Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Megérte kitartani a disznó mellett

Pitvaros - Tíz éven át 150 milliónyi veszteséget nyelt le sertéstelepeitől a pitvarosi Négy-Határ Kft., mégsem a megszüntetés, hanem a korszerűsítés mellett döntött. 2012-ben ez már éreztette hatását. A sertés áfájának csökkentése többek között az ilyen vállalkozásokat hozza kedvező helyzetbe.
2001 és 2011 között 152 millió forint veszteséget hozott össze a pitvarosi Négy-Határ Kft. sertéságazata, úgy, hogy a takarmányt önköltségi áron kapta, mert saját maga termelte. Másutt ilyen helyzetben a tulajdonosok három év után talán úgy döntenek, fölszámolják az állatállományt, mert azt a kukoricát, árpát a piacon is el tudják adni. A Négy-Határ Kft. azonban olyan agrárvállalkozás, amelyet a régi termelőszövetkezet tagjai hoztak létre négy településről, közel 500 taggal. 3 százaléknál nagyobb üzletrésze nincs közülük senkinek, és számukra egyáltalán nem közömbös, megmaradnak-e a munkahelyek. Közösen elfogadott elvük, hogy amíg az egész kft. nyereséget hoz, tehát a növénytermesztés kompenzálja a hizlalás veszteségét, leépítés helyett inkább fejleszteni próbálnak.

Mindent Makóról
A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A kft. 2006-ban korszerű mélyalmos ólat alakított ki, előbb nagyéri telepén. Ilyen körülmények között a napi 550-570 helyett 650-750 grammot gyarapodik a sertés egy nap alatt, 10 százalékkal javul a takarmányfelhasználás, ami fontos szempont. Újból beüzemelték az ambrózfalvi állattartó telep régi, eredetileg marhák és tyúkok tartására használt épületeit is, ahol tavaly májusra befejeződött egy 60 milliós korszerűsítés. Ezután ott a korábbi 500 helyett már 1300 hízó nevelésére nyílt lehetőség.

A kft. sertéságazata 2012- ben már nyereséget hozott, tavaly pedig „nullás" volt. – Mivel a jószágokkal az előző évben megtermelt takarmányt etetjük, eredményünket az akkori önköltségi ár befolyásolja – ad magyarázatot Csjernyik István ügyvezető. – 2012-ben a 2011-es jó termésnek is köszönhetően volt kedvező a takarmány-előállítás önköltsége, ami a sertéstelepnek is kedvező volt. 2012-ben viszont nagyon rossz volt a kukoricatermés, így ezt a tavalyi eredményt is meg kell becsülni, ennél jobbnak kell jönnie.

A kft.-nél most úgy látják, megérte kitartani a jószágok mellett. Az, hogy az élő- és félsertés általános forgalmi adója 27-ről 5 százalékra csökkent, okozhatott likviditási gondokat egyes gazdálkodóknak, a pitvarosi cégnél azonban ez nem volt jellemző.

– A gabona terén a fordított áfa kedvező változásokat hozott, mi most hasonlót tapasztaltunk: már kaptunk olyan jelzést egy vágóhídtól, hogy a 30-35 napos fizetési határidő helyett áttér a 15 naposra – mondta Csjernyik István. – Abban bízom, tényleg fehéredik ez az ágazat, el fognak tűnni a piacról azok, akik eddig különböző machinációkkal tudtak olcsóbban termelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anna 4 napos, János bácsi 105 éves

Egymás után köszöntötték tegnap Makó legfiatalabb lakóját, Petró Annát és a legidősebbet, Lenhardt Jánost – utóbbi 105 esztendős. Tovább olvasom