Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Még mindig csak álom a nagylaki templom

Makó - Bár Kiss-Rigó László megyés püspök erre az évre ígérte, egyelőre várniuk kell a nagylakiaknak, hogy felépüljön templomuk. A makói térség legfiatalabb falvában most csak harangtorony van – az egykori hasonló nevű mezőváros templomaival együtt a határ román oldalára került.
Bár a türelem a hívők egyik fontos erénye, Nagylakon, úgy tűnik, egyre türelmetlenebbül várják, hogy a falunak végre legyen temploma. A határátkelőjéről ismert településnek, mint korábban többször megírtuk, azért nincs temploma, mert a hasonló nevű egykori népes mezőváros Trianon után Romániához került – templomaival együtt –, ugyanakkor a magyar határokon belül maradt külterületi kendergyár köré néhány év alatt ismét község szerveződött. A ma 545 lelket számláló falu 1925 óta önálló közigazgatási egység, és bár szép számmal élnek hívek itt is, az imaházra idáig csak az igény volt meg.

Az ügyben tavaly nyáron történt az első előrelépés: ekkor állítottak fel a temető mellett egy harangtornyot. Az avatáskor a szeged-csanádi megyés püspök, Kiss-Rigó László azt ígérte a nagylakiaknak, hogy idén már egy kisebb templom vagy nagyobb kápolna is szolgálja majd a híveket. A falu polgármestere, Gyarmati András ezt követően a református és az evangélikus egyház vezetőivel is tárgyalt – mindketten helyeselték azt az elképzelést, hogy ez a majdani imahely ökumenikus legyen, sőt támogatást is ígértek az építéshez. A falu első embere azonban azóta hiába érdeklődött a püspökségen szóban és levélben is, érdemi választ nem kapott.

A nagylakiak a temető szomszédságában harangtornyot állítottak. Fotó: Segesvári Csaba
A nagylakiak a temető szomszédságában harangtornyot állítottak. Fotó: Segesvári Csaba

Mint most megtudtuk, azért, mert bár a templomépítés valóban szerepel a szeged-csanádi egyházmegye tervei között, idén erre már biztosan nem kerül sor – szerte a megyében másutt is vannak hasonlóan komoly beruházást igénylő feladatok. Emődi Sándor, az egyház vagyonkezelője lapunknak éppen ezért a konkrét elképzelésekről még nem tudott beszámolni, mindössze annyit mondott, idén legfeljebb a terület kijelölésére és a tervezésre kerülhet sor. Az egyházmegye egyelőre türelmet kér a hívektől – tette hozzá Emődi Sándor.

Olvasóink írták

 • 5. redstar 2009. június 19. 14:05
  „4.magyarimóni:Hát min járjon, mónikám?!Templomba nem megyek, nagyon igazságtalan hely:csak a pap iszik, a többi meg csak nyeli a nyálát....:-)))”
 • 4. magyarimóni 2009. június 19. 10:30
  „Nagylak: 612 főből áll, minek beszéljünk mi a válságról? Mi építgetjük és szépítgejük a 470 hektárt!
  Redstar,neked is a pián jár az eszed.”
 • 3. redstar 2009. június 17. 15:57
  „Pedig egy jó kocsmával többet érnénrk....”
 • 2. napiszar 2009. június 16. 17:48
  „Én is voltam a múltkor templomban,gyerekek mennyi újgazdag volt ott most ez a sláger épüljön meg kell ez nagyon mint egy falat kenyér!”
 • 1. redstar 2009. június 16. 17:19
  „Jó a nagylakiaknak, hogy ez a legnagyobb gondjuk...Ki mer itt válságról beszélni?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat hónapot kell várni gyermekpszichológusra

Makó - Április óta a makói Egyesített Népjóléti Intézmény (ENI) kettő helyett már csak egy gyermekpszichológust foglalkoztat, emiatt féléves lett a várólista. Tovább olvasom