Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Megfúrták a Csongrád megyei vízművállalat tervét

Makó - Mégsem létesül Makó központtal megyei vízművállalat, a török húsüzem viszont bővül és 80 embert fölvesz – derült ki a makói képviselő-testület szerdai ülésén. Az önkormányzat újabb épületet ürített ki, és 16 millióért eladja, ha a vevő turisztikai célra hasznosítja – ha nem, akkor a duplájáért eladó.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Várhatóan mégsem létesül Csongrád megyei víziközmű-vállalat – jelentette be Buzás Péter makói polgármester a képviselő-testület szerdai ülésén. Három hete Makó, Mórahalom, Szentes, Kistelek és Sándorfalva polgármesterei Makón jelentették be, hogy a városok együttműködve, több mint 165 ezer fogyasztói egyenértéket összehozva próbálnak megfelelni a törvénynek, amely a kis cégek helyett nagy, közösségi tulajdonú vállalatoknak ad működési engedélyt a víziközmű-szolgáltatásban.

Egy nappal a sajtótájékoztató után – ahogy Buzás fogalmazott – „valaminek a hatására" Kistelek és Sándorfalva visszalépett a megállapodástól. Nincs más megoldás, tárgyalni kell a már három megyében terjeszkedő, békéscsabai székhelyű Alföldvíz Kft-vel. Buzás szerint méltatlan helyzet, hogy Makó és a környező községek tulajdonában álló, húsz éve jól működő, szakmai díjak sorával elismert cég helyett egy kirendeltség maradjon Makón, az új törvény miatt. Sánta Sándor (Fidesz) az ismételt kormánybírálatot visszautasítva újból a fürdőt említette, mint olyan beruházást, ami az ország mai állapotához mérve nem volt korrekt beruházás. Buzás megismételte, hogy a jobboldal korábban épp a fürdőfejlesztést kérte számon az önkormányzaton, és az összes szakértő ezt a beruházást javasolta. Kovács Sándor (Fidesz) felvetésére az volt a válasz, hogy az önkormányzat csak akkor tudná ismét a városháza főépületét belakni, ha lenne plusz 15 millió forintja. Az idei évben azonban 461 millióval kapott kevesebb pénzt az önkormányzat működésre.

Az ülésen ugyanakkor elhangzott, hogy a Givaudan mellett a török Duna-Döner Kft. is jól érzi magát Makón. Az itt gyártott kebab Európa-szerte keresett, a cég bővíti üzemét, hamarosan 80 embert vesz föl. A Makói Rendőrkapitányság illetékességi területén soha nem látott módon, 70-re csökkent a balesetek száma tavaly, a kamionforgalom által még mindig terhelt Apátfalván például egy sem történt. Kevesebb a bűneset, egyre több a gyalogos járőr. Palicz András városi rendőrkapitány és Lukács János megyei rendőrfőkapitány köszönő szavakat kapott, Marosvári Attila (PSZM) és Molnár László (MSZP) azért arra kérte a rendőröket, hogy péntek és szombat este jobban figyeljenek a szórakozó fiatalok vonulási útvonalaira és hét közben délelőtt az iskolásokra. Palicz András elmesélte: Ricsikét, akit már sokan ismernek Újvároson, délelőtt 10-kor ő maga állította meg és vitte vissza nemrég az iskolába, miután a kisfiú elismerte, „nem jött be" az a mese, hogy aznap csak három órája volt.

Eldöntötte a testület, hogy a gyermekkönyvtár a felnőttkönyvtárba költözik, és a népjóléti intézmény kiürített, Béke utca 9. alatti épületét 16,1 millió forintért eladja annak, aki vállalja a turisztikai célú hasznosítást, például panziót nyit benne. Aki „csak úgy" akarja megvenni, annak az ár dupláját kell fizetnie. Eldőlt, hogy a Maros-parton az új rendezési terv miatt 4 ingatlant le kell bontani, ebből 2 az önkormányzaté. Az érintett magánszemélyek, és akiket építményük renoválására szólít fel a város, hamarosan megkapják az erről szóló értesítést.

