos formában működtették, egyházi lesz. A térség falvai közül már egyedül Maroslele működtette önállóan oktatási intézményeit, így a választás logikus volt.

A társulás azért tűnt mind a két fél számára kedvezőnek, mert az ezzel járó megemelt normatívára most már a 2107 lelkes Maroslelének is nagy szüksége lett volna. A községtől az előző kormányzat a központi finanszírozáson keresztül 49 millió forintot vont el, a mostani pedig 16-ot idén. Csakhogy a képviselő-testület legutóbbi ülésén 4:3 arányban leszavazta az elképzelést. Martonosi György azt mondja, az a legnagyobb gond, hogy akik a döntés ellen voksoltak, igazi alternatívát nem mutattak fel, csak néhány milliós megtakarítást jelentő spórolásra tettek javaslatot, ez viszont nem jelent hosszú távú megoldást a problémára.

Az ötlet négy ellenzője közül két képviselőt értünk el tegnap: Bozsóné Köblös Ildikó alpolgármestert és Vinczéné Faragó Anikót – utóbbi egyben az iskolát és óvodát is magában foglaló általános művelődési központ vezetője. Mindketten azt mondták, nem tudnak arra a kérdésre válaszolni, milyen érvek miatt döntöttek nemmel, át kell gondolniuk a választ, és csak csütörtökön nyilatkoznak. A döntéssel egyébként csak Maroslele került nehéz helyzetbe, Apátfalvának ugyanis elvben megvan a lehetősége arra, hogy egy másik, már meglévő intézményfenntartó társuláshoz csatlakozzon.

Olvasóink írták

 • 9. M@M 2011. március 28. 08:48
  „Egyszerűen meg akarták szívatni Martonosit, most meg sunnyognak, mert nem merik elmondani senkinek!!!”
 • 8. Pierre_Quatre 2011. március 26. 15:33
  „Hmmm, úgy látom be voltak b*szva/lőve a tisztelt képviselők az ülésen, és most próbálják meg visszaidézni a filmszakadás idején történteket :D :D”
 • 7. egyszerűvállalkozó 2011. március 26. 11:21
  „Az olyan képviselőre, aki nem tudja, (vagy nem akarja) megindokolni hogy mit miért szavaz meg, vagy utasít el azt nem kell többet a képviselő testületbe juttatni.”
 • 6. polarbear 2011. március 25. 20:05
  „A hozzászólók biztosan alaposan körüljárták a témát! :-)”
 • 5. polarbear 2011. március 25. 19:57
  „Eszti!
  Ennek a hsz-nek se füle se farka!
  Mit akartál közölni?!”
 • 4. Eszti99 2011. március 25. 17:11
  „És akinek ezt a gyereke mind végig nézi azt szerintük ki?Hát persze, hogy Én!Nekem kell hallgatnom ezt az egészet...Lele így Lele úgy...És azért mi sem vagyunk milliárdosok tehát nekün kis kell ennünk valamit...De ha ez megy továbbra is akkor le fogok fogyni (bár ígysem vagyok kövér).És ki szívja ebből a nagyot?Mindenki!Mert csak nem társultak...Pocsék érzés... :(”
 • 3. kismocsok 2011. március 25. 13:44
  „Silvio_Dante: jááj én nem mertem így kiírni de köszi:D
  Tudod ha ilyenek a képviselőink akkor már értem miért tartunk ott ahol tartunk és ezek vezetik az országot, asszem ez nagyon súlyos:(
  kezdek depis lenni:P”
 • 2. Silvio_Dante 2011. március 25. 13:39
  „Ha a hülyeség fájna, biztosan ordítana a két csodás képviselő! Gratulálok, igen rövid ésszel rendelkeznek!!!”
 • 1. kismocsok 2011. március 24. 21:11
  „Milyen képviselő az olyan aki nem tudja megindokolni, hogy mi alapján szavazott?
  Miért kell egy napot gondolkozni??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó kerékpártúra Nagyszentmiklósra

Makó - Az Eötvös Loránd Természetjáró Szakosztály évadnyitó kerékpártúrát szervez a romániai… Tovább olvasom