Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Megjött a pénz, ma folytatják az ásatást az M43-ason

Makó - Ma ismét felveszik a munkát a régészek és segítőik az M43-as autópálya új nyomvonalán. Kifizette az áprilisi és májusi munkákért járó pénzt a Nemzeti Örökségvédelmi Központ a Móra Ferenc Múzeumnak.
A kényszerszünet két hétig tartott. Szeptember 6-án jelentette be a Móra Ferenc Múzeum igazgatója, Fogas Ottó, hogy felfüggesztik az ásatást az M43-as autópálya Makótól az országhatárig húzódó nyomvonalán. Az útépítés előtt a régészeknek az a feladatuk, hogy föltárják és szakszerűen kezeljék az érintett terület leleteit. A munkát ebben az esetben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. rendelte meg a Nemzeti Örökségvédelmi Központtól (NÖK), az pedig a szegedi múzeumtól. A kényszerszünet oka az volt, hogy a megrendelőktől az áprilisi és májusi munkák ára nem érkezett meg a múzeumhoz. Az intézménynek fenntartója, a megyei önkormányzat adott kölcsön 150 millió forintot, hogy ki tudja fizetni a földmunka és a régészek bérét. Fogas Ottó igazgatótól tudjuk, hogy az áprilisi számla 42 millió forintról, a májusi pedig 126 millióról szól, a következő, esedékes fizetéskor 200 millió forintot várnak.

Bár két hétre leálltak a munkával, várhatóan így is be tudják fejezni az M43-as nyomvonalának régészeti feltárását jövő június közepéig. Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Bár két hétre leálltak a munkával, várhatóan így is be tudják fejezni az M43-as nyomvonalának régészeti feltárását jövő június közepéig. Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense hétfőn arról tájékoztatott, hogy az áprilisi és a májusi számla ellenértékét átutalta a NÖK, így ma újrakezdik a munkát a régészek. A két hetes leállás nem olyan hosszú idő, várhatóan így is be tudják fejezni a 2012. június 15-i határidőre a föltárást.

Összesen 387 ezer négyzetméterre kötöttek szerződést, a leállásig 209 ezer 974 négyzetmétert teljesítettek, és havi 50–60 ezer négyzetmétert haladnak – ameddig jó az idő. Azért sietnek, mert nem lehet megjósolni, meddig engedi őket dolgozni a tél, és mikortól szárad föl a talaj annyira tavasszal, hogy rámehessenek. Szeretnének minél kevesebb munkát hagyni a jövő évre. Az elmúlt két hétben is teljes erővel tudtak volna haladni, ezért volt bosszantó a kényszerhelyzet.

Most a júniusi és júliusi számlák állnak sorban, a következő fizetési határidő október 8-a. A múzeumnál bíznak abban, hogy több ilyen fizetési probléma nem lesz.

Olvasóink írták

 • 14. hajosinas 2011. szeptember 21. 23:02
  „Kedves Church !
  Mivel megszólított úgy illik,hogy válaszoljak.Nos nem teljesen értem a kérdését mit felém intézett, még csak azt sem gondolom,hogy itt az online sajtóban kellene bárkinek számot adnom arról, milyen értékeket hagyok halálom után az utókornak.Nem értem,hogy hogy jön ez a kérdés ide akkor amikor ön szerint fogalmazva "örüljünk annak, hogy szabadon MÉG lehet véleményt nyilvánítani ebben az országban. Még, ha nicknév alatt, anonim módon is."
  Az ön megjegyzését és kérdését így ezek után provokatívnak értékelem.Tekintettel arra,hogy nagyon békés és megfontolt embernek tartom magamat, nem kivánok önnel vitába bonyolódni a cikkel kapcsolatban.A kérdésem,amit a 8. sorszám alatt feltettem, továbbra is kérdés marad.Maradok ön iránt tisztelettel: hajósinas.”
 • 13. Church 2011. szeptember 21. 11:17
  „8. hajosinas 2011.09.20. 14:32

