Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Medgyesi Pál életműdíja

Makó - Életműdíjjal ismerte el a makói Medgyesi Pál munkáját a tíz éve alapított, húszezer taggal működő Magyar Mérnöki Kamara. A Zielinski Szilárd-díjjal kitüntetett szakember éppen negyven esztendeje irányítja a makói kistérség vízellátásáért felelős céget.
Évente mindössze négyet ad ki a Magyar Mérnöki Kamara az életműdíjnak tekinthető Zielinski Szilárd-díjból. Idén közülük az egyik kitüntetett a megyei mérnökkamara javaslatára a makói Medgyesi Pál lett. A Makó Térségi Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatója, bár sok szakmai elismerésben részesült az elmúlt években, erre a díjra nem számított.

Medgyesi nemcsak a díjat ünnepelheti, hanem egy évfordulót is: épp negyven éve vezeti a makói kistérség vízellátásáért felelős társaságot. Mint lapunknak elmondta, egy tragédia után került a vállalat élére – negyven éve halt meg két munkás a Lesiben működő szennyvízátemelőnél. A súlyos baleset emléke azonban nem az egyetlen tehertétel volt a Szentesről érkező, frissen családot alapított mérnöknek. Abban az időben a vezetékes ivóvízellátás, illetve a szennyvízcsatornázás épphogy csak elindult, a társaság pedig katasztrofális körülmények között működött.

A névadóról

A kitüntetés névadója, a lengyel származású Zielinski Szilárd volt egyébként az első műszaki doktor Magyarországon. Szakmai körökben mint a vasbeton építészet hazai atyját emlegetik, de tisztelik a mérnöki kamara egyik alapítójaként, szervezőjeként is – a díj kitüntetettjeitől éppen ezért nem csupán kimagasló szakmai kvalitást, de a mérnöktársadalom életében való aktív részvételt is várnak. Zielinski Szilárd álmodta meg például a szegedi víztornyot, de tervezett a régi makói Maros-híd alá betonpilléreket, és az ő mérnöki kvalitásait dicsérik a magyarcsanádi vasúti híd rajzai is.

Hová sikerült eljutni negyven év alatt? Medgyesi Pál büszkén mondja: idén a legnagyobb melegben sem tudták a fogyasztók úgy leterhelni az ivóvízellátó rendszert, hogy bármilyen probléma fellépjen, és az ivóvíz tisztasága is megfelel minden előírásnak; a szennyvíz kezeléséről az ország egyik legjobb tisztítóműve gondoskodik. Ami pedig a körülményeket illeti: a mai dolgozók a legmodernebb munka-egészségügyi és -biztonsági előírásoknak megfelelő körülmények között dolgozhatnak – ráadásként a cégnek a Tinódi utcában rangjához méltó székháza van.

A negyvenévi munka után azonban Medgyesi Pál még mindig nem a pihenésen gondolkozik. Mint mondja, az elkövetkező öt évben a makói agglomerációban szükség lesz az ivóvízellátó rendszer megújítására és a szennyvízcsatornázás gondját is meg kell oldani. A két beruházás együtt összesen húszmilliárdos beruházást igényel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási sárgadinnyéje termett az egyik makói kertbarátnak

Makó - Óriási sárgadinnyéje termett az egyik makói kertbarátnak, a hatvanhat esztendős Pásztor… Tovább olvasom