Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Marosvári erkölcsi forradalomról szólt

Rendzavarás nélkül, méltóságteljesen zajlott tegnap Makón az 1956-os megemlékezés. Az ünnep szónoka, Marosvári Attila az ötven évvel ezelőtti események tükrében a mai erkölcsi forradalom szükségességéről beszélt. Bár érvényes területfoglalási engedéllyel rendelkezett a városi rendezvény helyszínére a Jobbik Magyarországért makói szervezete, az előzetes tervekkel szemben mégsem tartottak a városi ünnepséggel egy időben programot.
Makón megkoszorúzták a forradalom hőseinek emléket állító kopjafákat. Fotó: Segesvári Csaba
Kis feszültség volt érzékelhető tegnap a makói hivatalos '56-os megemlékezést megelőző percekben, ugyanis a Csanád vezér térre a Jobbik Magyarországért makói szervezetének is érvényes területfoglalási engedélye volt. Napokkal ezelőtt híre kelt, hogy a városi programmal egy időben külön megemlékezést tartanak a téren. Fazekas Ferenc, a Jobbik makói vezetője a városi rendezvény előtt lapunknak elmondta, nem ünnepelnek. Bár a megjelentek közül többen is attól tartottak, megzavarják majd a városi ünnepet, nem volt rendbontás.

Buzás Péter polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a forradalom eszméi az 1989-es rendszerváltásban teljesedtek be. A szónok, Marosvári Attila történész hangsúlyozta: '56 fél évszázaddal ezelőtti emléke ma egy erkölcsi forradalom kezdetét kell, hogy jelentse, mert a magyar társadalom csalódott a rendszerváltást követő másfél évtized történéseiben, kiábrándult a szabadság nyújtotta lehetőségekből. A szónok kiemelte: a nemzeti egyet nem értés, széthúzás folytatódásával a jelenlegi, elkeserítő helyzet csak fokozódni fog, ennek megoldására nem megszorításokkal vagy utcára vitt politikával, hanem nemzeti egységgel lehet válaszolni.

Az ünnepség zárásaként a város vezetése és politikai szervezetei, történelmi egyházainak képviselői koszorút helyzetek el a forradalom hőseinek emlékére felállított kopjafáknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Free shopok Nagylaknál és Kiszombornál

Röszke és Horgos között már évek óta üresen állnak a vámmentes boltok épületei, viszont Nagylaknál… Tovább olvasom