  1. Hidd el, dolgoznak. Jó, tudom, úgy sem hiszed el. Mert nem akarod elhinni.
  2. Másrészt: az M43-as autópálya teljes finanszírozásából a magyar állam csak 15 százalékot tudott vállalni. A többi "elenyésző" 85%-ot az Unió adta. Összességében jól látod, a te adódból is fizetik a régészeket, az autópálya feltárásokat, csak nem olyan jelentős arányban, mint ahogy Te elképzelted!
  3. Előfordulhat, hogy vannak lustább régészek is. Előfordulhat, hogy nem mindig szaggatják szét az istrángot egyes régészek. Még mielőtt pellengérre állítanád őket, tedd fel magadnak ezt a kérdést: "Én, Hajósinas, a delmagyar.hu rendszeres vagy rendszertelen olvasója kérdezem saját magamtól, hogy munkaidőmben, az év összes munkanapján 100%-ban teljesítek? Soha nem fordult még velem elő, hogy nem volt kedvem dolgozni, teljesíteni? Soha nem fordult még velem elő, hogy lógtam egy kicsit a melóból? "
  Biztos vagyok benne, hogy lógsz te is néha. Igaz?
  4. Nem kötözködés: Te milyen értéket hagysz az utókorra?

  Úgy látom messze van még az a Hajóskapitányi rang. Na, ez a része már kötözködés volt.”
 • 12. Jozsoci 2011. szeptember 20. 16:18
  „Örülünk, mint a megesett lány! Megjött! Én sem tudom, mi értelme van néhány csontért meg cserépdarabért, amelyek évszázadokra egy sötét raktárba kerülnek, ilyen felhajtást meg pénzkidobást csinálni. Ezek a régészek biztos nem fognak a stressztől szívinfarktust kapni.
  Kedves Bakos András! Én is az algyői "bugrisok" közé tartozom. Szégyellhetné magát! Cáfolja meg logikusan, mi nem igaz az elején leírtakból, és nem mocskolni azt, akinek más a véleménye!”
 • 11. Church 2011. szeptember 20. 15:31
  „7. bakosandras 2011.09.20. 13:41

  Kedves András!

  Ha megengeded nekem, akkor a teljesség igénye nélkül bemásolnék ide néhány korábbi, delmagyar.hu-n megjelent cikket, amelyek a Csongrád megyei régészet életével és mindennapjaival behatóan és objektíven foglalkoztak:
  1. http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/varfalat_keresnek_a_regeszek_a_stefanian/2158381/
  - 27. hsz.

  2. http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/m43_makotol_keletre_a_folytatasra_varnak/2212762/
  - 31. hsz.

  3. http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/85_milliot_var_a_muzeum_a_szeviep_zrt-tol/2160001/
  - 17. hsz.

  Történetesen azon nickneves bugrisok közé tartozom, akik húsbavágó módon tisztában vannak azzal, hogy miről is szól a hazai régészet. Sajnos a kommentelők jelentős része egyáltalán nem, vagy csak felületesen ismeri, hogy milyen napi rutint, állóképességet, hő- és hidegtűrőképességet kíván ez a munka. Nem is érdekli őket. De miért is érdekelné?
  A napi megélhetés a legnagyobb probléma manapság, és valahol természetesnek veszem én is, hogy a régészeken és e tudományért rajongó műkedvelőkön (és persze a műkincstolvajokon, húh, majd nem megsértettem őket) és rajtam kívül senkit nem érdekel egy Árpád kori, vagy egy honfoglaló stb. sír. Lehet jót is, rosszat is mondani a magyar régészetről. Ezt nem tagadom egy percig sem. De őszintén, melyik szakmáról ne lehetne így nyilatkozni? Nézzük csak a közbeszerzéseket, az állami vagy megyei szintű közgazdálkodást, a multi vagy a vállalkozói szférában tapasztalható visszásságokat, adócsalásokat... és még lehetne sorolni, minden napra jut valami kisebb-nagyobb botrány. Biztos, hogy a régészet kerül sokba?
  A fanyalgók örülhetnek, nem sok jót jósolok a hazai régészeti feltárásoknak, egyre több jel abba az irányba mutat, hogy akár a 60-as években találhatjuk magunkat újból, mikor is simán el lehetett hordani egy lelőhelyet, az állam szemet hunyt fölötte. Nem baj, majd lehet más miatt fanyalogni. Ahhoz nagyon értünk, mi magyarok.

