Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Meglódul az átkelők forgalma

Csak közvetlenül az ünnepek előtt, illetve karácsony és szilveszter napján várható jelentősebb torlódás megyénk határátkelőinél. A karácsony előtti bevásárlás miatt idén kisebbek voltak a sorompók előtti sorok.
Röszkénél péntekig folyamatos lesz az átkelés Fotó: Gyenes Kálmán
Még folyamatos az átkelés megyénk szerbia-montenegrói határátkelőinél, de Ebenhart Gábor határőr alezredestől, a szegedi kirendeltség vezetőhelyettesétől megtudtuk: már számos nyugat- és észak-európai országból útnak indultak a vendégunkások a balkáni országok felé, hiszen a huszadikát követő napokban a legtöbb gyár termelése leáll, és a külföldön dolgozók gyermekeinek téli szünideje is megkezdődik.

– Jellemzően csütörtöktől, péntektől készülhetnek várakozásra, akik Röszkénél szeretnék átlépni a határt, a személyforgalom leginkább péntektől lódul meg, de növekedés várható a teherforgalomban is, hiszen az idei év végéig tervezett szállítások is ezekben a napokban esedékesek – tette hozzá az alezredes. – Szombati csúcsra számítunk, a két ünnep között pedig a korábbi évek gyakorlatának megfelelően úgy várjuk, hogy kevesebben lépnek át a határon. A legnagyobb forgalom esetén is igyekszünk úgy dolgozni, hogy 30 percnél tovább ne kelljen várakozni, de kérjük, hogy az átlépni szándékozók mindig tájékozódjanak az aktuális helyzetről. Nagy torlódás esetén a személygépkocsival utazóknak javasoljuk, hogy vegyék igénybe a reggel 8 és délután 4 között nyitva álló tiszaszigeti átkelőhelyet, ahol a teherforgalom nem nehezíti az áthaladást.

December utolsó és január első napján – a karácsonyhoz hasonlóan – megnőhet az átkelőnél a várakozási idő. Emellett jó tudni, hogy a Balkánra utazó pravoszláv vallásúak ünnepe január 6-án lesz, így a jövő év első hetében is várakozásra számíthat, aki útnak indul.
Ugyanez jellemző megyénk romániai határszakaszára is – tudtuk meg Kunos Gyula mérnök századostól, az orosházi határőr-igazgatóság szóvivőjétől. Így a nagylaki és a kiszombori átkelőnél is a két ünnepen, és az azokat megelőző napokon kell hozzávetőleg félórás várakozásra számítani. Számos román vendégmunkás szintén ortodox vallású, így 2006 első hetében a két romániai átkelőnél is sorokra lehet számítani. A két ünnep között mindkét átkelő forgalma folyamatos lesz, mint ahogy most is csekély várakozásra számíthat, aki itt szeretne átlépni.
Mindkét határszakasz őrzői elmondták: idén a korábbi években tapasztaltnál is kevesebben jöttek vásárolni Magyarországra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói engedély – iszapbányászatra

Makó önkormányzata hozzájárult, hogy a Maros-parti strandfürdő területéről is ki lehessen termelni a… Tovább olvasom