Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Megfelezték a járulékot

Makó - A Makó környéki kiskertek, tanyák és termőföldek, összesen több mint 22 ezer hektárnyi terület biztonságát felügyelő mezőőri szolgálat alapításáról 16 éve döntött az önkormányzat.
Az idei költségvetésében a 3 mezőőr bér- és járulékköltségére 8,1, a dologi kiadásokra 3,2 millió forintot tervezett a képviselő-testület. A harmadik negyedévig valójában 3,2 milliót kellett bérre és járulékokra költeni, 716 ezret dologi kiadásokra – egyébként nem három, hanem két mezőőr vigyáz a Makó környéki földekre, munkájukat közterület-felügyelők is segítik. A mezőőri járulékból 10,7 millió folyt be, amihez 1,6 milliós állami támogatás is érkezett. Az új városvezetés könnyen teljesíthette egyik választási ígéretét, a mezőőri járulék csökkentését.

A napokban meghozott testületi döntés értelmében a mezőőri járulék hektáronként évi 730 forintos összege 365 forint lesz; kiskerteknél a módosítás 1460 forintról 730, legkevesebb 305 forint. Volt olyan év, amikor nem kellett fizetni; 4 évvel ezelőtt a belvíz- és viharkárok miatt ezt a közterhet elengedték Makón.

A helyi adóbevételek alakulásával kapcsolatos vitában Zeitler Ádám (Jobbik) felvetette, meg kellene vizsgálni, elég-e két ember a mezőőri feladatok ellátására, Török Miklós (DK) pedig azt feszegette, tudomása szerint 60-ról 72 fősre duzzadt a városházi apparátus, és félő, ez jövőre adóemeléshez vezet. Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz–KDNP) reakciója: a mezőőrök eddig is közterület-felügyelőkkel megerősítve végezték munkájukat, ezt követően is lesz erősítésük, a városházi létszámbővülés pedig átmeneti, fedezetére kormányzati támogatást kap a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerekes Éva 870 kilométere a Caminón

Hamarosan könyvet ír élményeiről Kerekes Éva makói könyvelő, aki nemrégiben 31 nap alatt járta meg az El Camino zarándokút 870 kilométerét. Tovább olvasom