Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Mégis kellene nekünk a palagáz

Makó - A visegrádi országok miniszterelnökei – köztük Orbán Viktor – nyilatkozatban álltak ki a palagáz kitermelése mellett. A kommünikének örültek a palagázban érdekelt TXM Kft.-nél, de nem tapasztalják, hogy a politika hatna a hatósági munkára. A cég hónapok óta várja, hogy engedélyt kapjon a palagáz kutatásának folytatásához.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A visegrádi országok – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – támogatják a nukleáris energia felhasználását és a palagáz kitermelését Európában, ezek nélkül nem boldogul a gazdaság – szögezték le a V4-ek miniszterelnökei. Ezt a szándékot külön-külön is nyomatékosította Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák, Donald Tusk lengyel és Jiri Rusnok cseh miniszterelnök. Még ebben a hónapban ülést tart a V4-ek gázpiaci fóruma, amely a visegrádi országok energiaellátását hivatott erősíteni.

– Az ilyen politikai nyilatkozatok természetesen bizakodással töltenek el, de semmi nem garantálja, hogy befolyásolnák a hatósági ügymenetet – reagált lapunk kérdésére Szabó György, a TXM Kft. ügyvezető igazgatója. A cég hónapok óta próbálja megszerezni az engedélyt kutatómunkájának folytatásához. A TXM a Makói-árokban sejtett palagáz kitermelésének lehetőségét kutatja évek óta, de idén megtagadta tőle a szakhatósági hozzájárulást a zöldhatóság. A cég fellebbezett, minden jogi lehetőséget kihasznál. Szabó szerint nem kizárt, hogy megkapják az engedélyt, de egyelőre azt tapasztalják, hogy a politika legfelsőbb szintjétől tisztes távolságot tart a bányászati és a zöldhatóság, valamint a környezetvédelmi államtitkárság.

Gázvezetékek Makó közelében. Archív fotó: Segesvári Csaba
Gázvezetékek Makó közelében.
Archív fotó: Segesvári Csaba

A palagázról nemcsak a V4-ek, hanem korábban az Európai Parlament képviselői is tárgyaltak, és olyan irányelvet fogadtak el, hogy a nem hagyományos módon elhelyezkedő szénhidrogének feltárása és kitermelése előtt – ha ez hidraulikus rétegrepesztéssel történik – mindenütt legyen kötelező környezeti hatástanulmányt végezni.

A témakör a politika és a szakma mellett a laikusokat is foglalkoztatja, lapunk internetes oldalán sokan nyilvánítanak véleményt róla. Az általunk megkérdezettek szerint egyáltalán nem baj, hogy óvatosak a magyar hatóságok. Az érveik: bár sokat lehet tudni az alattunk lévő ásványkincsről, egyáltalán nem biztos, hogy olyan nagy a mennyisége, amennyit jósolnak. Az sem tudható még, ki lehet-e termelni a gázt környezetszennyezés, a vízrétegek veszélyeztetése nélkül. Bár a TXM Kft. környezetvédő szervezeteknek is tartott konzultációt, az a szélesebb nyilvánosság előtt nem derült ki, milyen kutatói háttérrel rendelkezik. Az is a feladat nehézségét jelzi, hogy a TXM korábbi partnerei, az ExxonMobil és a Mol kiszállt a munkából.

Palagázból üzemanyag

Magyarországon palagázból és pezsgő ásványvizekből nehézjárművek maghajtására alkalmas üzemanyagot, metanolt lehetne előállítni – ezt Oláh György Nobel-díjas kémikus nyilatkozta szombaton az MTI-nek Los Angelesben, ahol Áder Jánossal találkozott. A világhírű tudós elmondta: egyebek között arról beszélgetett a magyar államfővel, hogyan lehetne az olajat helyettesíteni, és üzemanyagot termelni olyan összetevőkből, amelyek fellelhetők Magyarországon. „Amiből Magyarországon sok van, az a pezsgő meleg víz és palában felszívott földgáz. Mindkettőt fel lehet használni egy új folyékony üzemanyag gyártására" – vélekedett a professzor. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pezsgő meleg vízre alapozva Izlandon profitalapú metanolgyárat hoztak létre. Azt mondta, az általa és a munkatársai által elvégzett kutatás-fejlesztések lehetővé teszik a Makónál talált palagáz felhasználását. Oláh György kitért arra, hogy a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) kidolgozták annak a módját, hogyan lehet metanolt nehézjárművek, akár mozdonyok meghajtására, univerzális üzemanyagként felhasználni.

