Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Maroslele vonzaná a fiatalokat

Otthon szeretné tartani a fiatalokat, sőt máshonnan is vonzaná őket Maroslele önkormányzata – ez a fő üzenete a falu nemrégiben meghirdetett 5 éves programjának. Úgy tapasztaltuk, a tervezett intézkedések lényegében egybevágnak az érintettek igényeivel.
– A célom a természettudományi diploma, amivel aligha tudok majd a szülőfalumban elhelyezkedni. Valószínűleg Szegeden fogok dolgozni, de a megyeszékhely nincs messze, és szeretem Maroslelét, barátságosnak tartom, így szívesen laknék itt – mondja a buszról leszállva Varga Barbara, aki a vásárhelyi Bethlen-gimiben másodéves. Úgy gondolja, ha már dolgoznia máshol kell, jó lenne, ha a fészekrakás örömteli gondjában segítene majdan neki a falu.

A gyógypedagógusként Makón dolgozó Nagyné Kéri Katalin már túl van az otthonteremtésen, sőt gyerekei is vannak. Szerinte az iskolai lehetőségeket, szakköröket, szabadidős elfoglaltságot kellene bővíteni, de jó ötletnek tartja a beiskolázás támogatását is. S bár neki ez nem fő szempont, elégedett a fiatalok helyi szórakozási lehetőségeivel.

Varga Barbara szívesen venné, ha segítséget kapna az otthonteremtéshez. Fotó: Szabó Imre
Varga Barbara szívesen venné, ha segítséget kapna az otthonteremtéshez. Fotó: Szabó Imre

Minderről annak kapcsán érdeklődtük a faluban, hogy a képviselő-testület kidolgozta 5 éves programját, amelynek központjában a fiatalok otthon tartásának szándéka áll. Martonosi György polgármestertől megtudtuk: a lakhatási gondok enyhítése érdekében 55 közművesített önkormányzati telket fognak felajánlani, ingatlanvásárláshoz pedig már idén szeptembertől nyújt félmilliós, 10 éves, kamatmentes hitelt a falu, és a tervek között szerepel egy 6 lakásos bérház felépítése is.

A gyermekvállalási kedvet azzal ösztönzik, hogy a jövő évtől 60 ezer forintos babakötvényt nyitnak az újszülötteknek, és aki a helyi óvodába, iskolába íratja be gyerekekét, 5000 forintot kap. Persze lesznek fejlesztések is – megújulnak egészségügyi és sportlétesítmények, új utak, járdák épülnek.

A falu első embere hozzátette: az önkormányzat a program visszhangjára is kíváncsi, ezért kérdőívet kap minden lelei háztartás, amelyben mindenki kinyilváníthatja, egyetért-e az intézkedéscsomag egyes pontjaival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az éhezőket lopták meg Makón: eltűnt a rászorulóknak szánt persely

A napokban ellopták a Megyeház utcai Jäger sörözőből azt a pénzzel félig megtelt gyűjtőedényt, aminek a bevételéből rászorulókat vendégelt volna meg meleg étellel a Heti Betevő helyi önkéntes csapata. Tovább olvasom