Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Megérte leválni a közös kazánról

Egész télre kerül most annyiba a fűtés a makói Fűrész utcában, mint korábban egy hónapban, amióta a helyi távhőszolgáltató közös kazánja helyett egyedi gázfűtés biztosítja a meleget a lakásokban. A beruházás ugyan költséges volt, ám három év alatt várhatóan megtérül.
Nagyjából egy éve alakították ki az egyedi fűtést a makói Fűrész utca négyemeletes panelházának otthonaiban. Mint annak idején megírtuk, a beruházásra azért volt szükség, mert a négy lépcsőházból álló tömb közös gázkazánját üzemeltető makói távhőszolgáltató cég egyes lakók jelentős, összesen kétmillió feletti tartozására hivatkozva felmondta a szerződést – az itt élők ugyanakkor nem akarták tovább működtetni a közös fűtőrendszert, mert igen drágának találták. Több szakemberrel konzultálva, különböző lehetőségeket mérlegelve a lakók végül a lakásonként nagyjából hatszázezer forintba kerülő egyedi gázfűtés mellett döntöttek.

Közvetlenül az áttérést követően volt olyan szakember, aki azt jósolta a lakóknak: az új megoldás legfeljebb picivel lesz olcsóbb, mint a korábbi volt. Az azóta eltelt egy esztendő azonban nem őket, hanem az otthonok tulajdonosait igazolta. Egyikük, a szervezésben annak idején élen járó Botlik Anita például elmondta lapunknak: a legutóbbi szezonban, novembertől májusig összesen 52 ezer forintot kellett fizetnie úgy, hogy ebben a főzésre és a fürdővíz melegítésére használt gáz ára is benne van, egy évvel korábban viszont egyetlen hónapra is előfordult, hogy 39 ezres fűtésszámlát kapott.

Kétszobás, ötvenöt négyzetméteres lakásában egyébként a termosztát állandóan 22,5 fokos meleget biztosít – a régi rendszerben 19 fok volt a maximum.

Lakótársaival beszélgetve Botlik Anita azt a tapasztalatot szűrte le, hogy utólag mindenki elégedett a tavalyi döntéssel. Bár volt, akinek hitelt kellett felvennie a beruházás megvalósításához, még ezzel együtt is pozitív a mérleg: becsléseik szerint a megtakarításoknak köszönhetően három év alatt megtérül a befektetés. Folytatásként egyébként a Botlik Anita lépcsőházában élők most a Panel Plusz programhoz szeretnének csatlakozni: a hőszigetelést tervezik közösen megoldani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt éves a makói városi televízió

Tizenöt éves a makói városi televízió, mely a helyi, illetve térségi televíziózás jövőjéről szóló… Tovább olvasom