Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Megették a hidat Magyarcsanádon

Magyarcsanád - Néhány éven belül megépülhet a Szent Gellért híd – mondta tegnap Magyarcsanádon Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő. A magyar–román ebéden közösen ették meg a vendégek a cukrászati remekműként feltálalt hidat.
Ezen a helyen állt 1895 és 1957 között Csongrád megye első vasbeton szerkezetű hídja, amelyet dr. Zielinski Szilárd tervezett – többek között ez olvasható azon az emléktáblán, amelyet az egykori híd magyarcsanádi hídfőjének falánál tegnap avatott fel Farkas Jánosné magyarcsanádi polgármester, Magyar Anna megyei közgyűlési elnök, Mágori Józsefné makói parlamenti képviselő és Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő. A Maroson átívelő, Magyarországot Romániával összekötő híd régi álma a csanádiaknak, ezért az idei falunap nyitányát ennek szentelték – még a határt is megnyitották, az érdeklődőket pedig komppal vitték át a túloldalra.

A régi pillérek még állnak... A szerző felvétele
A régi pillérek még állnak...
A szerző felvétele

Mikorra lesz híd? A tegnapi ünnepség előtt Farkas Jánosné lapunknak elmondta: uniós támogatással már elkészültek a híd engedélyes tervei, már csak a kiviteli tervekre kell várni, és persze a beruházás indulására. Deutsch Tamás szerint ez néhány éven belül bekövetkezhet, ugyanúgy, ahogyan az esztergomi Mária Valéria híd esetében történt. Az EP-képviselő elmondása szerint megvannak erre az uniós források, csupán a két kormány közös akarata, szándéka kell még. Mágori Józsefné elmondta, minden követ megmozgat a híd építése érdekében, hiszen az átjárás lehetősége új munkahelyeket, gazdasági pezsgést hozhat a térségnek.

...Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő azt mondta, pár éven belül itt át lehet kelni. A szerző felvétele
...Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő azt mondta, pár éven belül itt át lehet kelni.
A szerző felvétele

Az ünnepség után, aki akart, kompra szállhatott, és átmehetett a határ túloldalára. A lehetőséggel nagyon sokan éltek. A magyar delegációt a túloldalon a romániai Nagycsanád polgármestere, Nicolae Creciun és Constantin Ostaficiuc Temes megyei elnök köszöntötte. Az ebéden meglepetésként a Szent Gellért hidat is felszolgálták, persze cukrászati műremek formájában.

Olvasóink írták

 • 9. hajosinas 2010. október 05. 22:51
  „Nos kedves Képviselő Asszony , mivel nem terheli a polgármesteri munka is a vállát,több idő jut a kövek mozgatására a híd ügyében.Remélem nem tetszett megfeledkezni az ígéretéről.Mert ugye mostmár teljesen szabad a pálya, hiszen a pártja mindenütt sikert aratott. Ott vannak ön mögött a segítők is még a megyei képviselő testületben is. Így aztán könnyen fog menni a dolog.Figyeljük ám a fejleményeket, és nagyon várjuk a hídavatást.”
 • 8. deszkás 2010. szeptember 28. 09:09
  „1MAKÓI! A múlt rendszerben is elnyomott Vörös, aki szintén nem ismeri a magyar zászlót?”
 • 7. makai2010 2010. szeptember 27. 17:48
  „Remélem, hogy nem húzzák-nyúzzák, mint az M43-ast... Kell az a híd. Minden értelemben. makai”
 • 6. scott1 2010. szeptember 26. 11:35
  „Pedig sokkal több értelme lenne a hídnak mint, a baloldal által támogatott Palota-Nadlac összekötőút megépítésének, amit milliárdokért a mostani meglevő úttól 1,5 kilométerre, azzal párhuzamosan akarnak megépíteni... úgy, hogy a Nagylakra menő vasút két oldalán helyezkedne el a régi és az új út...”
 • 5. banew 2010. szeptember 26. 11:13
  „A románok marhára segíteni fognak a híd mielőbbi megnyitásában. Leghőbb szívük vágya, hogy együttműködjenek, mint az autópályával. Hogy ígérték, hogy persze, leérnek a határig, mire a mienk leér. Na hol járnak vajon? Bár a mienk sem ért még odáig, de az övék sose fog.”
 • 4. hajosinas 2010. szeptember 26. 10:23
  „Oh de nagy szavak.
  Deutsch Tamás "ez néhány éven belül bekövetkezhet " Mátyás Király mondaná, mondtam is meg igértem is valamit,meg nem is.
  Mágori Józsefné "minden követ megmozgat a híd építése érdekében" .Hát ez meg kevés,nagyon kevés kedves képviselő asszony.De majd odafigyelünk a kövek mozgatására.
  Mindkét megnyilatkozás így önkormányzati választások előtt, nagyon hangzatos és szivet melengető azoknak, kinek nagyon jó lenne a híd.Csakhogy szegények nembiztos,hogy tudják ,hogy e hangzatos semmitmondó szavakból még nem lessz híd.”
 • 3. Takavaka 2010. szeptember 26. 00:41
  „Kedves Deutsch Tamás úr! Még sportminiszter korában azt a sok beléptetőrendszert, amit a focipályákra tetszett megvásárolni, letetszene porolni és eltetszene adni valamelyik fejlődő országnak jó pénzzért, talán kifutná a híd egy részét.”
 • 2. béla13 2010. szeptember 25. 16:13
  „Hát akkor itt nem csak a hidat kell újjáépíteni, hanem az oda vezető utat is, mivel elég silány állapotban van.”
 • 1. 1makói 2010. szeptember 25. 15:34
  „Constantin Ostaficiuc nem vett részt a rendezvényen. A vendégeket helyette Mircea Bacala, a Temes Megyei Prefektus köszöntötte.
  A cukrászati műremek pedig a deszki Vörös szegfű cukrászda tulajdnosoának ajándéka, erre az alkalomra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ádók László szabadulna a befogadott kutyáktól

Már csak lapunkban bízik a földeáki Ádók László, aki sehogyan sem bír megszabadulni a tanyájára évek alatt befogadott tucatnyi kóbor kutyától. Tovább olvasom