Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Megerősítették a pitvarosi sváb házat

Már a tetőt cserepezik a pitvarosi sváb házon: befejeződött a vitatott műemlék felújításának első fázisa, immár nem dőlhet rá a járókelőkre az épület. Azt viszont nem tudni, lesz-e pénz a folytatásra, azaz a belső felújításra.
Ha régi pompáját nem is nyerte még vissza, legalább már nem rettegnek a pitvarosiak a Kossuth utcai sváb háztól. Mint annak idején megírtuk, a tulajdonos, Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) januárban kezdett hozzá a munkához. Az elmúlt években alaposan leromlott, aládúcolt, csavarokkal, pántokkal összefogott, lényegében alap nélküli vályogházat először lépésről lépésre újraalapozták, majd lebontották és újjáépítették, megerősítették a menthetetlen falakat. A felújítás első szakasza most a befejezéshez közeledik: már a tetőt cserepezik újra a szakemberek. A beruházásra a KVI 15 millió forintot fordított, a munkálatok elvégzésére pedig az Alföldi Műemlék-helyreállító Kft.-t kérte fel.

A pitvarosi sváb házat egyébként egy Dunántúlról ide települt sváb család építtette nyolcvan-száz esztendeje, tornáca ezért a sváb építkezési szokásokat tükrözi, ugyanakkor magán viseli a helyi kisebbség, a szlovákok stílusjegyeit is. A helybeliek éppen e különös keveredés miatt nem tartották szívügyüknek megóvását, és azt sem értették, miért került az épület a tanácsrendszer végóráiban műemléki védelem alá. Az amúgy rendezett főuca szégyenfoltjaként emlegetett düledező házat a polgármesteri hivatal ezért a legszívesebben lebontatta volna. Ezt szerette volna vele tenni a tulajdonos, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) is, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal azonban pert kezdeményezett a felújítás érdekében. A pert, amelyben az állam tulajdonképpen önmagával hadakozott, végül annak ellenére a műemlékvédők nyerték meg, hogy a felújítás gazdaságosan nem végezhető el.

Pénzt azonban csak tavaly nyáron kapott erre a célra a kincstár, ráadásul ez is csak a rekonstrukció első, állékonyságot szolgáló fázisára jutott. Hogy lesz-e pénz a folytatásra, azaz a belső felújításra is, arra Lele Gyula, az igazgatóság regionális irodájának műszaki előadója nem tudott válaszolni lapunknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek a Maros-parti majálison

Ragyogó idő, szórakoztató programok sokasága és portékáival több mint kétszáz árus csalogatta ki a… Tovább olvasom