Olvasóink írták

 • 17. jagoda194 2013. május 01. 09:24
  „Kedves Triatlonos,aki Csurkáról az írja" szót sem érdemel "azzal csak parttalan vitát folytathatnák annak viszont nem látom értelmét.”
 • 16. kakukkfű 2013. április 28. 22:06
  „jagoda, még mindig nem jutott el a tudatodig, hogy <moderálva>dobálással még nem jutott előrébb semmi? Talán értelmes ötlet kellene a meglevő dolog felhasználhatóságára (ha már megvan), bár ahhoz értelem is kellene, az meg a hozzászólásaid alapján mint a mák. Csak azt elvitte az árvíz.”
 • 15. triatlonos 2013. április 28. 15:43
  „Tisztelt Jagoda 194!
  Habár most nem én vagyok az Ön vitapartnere, mégis ha megengedi van néhány észrevételem, mert úgy látom, hogy félreértik egymást. Próbálom pontokba szedni, és kérem, hogy tételesen cáfolja, amennyiben másként gondolja.
  1. 2008 -ban Orbán soha nem nyert volna Torgyán nélkül.
  2. Torgyán járta a vidéket, és jól tudta hogy a családi gazdaságok megerősítése lehetett volna az előrelépés, de Orbán ezt nem akarta!
  3. Miután megszavaztatta a 3 éves költségvetést, már nem volt rá szüksége, és jegelte - ahol tudta lejáratta - chilei cseresznye stb.
  4. Torgyán is olyan buta volt, mint Horn Gyula, hogy aktív korában akart villát építeni, pedig ha vár néhány évet senkit nem érdekelt volna.
  5. Gichy és Csurka szót sem érdemel, de Dávidot a "női bosszú" vezérelte, mivel Orbán elvitte néhány emberét. Természetesen Orbán törlesztett - 2006 miatt.
  6. Sánta bármilyen nagyszerű ember, csak a FIDESZ logó miatt nyerhetett, és próbál úgy politizálni - csak az észérvek alapján - ahogy kellene, de nehezen megy, mert két tűz között van.
  Kérem, hogy a felkészültségemre vonatkozó bírálatokat szíveskedjen mellőzni, és a vélemény különbségét tisztelettel várom. ha bármely pontban ellentétes állítást fogalmaz meg, akkor majd egy hozzászóló eldönti. Rendelkezem azzal a képességgel, hogy tudom mondani, hogy "hibáztam, boccs...."!”
 • 14. jagoda194 2013. április 28. 08:29
  „Látod kedves vip 007,hogy hova vezet az ismeret hiánya.DR Sánta Sándor mint a körzetét szolgáló orvos Fidesz és más pártok támogatásával/Magyar Nemzeti Fórum stb,/ indult a választáson amit megnyert.Az pedig hogy a Kisgazda Pártot tönkre tette volna nagy baromság.Ez egy folyamat része volt mely szerint Torgyán a Kisgazda pártot verte szét mint diktátor,Gichy György a KDNP-ot Dávid Ibolya az MDF-ot Csurka a MIÉP-et.A Viziközmű Kft kapcsán Makó városában 3 ember azaz három ember emelte fel szavát az egyik DR.Sánta Sándor körzeti főorvos önkormányzati képviselő volt.Az a vagdalkozás és csípőből való tüzelés,ami minden alapot nélkülöz a provokáción kivül nem szolgál semmit.Kérlek legyél felkészültebb és felületesen ne minősíts senkit.”
 • 13. triatlonos 2013. április 27. 18:22
  „Azért szeretem Makót, mert itt a helyi "politikusok" olyan ívű változást tudtak leírni, ami csak a mesében van. Még azt sem mondanám, hogy köpönyeg forgatók, csupán alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. Itt lehetett a jobb oldal kampányfőnökéből az MSZP elnöke, itt lehetett a kocsmában úgy kampányolni - ha nyerek, akkor ide a kocsmába hozom a 3000 Ft segélyt - nyert is, és még alpolgármester is volt. Itt lehetett "venni kilóra kisgazdát" - viszonylag olcsón. Az egykori SZDSZ-esek is szétrepültek a szélrózsa minden irányába. Sántán sem kell csodálkozni, mert Ő "tutira" ment, és bejött neki. Gondolom, hogy neki is sokszor gondot okoz a két énje, de leküzdi.”
 • 12. vip007 2013. április 27. 13:28
  „11. jagoda194 2013.04.27. 12:29

