Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Megoldódhat a Rónay-kúria ügye Kiszomboron

Kiszombor - A döntés még nem született meg, de mindkét érdekelt ugyanazt akarja: legyen levéltári és múzeumi leletraktár a kiszombori Rónay-kastélyból.
A rendszerváltás óta nem volt még ilyen közel a megmeneküléshez a '90-es években a kiszombori önkormányzat tulajdonába került Rónay-kastély – bár a konkrét tárgyalások még meg sem kezdődtek. A szándékok azonban körvonalazódnak: úgy tűnik, a település vezetése és a Csongrád megyei önkormányzat – mint a múzeum és a levéltár fenntartója – is szívesen látná, ha leletraktárként funkcionálna az eredetileg nemesi laknak épült, műemlék értékű ingatlan.

– Egyelőre testületi döntés sincs arról, hogy milyen sorsot szánunk a kastélynak, erre legkorábban ősszel kerülhet sor, de természetesen folyamatosan keressük a mihamarabbi hasznosítás lehetőségeit, így találkoztak érdekeink a megyei levéltár és a múzeum fenntartójáéval, de az érdemi tárgyalásokat csak a testületi döntés ismeretében lehet megkezdeni. Szeretnénk, ha a kultúra szolgálatában nemes célt szolgálna Kiszombor kastélya, de minden körülmények között ragaszkodnánk a teljes külső és belső felújításhoz – fogalmazott Szegvári Ernőné kiszombori polgármester.

A múzeum vezetői raktári funkciókra alkalmasnak találták a részben felújított kastélyépületet. A szerző felvétele
A múzeum vezetői raktári funkciókra alkalmasnak találták a részben felújított kastélyépületet. A szerző felvétele

Bár az ezredfordulón új tetőszerkezetet kapott az ingatlan, a torony és a homlokzat igen rossz állapotban van – a csupasz tégla árnyékolja be a település egyébként patinás főterét. Az épület állaga évről évre romlik, pedig néhány százmillió forint ráfordításával a község dísze lehetne az egykor szebb napokat megért kastély.

– Kollégáimmal megnéztük az épületet, amit strukturális átalakítás nélkül alkalmasnak találtunk raktárnak, de mindenekelőtt tisztázni kell a jogi természetű kérdést: milyen módon oldható meg a hasznosítás annak ismeretében, hogy az ingatlan a községé, a felújító és a felhasználó pedig a megyei önkormányzat, illetve az általa fenntartott múzeum és levéltár – mondta – Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója.

Megtudtuk: a néhány évtizeddel ezelőtti átalakítás során gyakorlatilag vízszintesen kettészelték az épületet egy masszív betonfödémmel – az ingatlant most ez tartja össze, olyan stabilitást ad a falaknak, hogy a statikai szerkezetátalakításra nincs is szükség. Meg kell azonban oldani a vakolat- és a nyílászáró-felújítást, ezzel azonban újszerű külsőt kap a kastély egésze is. Várhatóan több százmilliós költséggel számolhat, aki vállalja a hasznosítást.

Zöldségraktártól a gyógyszállóig

A közel százötven esztendeje épült Rónay-kastély eredetileg a Trieszt melletti Miramare-i császári rezidencia mintájára készült el a zombori földbirtokos família kérésére. A II. világháborút követően államosított ingatlan sok egyéb gazdasági funkció mellett hagymaraktárként is üzemelt, e célból barbár módon átépítették. A rendszerváltást követően a településhez került kastélyban egy hatágyas szociális otthont szerettek volna létrehozni, de magánbefektető is érdeklődött gyógyszálló, sőt lakóépület kialakítása céljából. Ez idáig szerződés egy cél megvalósítására sem született.

Olvasóink írták

 • 1. péter 2008. augusztus 30. 19:10
  „önkormányzat mértnem aktiválja magát?
  itt is látszik a (saját hasznom milesz ?? cimszó.) adöntő itt is.
  megvárjuk hogyledöl, és jó haszonnal eladjuk a telket!!!
  sajnos a mostani magyar valoság!!! ez mentalitás.
  az utókor mire lessz büszke?? lassan semmi kézzelfogható semmarad
  amire majdan azunokánk talán büszkéklehetnének
  tanulni kellene nyugati példát,nemcsak beszélni,hazudni, tenni,tenni ,kell!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem nagy árrá duzzadt a Nagyér

Makó - Hárommillió forintnál is többe került a Nagyér-csatorna azonnali kikotrása és a védekezés június közepén, amikor egy délutánon 50 milliméternyi eső zúdult Makóra. Tovább olvasom