  Szóval András, lehet, hogy egy nickneves bugris vagyok a szemedben, és trágárnak titulált bejegyzésemet töröltétek az oldalról, de kérlek, lásd meg ebben a szépet, ha tudod: örüljünk annak, hogy szabadon MÉG lehet véleményt nyilvánítani ebben az országban. Még, ha nicknév alatt, anonim módon is.”
 • 10. újratöltve 2011. szeptember 20. 14:46
  „. Fogas Ottó igazgatótól tudjuk, hogy az áprilisi számla 42 millió forintról, a májusi pedig 126 millióról szól, a következő, esedékes fizetéskor 200 millió forintot várnak."""""????? Mennyi? Harminc! Mi harminc?.............!Ebből megint tellik 1-2 terepjáróra a csóró régészeknek!(persze nem Vitara! Frontera!)”
 • 9. 2kedő 2011. szeptember 20. 14:41
  „Néha, egy-egy "hozzászólás" elolvasása után az az érzésem, hogy itt az emberek gondolkodás-módja húsz (20) évvel el van maradva nem Ausztriától, nem,nem: a Dunántúltól!”
 • 8. hajosinas 2011. szeptember 20. 14:32
  „Hát azért az érdekelne, mit csináltak a régészek addig amíg a kényszer szünet tartott és mennyiért ? Azt az összeget ki fizette nekik, esetleg a semmittevésért ?Mert azt tudom, hogy a mi adóforintjainkból történt az biztos.Csak az érdekelne, mi hasznot hajtottak az utókor számára ez idő alatt ? Mert az időt, nagyon egyszerű eltölteni, még ha az munkaidő is .”
 • 7. bakosandras 2011. szeptember 20. 13:41
  „Kedves Church, törvény írja elő, hogy a kulturális örökséget - annak számít a földben lévő régészeti lelet is - építés előtt föl kell tárni és szakszerűen kezelni kell. Ez normális helyeken ez így működik, és szerintem szerencse, hogy ebből a szempontból ez az ország a normális helyek közé tartozik. Még akkor is, ha tele van bugrisokkal, akiknek nincs nagyobb öröme, mint nicknéven trágár hülyeségeket irkálni a delmagyar.hu-ra.”
 • 6. jozko 2011. szeptember 20. 13:31
  „Még mondja valaki, hogy nem kemény pénz a forint!

  Amíg nem volt - nem ástak - nem volt mivel.
  Most megjött - áshatnak vele.
  Elég lassan haladhatnak ilyen apró "ásószerszámokkal".

  Valójában minek sietnének, nem időnormára dolgoznak.
  Miért is pontosan?”
 • 5. szandokán 2011. szeptember 20. 12:35
  „Ezek dúrnak mint a vakond,más meg éhen döglik.”
 • 4. bo 2011. szeptember 20. 12:16
  „Először a pálya legyen kész! Aztán - jó magyar és FIDESZ szokás szerint - majd feltárják alulról, utólag!”
 • 3. seawasp 2011. szeptember 20. 11:02
  „Megértem, hogy kíváncsiak vagyunk, de semmit nem szeretnénk hagyni az utókor régészeinek?
  Eltudnám képzelni, 100-150 ;v múltán már nem kell autópálya, és felbontása során találnak középkori töredéket, amit ha most kiszednek a sárba dagonyázók mindent, akkor mit keressenek?

  Ezek az autópályák a jelennek készülnek, ha jól tudom! :-D”
 • 2. zehn 2011. szeptember 20. 10:12
  „Remek.Végezzenek gyorsan, épüljön a sztráda, mert Viktor hamarosan minden beruházást leállít.E felől senkinek sem legyen kétsége!”
 • 1. honorus 2011. szeptember 20. 08:47
  „És lőn esik az eső!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy épületet szánnak szállodának Makón

Négy régi, szép épületet kínál a makói önkormányzat az érdeklődőknek azzal, hogy építsék át szállodává. Tovább olvasom