Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Megoldódhat a Rónay-kúria ügye Kiszomboron

Kiszombor - A döntés még nem született meg, de mindkét érdekelt ugyanazt akarja: legyen levéltári és múzeumi leletraktár a kiszombori Rónay-kastélyból.
A rendszerváltás óta nem volt még ilyen közel a megmeneküléshez a '90-es években a kiszombori önkormányzat tulajdonába került Rónay-kastély – bár a konkrét tárgyalások még meg sem kezdődtek. A szándékok azonban körvonalazódnak: úgy tűnik, a település vezetése és a Csongrád megyei önkormányzat – mint a múzeum és a levéltár fenntartója – is szívesen látná, ha leletraktárként funkcionálna az eredetileg nemesi laknak épült, műemlék értékű ingatlan.

– Egyelőre testületi döntés sincs arról, hogy milyen sorsot szánunk a kastélynak, erre legkorábban ősszel kerülhet sor, de természetesen folyamatosan keressük a mihamarabbi hasznosítás lehetőségeit, így találkoztak érdekeink a megyei levéltár és a múzeum fenntartójáéval, de az érdemi tárgyalásokat csak a testületi döntés ismeretében lehet megkezdeni. Szeretnénk, ha a kultúra szolgálatában nemes célt szolgálna Kiszombor kastélya, de minden körülmények között ragaszkodnánk a teljes külső és belső felújításhoz – fogalmazott Szegvári Ernőné kiszombori polgármester.

A múzeum vezetői raktári funkciókra alkalmasnak találták a részben felújított kastélyépületet. A szerző felvétele
A múzeum vezetői raktári funkciókra alkalmasnak találták a részben felújított kastélyépületet. A szerző felvétele

Bár az ezredfordulón új tetőszerkezetet kapott az ingatlan, a torony és a homlokzat igen rossz állapotban van – a csupasz tégla árnyékolja be a település egyébként patinás főterét. Az épület állaga évről évre romlik, pedig néhány százmillió forint ráfordításával a község dísze lehetne az egykor szebb napokat megért kastély.

– Kollégáimmal megnéztük az épületet, amit strukturális átalakítás nélkül alkalmasnak találtunk raktárnak, de mindenekelőtt tisztázni kell a jogi természetű kérdést: milyen módon oldható meg a hasznosítás annak ismeretében, hogy az ingatlan a községé, a felújító és a felhasználó pedig a megyei önkormányzat, illetve az általa fenntartott múzeum és levéltár – mondta – Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója.

Megtudtuk: a néhány évtizeddel ezelőtti átalakítás során gyakorlatilag vízszintesen kettészelték az épületet egy masszív betonfödémmel – az ingatlant most ez tartja össze, olyan stabilitást ad a falaknak, hogy a statikai szerkezetátalakításra nincs is szükség. Meg kell azonban oldani a vakolat- és a nyílászáró-felújítást, ezzel azonban újszerű külsőt kap a kastély egésze is. Várhatóan több százmilliós költséggel számolhat, aki vállalja a hasznosítást.

Zöldségraktártól a gyógyszállóig

A közel százötven esztendeje épült Rónay-kastély eredetileg a Trieszt melletti Miramare-i császári rezidencia mintájára készült el a zombori földbirtokos família kérésére. A II. világháborút követően államosított ingatlan sok egyéb gazdasági funkció mellett hagymaraktárként is üzemelt, e célból barbár módon átépítették. A rendszerváltást követően a településhez került kastélyban egy hatágyas szociális otthont szerettek volna létrehozni, de magánbefektető is érdeklődött gyógyszálló, sőt lakóépület kialakítása céljából. Ez idáig szerződés egy cél megvalósítására sem született.

Olvasóink írták

 • 1. péter 2008. augusztus 30. 19:10
  „önkormányzat mértnem aktiválja magát?
  itt is látszik a (saját hasznom milesz ?? cimszó.) adöntő itt is.
  megvárjuk hogyledöl, és jó haszonnal eladjuk a telket!!!
  sajnos a mostani magyar valoság!!! ez mentalitás.
  az utókor mire lessz büszke?? lassan semmi kézzelfogható semmarad
  amire majdan azunokánk talán büszkéklehetnének
  tanulni kellene nyugati példát,nemcsak beszélni,hazudni, tenni,tenni ,kell!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem nagy árrá duzzadt a Nagyér

Makó - Hárommillió forintnál is többe került a Nagyér-csatorna azonnali kikotrása és a védekezés június közepén, amikor egy délutánon 50 milliméternyi eső zúdult Makóra. Tovább olvasom