Olvasóink írták

 • 8. Agáta 2013. október 28. 20:19
  „Világítsunk megint gyertyával, legfeljebb petróleumlámpával. Feküdjünk le a tyúkokkal, keljünk fel a kakasokkal. Járjunk lóvasúttal, szekéren, lóháton, vagy gyalog.
  Az biztos, hogy tőlünk nyugatra már szélerőmű erdők vannak mindenütt, a napenergiát is ezerrel használják fel. Az osztrák állam támogatást fizet, ha valaki a házát napenergiával üzemelteti. OK, Ausztria gazdag állam, mi meg szegények vagyunk, de e felé kellene haladni.
  Az biztos, ha meglenne NAgymaros, könnyebb dolgunk lenne valamivel, bár fogalmam sincs, hogy áramszükségletünk hány százalékát fedezné.”
 • 7. tótkomlósi 2013. október 28. 18:04
  „Aki(k) a nagymarosi erőmű ellen voltak és kijárták, hogy ne legyen belőle semmi, már rég meg kellett volna, hogy savanyodjanak valami jó kis börtöncellában!

  Érdekes, hogy csak pont nálunk nem jó semmi sem, ami máshol tökéletesen használható!

  Itt mindíg akad olyan érdekkör, akik a saját zsebüket jobban féltik bármitől.”
 • 6. papagaly 2013. október 28. 17:44
  „A palagáz is csak metán, de a palakőzet tartja magában nagyon szorosan.”
 • 5. jozkó 2013. október 28. 15:55
  „4.
  Sőt, ennyi idő elteltével már be kellett volna fejezni.
  Egy ilyen energiafüggő országnak, mint Magyarország /ráadásul energiazabáló ipar nélkül is energia szűkében vagyunk/,
  már régen le kellett volna tenni a voksot, legalább a kisebbik rosszak valamelyike mellett!
  Mérhetetlen ostobaság ezt is politikai csatározások tétjévé tenni!”
 • 4. NP1 2013. október 28. 14:08
  „3. papagaly 2013.10.28. 13:47

  Nagymarost már régen el kellett volna kezdeni építeni.”
 • 3. papagaly 2013. október 28. 13:47
  „Azatomenergia nem zöld, van benne valami. A szénerőművek több sugárzó salakot adnak, mint az atom, ez is igaz. A vízenergia elrontja a szép Dunakanyart, a szélenergia zúg és elüti a vadkacsát, ez már sántít. De hogy a gáz és a termálvíz nálunk (de csak itt) káros, ez már képtelenség. Akkor adjanak valami olyan energiát, amit használhatunk.
  Már nem is zöldszemüvegben, hanem zöld burokban van aki engedélyezhet.
  Szerintem lesz idő, nem is sokára, amikor Nagymarost újra kezdik, mint ahogy alattunk is felettünk még inkább vannak vízierőművek.”
 • 2. Beroesz 2013. október 28. 13:40
  „Viktor mégiscsak hatékonyan védi a magyar földet. Szerencsére a külföldi nem veheti meg, de a palagáz kitermelése után már nem is akarja majd megvásárolni a mindenféle vegyszerrel szennyezett akármit.”
 • 1. 80sFan 2013. október 28. 10:17
  „Inséges időkben azt is szabad, amit normális ésszel nem tenne az ember...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhitte, hogy átjuthat Nagylaknál: a csomagtartóba préselte be magát

Pénteken és szombaton négy embercsempész bukott le Csongrád megyében. Egy török nő a bőröndök mögött próbált elbújni... Tovább olvasom