Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Megmenekülhet a zsinagóga

Makó - Megmenekülhet az évek óta vizesedő, felújítása óta újra pusztuló makói ortodox zsinagóga: egy szakember rájött, hogy a problémát nem felvizesedés okozza, hanem a mennyezet szigetelésének hiánya. Ezt most pótolták, és a falon látható fekete foltok máris elkezdtek szürkülni, ami a szikkadás jele.
Úgy tűnik, mégiscsak megmenekül az újabb pusztulástól a hét évvel ezelőtt felújított makói ortodox zsinagóga: egy egyszerű műszaki megoldással sikerült megállítani a falak egyre riasztóbb vizesedését. Mint az elmúlt években többször is megírtuk, az épületegyüttes irodáknak és a vizesblokknak otthont adó baloldali részén, a homlokzaton egyre nagyobb felületen pergett le a festék és a vakolat, és egyre terebélyesebb lett az a sötét színű folt, amely a problémát jelezte. Úgy tűnt, a vizesedés már a falak épségét is kezdi veszélyeztetni, pedig az 1895-ben, közadakozásból épült romantikus stílusú imaház rendbe tételére annak idején 80 millió forintot költöttek. Most mindenekelőtt a Makóról elszármazott izraeliták, illetve az egykori makói zsidó hagyományok és kultúra iránt érdeklő zarándokturisták célpontja, emlékhely, de építészeti szépsége miatt is sokakat vonz a városba; a felújítás óta több ezren keresték fel itthonról és külföldről.

Ecsédi Marcell, a zsinagóga gondnoka a száradó falakat mutatja. A szerző fotója
Ecsédi Marcell, a zsinagóga gondnoka a száradó falakat mutatja.
A szerző fotója

Báron Zsuzsannától, az egykorvolt helyi hitközség ügyeit felkaroló ügyvédtől megtudtuk: a vizesedés problémájával már a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét is megkeresték, ám forráshiányra hivatkozva érdemi segítséget nem kaptak. Most viszont szerencséjük volt, mert egy szakember megvizsgálta az épületet, és rájött, mi okozza a bajt – mi több, arra is, hogy a probléma viszonylag egyszerűen megoldható. A vizsgálat során beigazolódott, hogy az épületben magas a páratartalom, ugyanakkor azt is tisztázták, hogy az alsó szigetelés megfelelő. Ezt követően derült ki, hogy a falak nem alulról, hanem felülről nedvesednek – hiányzik ugyanis a tető szigetelése. Ezt saját forrásból pótolták. A munka eredményét ottjártunkkor már láttuk is: a korábbi fekete foltok a falon kiszürkültek, ami a szikkadás biztos jele. Most várnak egy évet, hogy a fal teljesen kiszáradjon, és ha ez megtörtént, jövőre újravakolják és újrafestik.

Olvasóink írták

  • 2. redstar 2009. június 20. 14:33
    „Több év kellett, hogy észrevegyék, nem alulról, felülrő?! :-DDDD
    Pedig sok jó építész van az egyiptomi székelyek között...vagy őket meg ez az egész nem érdekelte..?”
  • 1. bo 2009. június 19. 16:27
    „Építsenek helyette újat, nagyobbat! Arra van pénzük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lesz Virágos Makóért verseny

Makó – Az önkormányzat idén is meghirdeti a Virágos Makóért versenyt – jelentette be… Tovább olvasom