  "Elfelejteni a baromságokat nem lehet"
  Mégis Dr. Sánta regnálását hamar elfelejtetted., ha már így véded. Nem csak jó dolgok történtek ám akkor. Ha nem párttag, akkor miért fidesz színben nyert? Hogy lehet olyan párt színeiben indulni, akik tönkretették azt a pártot, aminek a tagjaként lett polgármester? Ez csak engem zavar?
  Ha meg akkora hazafi és lokálpatrióta, akkor kiállhatna amellett, hogy ne legyen az alföldvíz tulajdona a makói vízszolgáltatás. Bár sokkal egyszerűbb "emútnyócévezni","gyuccsánybajnaibuzásahibásozni", "veszteségesafürdőzni", stb. Ha nyakig vagyunk az ürülékben, akkor nem az ám a megoldás, hogy hullámoztatjuk!”
 • 11. jagoda194 2013. április 27. 12:29
  „kakukkfü örülök,hogy ilyen széles látókörű ember vagy és mindenhez értesz,ha valaki minden ellenkezés ellenére mégis a falnak megy ott nem a fal a hibás.Elfelejteni a baromságokat nem lehet.Ennek iskola példája a fűrdő,aminek az orom deszkái már rohadnak és festeni kellene állagmegőrzés céljából,de nincs miből.Az évi 200.000.000 millió támogatásból nem futja.Ezt gondold át.A vörös nácik indulójából "a múltat végkép eltörölni " nem lehet és te sem gondolod komolyan ,hogy a makói ember hülye és nem látja és nem felejti ami ebben a városban történik a szocialista vezetés alatt.”
 • 10. kakukkfű 2013. április 26. 20:44
  „jagoda 194
  Te mit tettél, mit tennél ezért a már megépült, működő épületért? A mocskolódást látom, olvasom. Egyéb? Csak erre vagy képes? Erre egy 5 éves gyerek is képes lenne, de szerintem Ő már gondolkodik, és arra koncentrál, ha már meg van, mit lehet tenni érte? Te egyet tehetnél. Csendben maradnál. Azzal legalább nem ártanál, ha már segíteni nem tudsz és nem is akarsz, mert addig nem jut el az agyad teljesítő képessége. Talán járj el a fürdőbe, pihenj, relaxálj, ezzel is hozzájárulnál a nyereségesség eléréséhez. És javaslom mindazoknak, akik csak rosszat tudnak írni a Hagymatikumról, közben eljárnak Mórahalomra és egyéb helyekre. Kedves makói polgárok, ha már van egy ilyen épület komplexumunk, legalább használjuk!”
 • 9. Lokálpatrióta 2013. április 26. 12:10
  „8. Novatus: teljes mértékben igazad van! A makói vízmü országosan elismert szakmai körökben. A baj ezzel az volt, hogy az elött tartottunk sajtótájékoztatót, mielött bármit is aláírtunk volna. Megint ment a kapkodás meg a szakmaiatlankodás. Ha elöbb megegyezik mindenki, aláírnak mindent és akkor rukkolnak elö vele, amikor már tények és nem elképzelések vannak, akkor hirtelen nem változott volna meg (természetesen nem felsö utasításra) 2 város vezetésének az álláspontja hirtelen és akkor már meg lett volna a saját vízmü-együttmüködésünk és nem kellene keresgélni azt hogy kihez forduljunk. Ezt (is) egyértelmüen a hozzá nem értö városvezetés rontotta el - a hiba tagadhatatlan!”
 • 8. Novatus 2013. április 26. 02:09
  „Úristen! A makói Vízmű valami vízműteleppé silányul és Ti még most is pártoskodtok és bűnbakokat kerestek a város helyzetére?! Ti tényleg itt vagytok leragadva? VAgy megy a küzdelem máris a politikai koncért, a húsosfazékért????
  A makói Vízmű az ország egyik legszínvonalasabb és szakmai hozzáértésben egyik legkvalifikáltabb víz- és csatornaszolgáltató vállalata. Az ott dolgozók kiválóan teljesítenek, a vezérigazgató Magyarország egyik legnagyobb szakmai kiválósága! Emberek elküldése van kilátásban és a Makó és térségének önkormányzatainak tulajdonában lévő vállalatot az a veszély fenyegeti, hogy - kimagasló pénzügyi mutatói ellenére - Békéscsaba mellett egy kis vízműtelepecske lesz! Ahelyett, hogy mindig egymás torkának estek és a múlton rágódtok, nem kellene inkább a JELENBEN cselekedni, a JÖVŐ érdekében?!”
 • 7. babeli 2013. április 25. 21:48
  „Egy pár millát meg lehetne takarítani a polgármester, és alpolgármester fizetésének csökkentésével is. Ha kb. 40 %-l csökkentek a feladatok, meg a beosztottak, mert az állam átvette, akkor kevesebb a gondjuk, de a fizetésük maradt. Igazi ellenzék ezt szóvá tenné, de hallgatnak, mint az a bizonyos a fűben.”
 • 6. jagoda194 2013. április 25. 18:50
  „Buzás elég régen van Makón ahhoz,hogy eljusson a tudatáig,miszerint 1961 óta a fürdő szolgáltatás és üzemelés ráfizetéses.Most kiakarja rázni a felelősséget a nyakából mint Nyikoláj a tetűt.Bevezette a Makóikat egy alagútba ahol szembe jön a vonat.Mindenki vegye tudomásul,hogy ez a fűrdő a szocialisat testület szüleménye.Ha egy vállalkozás veszteséges ,mint a szocializmus volt azt felszámolják.Ennek ellenére ez egy szélhámos döntés volt,amit más esetben a NAV börtönnel sújt.A fürdő szép e vagy nem ez izlés dolga,de örökké a nemzeti oldal képviselőire tolni a felelősséget gerinc kérdése.Ezek után a száz sebből vérző makói vállalkozókkal megfizettetni a saját hozzá nem értésének bravurját.Javaslom az algyői vállalkozását apportálja be a fűrdőbe.Ne csak a makóiknak legyen ebből vesztesége.”
 • 5. asdiob 2013. április 25. 18:04
  „Az elmúlt 4 évben, amióta az önkormányzat a tulajdonában lévő ingatlanok értékesítését "elkezdte", nem nagyon olvashattunk, hallhattunk olyan adatokat, hogy hányat is adott el és mennyiért. Azt tudjuk, hogy a Kálay Éva kollégium elkelt, cca 70mFt-ért.

