Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Megnyílt Makón az új várostörténeti kiállítás

Makó - Megnyílt csütörtökön az az új állandó kiállítás a makói József Attila Múzeum emeletén, amely a város történetét mutatja be attól kezdve, hogy a török hódoltság után újra benépesült a város, egészen a rendszerváltásig.
Kétévi munkára tett pontot az a kiállításmegnyitó, amelyet tegnap rendeztek a makói József Attila Múzeumban: felavatták a Küzdelmes évszázadok – Makó története az újjátelepüléstől a rendszerváltásig című állandó várostörténeti kiállítást. Az itt látható anyagban a lapunkban közzétett felhívásnak köszönhetően jó néhány olyan relikvia is látható, amelyet a múlt értékeit tisztelő helyiek ajánlottak fel. Mint lapunkban korábban beszámoltunk róla, a tárlat azt a folyamatot zárta le, amelynek keretében – összesen 60 millió forintból, központi támogatásból és az intézményt fenntartó megyei közgyűlés hozzájárulásával – megújult a múzeumépület és az az állandó kiállítás is, amelynek elődjét 27 évvel ezelőtt avatták fel, mostanra tehát elavult.

Halmágyi Pál múzeumigazgató a kiállításon. Fotó: Frank Yvette (Képgaléria)

A kiállítást a Harmónia Kamarakórus rövid előadása után Halmágyi Pál igazgató azzal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, hogy azt szinte kizárólag makói mesteremberek készítették a makóiaknak, a megyei múzeumigazgató, Zombori István pedig azzal, hogy ilyen gazdag, elegáns, a helyi kultúrát és hagyományokat átfogóan bemutató tárlat nincs még egy az országban. A megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna arról beszélt, hogy a múzeum nemcsak a megmaradás szimbóluma, de közösségmegtartó ereje is van, Schneider Márta, a központi támogatást biztosító kulturális tárca szakállamtitkára pedig arról szólt, hogy az elmúlt néhány évben a minisztérium több mint 40 állandó kiállítás megújítását finanszírozta 1,4 milliárd forinttal.

A makóiak és a térségben élők nevében a kiállítást Buzás Péter polgármester köszönte meg mindazoknak, akiknek részük volt a létrejöttében, azzal, hogy miután a város jövője a turizmus, reményei szerint nagyon sok hozzánk látogató is megnézi majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagymaárusok és az internet a makói múzeumban

Makó - Több mint féléves munka után csütörtökön délután megnyílik a makói József Attila Múzeum új… Tovább olvasom