Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Megépülhet a nagylaki elkerülő

Nagylak - Egyelőre nem tudni, mikor és mennyiből, de a kormánydöntés már megvan: megépítik azt az utat, amely a falu elkerülésével viszi majd az M43-as átadása után a forgalmat a magyarországi végponttól a nagylaki határátkelőig. Gyarmati András polgármester örül a jó hírnek.
Fellélegezhetnek a nagylakiak, ugyanis megszületett a kormánydöntés arról, hogy megépül az az út, ami az M43-as sztráda hazai végpontjától érkező autókat a falu megkerülésével az ottani átkelőhöz vezeti. Megírtuk: erre az útra azért van szükség, mert a román oldalon várhatóan még nem lesz kész az aszfaltszőnyeg, mire elkészül magyar oldalon, ennek híján pedig a 9 kilométeres palotai út folytatásán, a Nagylakot kettészelő szűk úton keresztül dübörögnének a kamionok az átkelőig. Ettől a faluban élők régóta tartottak.

Nagylak polgármestere, Gyarmati András lapunknak két hete azt mondta, a problémára szerinte az kínálna megoldást, ha a palotai útnak a faluhoz érkező szakaszánál az Élővíz-csatorna mentén, a községet megkerülve épülne egy új, nagyjából 2 kilométer hosszúságú út, ami közvetlenül az átkelőhöz vinné a forgalmat.

Az autópálya Makótól az országhatárig tartó 23,1 kilométeres szakaszának alapkövét tavaly áprilisban rakták le, a beruházás értéke meghaladja a nettó 46 milliárd forintot. Az út Makótól keleti irányba, Kövegyet és Csanádpalotát déli irányból megkerülve tart majd a határ felé.

Arról, hogy az út megépülésére van esély, először apátfalvi fejlesztési fórumán beszélt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A makói Hagymaházban megrendezett csütörtöki fórumon már az hangzott el tőle, hogy a román partnerekkel megállapodtak: amennyiben a sztrádaavatóig – ez a magyar oldalon most 2015 elején, a határ túlsó felén 2015 végén várható – Románia nem csatlakozik a schengeni övezethez, közösen új átkelőhelyet építenek ott, ahol a határ metszi az M43-ast. Arról is döntött a kormány, hogy megépül a már említett nagylaki út. Ez egyébként a palotai átkelő megépítése után sem válik feleslegessé, mert a veszélyes anyagokat, illetve élőállatot szállító kamionok ezt követően is Nagylaknál fogják átlépni a határt.

Nagylak első emberét hivatalosan még nem értesítették. Megkérdeztük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-t, tudnak-e már valamit a beruházás részleteiről, például hogy mikor kezdődik és mennyibe fog kerülni az elkerülő szakasz építése, de levelünkre egyelőre nem kaptunk választ.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Kipróbálom, teszek egy kört!˝ - Kiszomborig ment...

Egy húszmilliós Mercedest vitt el egy németországi szalonból a bosnyák férfi. Ő tartós tesztre „gondolt", de senki nem értékelte... Tovább olvasom