  De többet nem tudunk. Tudhatunk?”
 • 4. jagoda194 2013. április 25. 18:03
  „T.pog Dr Sánta Sándor nem tagja egyetlen párnak sem.Kérem ennek tudatában legyen jól értesült.Ő egy nemzeti érzelmű ember és mint olyant illik tiszteletben tartani.”
 • 3. pog 2013. április 25. 09:30
  „sánta képviselő most ép melyik "pártnak a tagja és meddig ...”
 • 2. HunyadiMan 2013. április 25. 08:20
  „Az,hogy kinek hány vendége van lehet az ő dolguk, nem a tied :)”
 • 1. Qllancs 2013. április 24. 14:26
  „Béke u. ház...turisztikai cél...panzió .
  MINEK ????? Mikor van már : 12 panzió --ebből árulnak már évek óta : 4 db ot.Senkinek nem kell !
  Kérdezem a 12 működő panzió --milyen kihasználtságú ??Hányan vannak ott, hány vendégéjszakát töltenek el ott pl. 1 évben ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón is körbenézhetünk az új internetes térképen

Láthatunk kamerázó embert az úton, bekkukanthatunk a Hagymatikum utcájába, elhagyatott utcarészeket is vizslathatunk kedd reggel óta az egyik legnépszerűbb virtuális térképszolgáltatás részeként. Tovább olvasom