Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Megduplázta földjét a maroslelei üzem

Maroslele - Kétszer akkora földön gazdálkodhat idén a maroslelei önkormányzat gazdainformációs központja, mint tavaly. A létszám is nőtt, idén 49 embernek tud munkát adni a tökből, napraforgóból hidegen sajtolt étolajat készítő és palackozó üzem.
Szerződést kötött nemrégiben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel a maroslelei Kereskedelmi és Gazdainformációs Központ. A termelő és feldolgozó szervezet a tavalyi 27 hektárhoz képest idén már 63 hektár földet művelhet meg. Ebből 10 hektár önkormányzati, a többi állami tulajdonú terület.

Tavaly adták át az olajüzemet. Idén még több nyersanyagot dolgozhatnak föl. Fotó: Bakos András.
Tavaly adták át az olajüzemet. Idén még több nyersanyagot dolgozhatnak föl. Fotó: Bakos András.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Martonosi György, Maroslele polgármestere azt mondta, 28 hektáron már szépen fejlődik az őszi búzájuk, 15 hektáron napraforgót, ugyanekkora darabon olajtököt vetnek, lesz 2 hektár fűszerpaprikájuk, 5 hektár kukoricájuk és egy kisebb darab fokhagymaföld is. Idén már alkalmazni tudják a vetésforgót. A központ a tavalyi 30-hoz képest most 49 embert foglalkoztat és képez a Start-program révén, állami támogatásból.

Maroslelén tavaly azért épült jelentős uniós támogatásból, 65 millió forintért a központ és a feldolgozóüzem, hogy hidegen sajtolt tökmagétolajat, fokhagymás ízesítésű étolajat és tökmagolajban eltett fokhagymagerezdeket palackozzon. Ez az üzem a 63 hektáron megtermelt árut dolgozza föl és értékesíti. A központnak a helybeliek mellett makói, vásárhelyi vásárlói is vannak.

Martonosi György azt mondta, egy bioboltokat fenntartó kereskedelmi lánc most teszteli a termékeiket, elsősorban mégis a helyi piacot szeretnék ellátni. A gazdaságot idén tovább fejlesztik, szárítóüzemet alakítanak ki, amelyben a fűszerpaprikát is fel tudják dolgozni. Lesz egy 500 négyzetméteres fóliaház is, és egy év után kiváltják a gázfűtést a központban, biomasszakazánt állítanak be, ebben az őszi búza szalmáját tüzelik el.

A központ elsősorban azért jött létre, hogy mintát adjon a környékbeli gazdálkodóknak. Az önkormányzat működteti, de nem titkolt célja, hogy később átadná ezt egy helyi gazdákból álló szövetkezésnek.

Olvasóink írták

  • 3. Igazságérzetű 2013. március 31. 09:38
    „Ökörség volt a jól működő TSZ-eket megszüntetni, szétherdálni, szétlopni.”
  • 2. gubanc 2013. március 31. 09:19
    „Ez igen! Visszaállították a TSZ-t. (Baromira nagy találmány.) Nem kellett volna szétmarni.”
  • 1. öregszem 2013. március 31. 09:15
    „Értelmesebb beruházásnak tartom, mint fürdőt építeni sok milliárdból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a Hunyadi utca

Uniós pályázati támogatással újul meg a város központi részén lévő Hunyadi utca. Tovább olvasom