Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Mégsem kelt el a gencsháti kastély

Óföldeák - Volt érdeklődő a bő egy esztendeje védetté nyilvánított gencsháti kastélyra, ám pár hónap reménykedés után mostanra kiderült: az ajánlat mögött nincs komoly vételi szándék. Így a Návay család egykori pompás épülete pusztul tovább.
Bár úgy tűnt, a 2012-es év szerencsét hoz az Óföldeák határában álló gencsháti kastélynak, végül mégsem vásárolta meg senki, így sorsa továbbra is bizonytalan. A Návay család által 1860-ban emelt, mára erősen lepusztult állapotú épületről sokat írtunk az elmúlt években. Tavaly például azt, hogy a műemlékvédelmi szakhatóság 7 másik Csongrád megyei épülettel együtt állandó műemléki védelem alá vonta.

Bizonytalan a kastély sorsa. Fotó: Frank Yvette
Bizonytalan a kastély sorsa. Fotó: Frank Yvette


Ez azonban az omladozó kastély sorsán nem sokat javított, tekintve, hogy a tulajdonos alapítványnak nincsenek forrásai a felújításra. Pályázati forrás nincs, de még ha volna is, az alapítvány az előfinanszírozást sem tudná megoldani. Nem kis összegről volna szó, hiszen a rekonstrukció költségeit már évekkel ezelőtt is félmilliárd forintra becsülték. Azóta az állag romlott, az árak pedig emelkedtek. Úgy tudjuk, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal már a bírságolást is kilátásba helyezte, ha nem kezdődik meg a felújítás – az alapítványnak persze ezt megfizetni sem volna pénze.

Az épületegyüttes egyébként eredetileg a Gorzsai Állami gazdaságé volt, tőlük került alapítványi tulajdonba a rendszerváltás idején azzal a céllal, hogy táborozásra, sportolásra, továbbképzésre alkalmas centrumot alakítanak ki belőle. Pénz híján ebből csak annyi valósult meg, hogy a kastélyhoz tartozó, renovált gazdatiszti lakban olykor madármegfigyelők, természetjárók, cserkészek táboroztak. Az alapítvány első embere, Mihály Zoltán volt honatya, vendéglős az utóbbi időben előbb a makói, majd a megyei önkormányzatnak ajánlotta fel jelképes összegért, de senkinek sem kellett. Az idei év azért tűnt reményteljesnek, mert jelentkezett érte egy komolynak látszó érdeklődő. Az egyébként másoknak is eszébe jutott már, hogy lehetne belőle mondjuk gyógyszálló; közel az autópálya, szép a környezet. Az adásvételből végül mégsem lett semmi. Ebben bizonyára közrejátszott, hogy a kastélynak nincs vezetékes ivóvize, csak fúrt artézi kútja, de az is, hogy a közvetlen közelében még mindig működik egy szarvasmarhatelep.

Olvasóink írták

  • 2. rózsakert 2013. január 02. 14:25
    „kuruczában ingatlant csak eladni szabad---AMIT UGYE NEM LEHET VEVŐ HIÁNYÁBAN-----venni nem.”
  • 1. papika56 2013. január 02. 13:30
    „A mostani tulaj ..míg képviselő volt, gondolom 1 ft vette meg az épületet. Megkéne vizsgálni --Budai Gy. az adás-vételi szerződést !!!!!
    Alapítvány == 1 ember, Mihály Z. ..tehát áálagmegóvás az ő dolga !! Ha nem kemény bírság..vagyon elkobzással !!!Elvenni tőle, állami tulajdonba venni ..ezt is. <moderálva>jani majd intéz ..mágorinéval együtt pár milliárd ft .a felujjításra !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstölő villanyórához riasztották a tűzoltókat

Az év utolsó napján is volt munkája a tűzoltóknak Makó térségében. Tovább olvasom