Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Medgyesi Pál ötödik életműdíja

Makó - Ötödik szakmai életműdíját kapta meg nemrégiben, a víz világnapja központi ünnepségén Medgyesi Pál, a Makó Térségi Víziközmű Kft. vezérigazgatója. Azt mondja, a sors ajándéka az a fél évszázad, amelyet eddig a szakmában tölthetett.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A kitüntetés pontos neve, amit nemrégiben Medgyesi Pál átvehetett: A Víziközmű Ágazatért Érdemérem. Ezt a Magyar Víziközmű Szövetség alapította a szakma legkiválóbbjainak elismerésére, és eddig kevesebb mint 10-en kapták meg az országban – olyanok, akik már befejezték pályafutásukat, vagy közel állnak ahhoz. A Makó Térségi Víziközmű Kft. vezérigazgatója egyébként jelenleg a szervezet korelnöke, és egy korábbi ciklusban elnökségi tagja is volt.

Nyáron lesz annak az 50. évfordulója, hogy Medgyesi Pál elkötelezte magát a szakmával. Ekkor helyezkedett el gépipari technikusként a megyei vízművállalatnál, amit aztán 12 év tanulás követett. Azt mondja, szerencsés, mert nagyon mozgalmas korszakban került a makói kistérséget ellátó szolgáltatóhoz. Az ő időszakához köthető, hogy minden itteni településen – az országban elsőként – elindult a vezetékesivóvíz-ellátás, és mára a szennyvízelvezetés is biztosított az itt élők 90 százalékának. A közműrendszerek ráadásul biztonságosak és korszerűek – példaként említi, hogy a makói szennyvíztisztítót csak bővíteni kellett, hiszen a 15 évvel ezelőtt általa kiválasztott technológia ma is az élvonalba tartozik. – Az ezt követő fejlesztések már csak ráépülnek mindarra, ami megvan, és jól működik, amit öt évtized alatt a munkatársaimmal együtt fejlesztettünk, és számtalan innovációval javítottunk. A sors ajándéka, hogy mindezt az életművemnek tudhatom – mondja.

Medgyesi Pál. Fotó: DM
Medgyesi Pál. Fotó: DM

Medgyesi Pálnak egyébként ez az ötödik olyan szakmai díja, amit egész életművéért kapott. Az elsőt, az Alkotói Díjat 2004- ben, a megyei mérnökkamarától, később Vásárhelyi Pál-díjjal tüntették ki, de megkapta a Magyar Hidrológiai Társaság Lampl Hugó-díját és a Zielinski Szilárd-díjat is a Magyar Mérnöki Kamarától. Megjegyzi: bár számára mindegyik felbecsülhetetlen értékű, valamennyit odaadta volna cserébe, ha
– amint azt eredetileg tervezték – megalakul egy új megyei víziközmű-szolgáltató makói székhellyel. A Makó Térségi Víziközmű Kft., amely életművének egy fontos darabja, és amely két évtized alatt 15 rangos elismerésben részesült, ettől függetlenül továbbra is működik. Jelenleg különböző szakmai piaci szolgáltatásokat végez, idén 200 milliós bevételre, és mint eddig mindig, rentábilis gazdálkodásra számít – jövője azonban egyelőre bizonytalan. Ám ha a 110 munkatársával közösen felépített cég elvész is, megmaradnak és évtizedeken keresztül a biztonságos szolgáltatások alapjai lesznek a települési víziközmű-rendszerek, és remélhetőleg nem vész kárba az a tudás, szakmai tapasztalat sem, amelyet három szakember-generáció továbbvihet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Seres Alíz és Dani János országos versenyt nyert

A makói Galamb József Szakképző Iskola diákjai úgy gondolják, élethivatásuk lesz az, amiről versenyfeladatuk szólt. Tovább olvasom