Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Még épül, de már járható a megújult kerékpárút

Hivatalosan még nem adták át, de már sokan használják a Kiszombor és Makó között megépült új kerékpárutat. Kipróbáltuk – össze sem lehet hasonlítani a régivel.
Kövegy és Palota között is épül

A járásban Csanádpalota és Kövegy között is ígértek kerékpárutat. A város polgármestere, Kovács Sándor lapunknak azt mondta, a két település között már folynak az előkészítő munkálatok – régészeti feltárás, közműkiváltás –, az építkezés a jövő hét végén kezdődik. Itt 3 és fél kilométeres, aszfaltozott, minden szükséges forgalomtechnikai és biztonsági kiegészítő eszközzel felszerelt bicikliút lesz. A beruházás várhatóan 101 millió forintba kerül, az átadást októberre tervezik.

Aki az utóbbi években megpróbált kerékpárral eljutni Makóról Kiszomborra vagy fordítva, valóságos tortúrát élt át, a nagyjából 2 kilométeres kerékpárút az elmúlt évtizedekben ugyanis olyan rossz állapotba került, hogy valósággal kirázta a lelket az emberből. Ez immár a múlté – tapasztaltuk, amikor kipróbáltuk a hivatalosan még át nem adott, valójában azonban máris sokak által használt új bringautat. Öt perc sem telt bele, és kényelmes, nézelődős tempóban átértünk a Maros-híd lábától a falu szélét jelző tábláig. Bár az aszfaltszőnyeg mellett még dolgoznak – néhol a vízelvezető csatornát építik, másutt a védőkorlátot festik vagy a környező talajt füvesítik – , az út szinte tükörsima, kényelmes és biztonságos.

Megírtuk: az új kerékpárút közel 200 millióba került; a homokos, kavicsos ágyazatra épülő 15 centis betonalapra 6 centis aszfaltot terveztek, az út maga 2,2 méter széles, szegély is készült hozzá. Az építkezés azért került ilyen sokba, mert biztosítani kell az út vízmentességét, emellett a töltésnél lévő, Makóhoz közeli végponton egy járdaszigettel és villogó jelzőfénnyel biztosított csomópontot kell kialakítani. Ez utóbbi még nincs kész.

Sima, biztonságos – az új biciklutat össze sem lehet hasonlítani a régivel. Fotó: Szabó Imre
Sima, biztonságos – az új biciklutat össze sem lehet hasonlítani a régivel. Fotó: Szabó Imre

Az úton töltött néhány perc alatt összesen 27 kerékpárost számoltunk össze; akik nem siettek és megálltak néhány percre, kivétel nélkül dicsérték a beruházást, az egyetlen panaszt épp a biztonságos makói átkelő átmeneti hiányára kaptuk. Itt egyelőre a szokásosnál jobban kell figyelni, de egy-két héten belül ez a probléma is megoldódik – tudtuk meg a községházán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Multicég dolgozói segítik az ételosztókat

A Heti Betevő elnevezésű mozgalmat támogatta a vállalati családi napján szervezett tombola bevételéből a ContiTech Fluid Automotive Kft. Tovább olvasom