Délmagyar logó

2015. 10. 05. hétfő - Aurél 13°C | 22°C

Mégsem kezdődhet a fürdőépítés Makón

Makó - Mégsem kezdődik el tavasszal a makói fürdő építése. A várt 3,3 milliárd helyett ugyanis 4,9 milliárdos volt a legolcsóbb ajánlat a munkára a kivitelezőktől, ezt pedig nem tudja vállalni az önkormányzat. A polgármester szerint Makó szeretné megépíteni az új fürdőt, de nem mindenáron. Most tovább tárgyalnak a kivitelezőkkel, hogyan lehetne lefaragni az árból – és próbálnak pluszforrást szerezni.
„Azért tartunk sajtótájékoztatót, hogy elmondjuk, mi az alapja a makói szatyorhíradóban hallható hírnek" – mondta tegnap a makói városházán Buzás Péter polgármester. Azzal folytatta, hogy a fürdőépítés – amelytől a turizmus fellendülését reméli a város – nem kezdődhet el most, pedig így tervezték. Ennek az az oka, hogy a munkára pályázó kivitelezők sokkal többet szeretnének kapni a munkáért, mint amennyi pénze erre van a városnak. A makói önkormányzat az uniós támogatással, s minden egyébbel együtt összesen 3,3 milliárdot szánt magára a fürdőre – a legolcsóbb kivitelezői ajánlat azonban most 4,9 milliárdról szól. A közbeszerzési eljárást eredménytelennek nyilvánította a bizottság.

– Ez olyan nagy különbség, amivel nem lehet mit kezdeni. Továbbra is azt gondolom, ennek a városnak szüksége van a fürdőre, na de nem mindenáron – mondta a polgármester.

Tél végi életkép a szabadtéri medencéknél. Eredetileg úgy volt, most kezdődik az építkezés. A szerző felvétele
Tél végi életkép a szabadtéri medencéknél. Eredetileg úgy volt, most kezdődik az építkezés.
A szerző felvétele

– Fontos elmondani, hogy mi nem nyúltunk mellé: amikor a Makovecz-iroda elkészítette az engedélyes terveket tavaly, mi beáraztattunk mindent, és akkor 2,6 és 3,2 milliárdos ajánlatot is kaptunk, a legnagyobb 4,2 volt. Meglehet, most közrejátszott a drágulásban az euró-forint árfolyam változása, de azt is gondolom, hogy a kivitelezők, amikor látták, hogy ezt a munkát 3-3,3 milliárdból nem lehet megcsinálni, hátradőltek a székben, és a kelleténél kényelmesebb ajánlatot adtak – tette hozzá Buzás Péter.

Törzsvendégek a gyógymedencében. Mivel a beruházás csúszik, nyárra sem kell lezárni a fürdő régi részét. A szerző felvétele
Törzsvendégek a gyógymedencében. Mivel a beruházás csúszik, nyárra sem kell lezárni a fürdő régi részét. A szerző felvétele

Hogyan tovább? Az önkormányzat nem mond le arról, hogy Makovecz Imre tervét megvalósítsa, és nem akar bemenni abba az utcába sem, hogy az anyagok minőségéből engedjen. Emelni számottevően nem akarja az erre szánt pénzt. Várható viszont, hogy a megvalósítandó alapterület és a „műszaki tartalom" csökken. Ezzel együtt a polgármester – aki úgy fogalmazott, mindez nem baj, hanem feladat – azon dolgozik, hogy állami és önkormányzati forrásokat találjon még a beruházásra. A polgármesteri hivatal munkatársai, s a szakértők tárgyalni kezdtek a tervezővel és a kivitelezőkkel arról, hogyan lehetne csökkenteni az árajánlatot. Kiderült, hogy itt lenne mit keresni: például jelentősen olcsóbb lenne a munka, ha nem 13 hónapot, hanem másfél évet adna a kivitelezésre az önkormányzat.

Egész nyáron nyitva tart

A fürdő most egész nyáron teljes egészében nyitva fog tartani. Pőcze Lászlóné igazgató azt mondta, télre azért zárták le a régebbi épületet, hogy takarékoskodjanak. Míg nyáron a legjobb napokon a kétezer főt is meghaladta a látogatottság, most, a hűvösebb napokon 200 és 500 fő közötti csupán. December óta 14 alkalmazottól meg is váltak, de ez ideiglenes állapot. Nyárra újra feltöltik a létszámot, és a fürdő mind a tizenegy medencéje üzemelni fog. Tavaly óta nem változtak az árak: egy felnőttjegy 1030, egy kedvezményes – diákok, nyugdíjasok vagy mozgáskorlátozottak részére váltható – jegy pedig 630 forintba kerül, a családok ráadásul létszámuktól függően ugyancsak kaphatnak különböző kedvezményeket.
12345 következő >> végére >>> 42 hozzászólás
Moderálásra küldöm 42. era95 2009.03.21. 18:14

Igen, köszönöm.Erre gondoltam:
Makó Város Önkormányzata
2. fordulóba léphet
Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet Kálvin téri épületkomplexum infrastrukturális fejlesztése

Moderálásra küldöm 41. Németh_Pál 2009.03.21. 08:37

Kedves era95
************************

Találatok száma : 42

,,NFT"-s PÁLYÁZATOK
***********************
*********************************************
1 2 3

Pályázó neve Megítélt összeg
Projekt megnevezése
AGROLOGIK PLUSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
117 826 000 Ft
A hátrányos helyzetű, kedvezményezett Makói Kistérségben és Vállalkozási Övezetben működő Makói Ipari Parkban hűtött Makói hagyma logisztikai elosztó központ építése
Agro-Makó Kereskedelmi Kft
1 995 000 Ft
Gazdálkodj okosan
Autóscsárda - Panzió Vendéglátó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
21 957 911 Ft
Autóscsárda-Panzió kialakítása a makói hátrányos helyzetű térségben
Cigány Oktatási Egyesület
26 8... Ft

P.R.I.M.A. - Projekt a Roma nők Integrációjáért a MAkói Kistérségben
Csongrád Megyei Önkormányzat
69 9... Ft

Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház - Rendelőintézet energiahatékonysági fejlesztése és energetikai korszerűsítése
CZENE IMRE ZSOLT
649 012 Ft
FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS
DÉNES LÁSZLÓ
749 178 Ft… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 40. era95 2009.03.20. 19:55

Kedves Németh Pál!
Jól látom a www.nfu.hu -n, hogy az iskola-felújítás sincs még eldöntve?

Moderálásra küldöm 39. Németh_Pál 2009.03.19. 12:39

Véleményem xmanó 2009.03.19. 10:40 - nak
*******************************************************

Makón megszűnik több ezer munkahely,
miközben az új fürdőben lenne kb. 50 új.
Makón kb már 6-7´000 munkanélküli van, bejelentett és nem bejelentett.

Erre az MSZP-SZDSZ-PSZMakó "megvigasztal" minket, hogy a fürdő 50 újat teremt.

Ezzel szemben tény, hogy Makón és a Kistérségben a letargia óriási.
Munkanélküliség, munkanélküliség és munkanélküliség uralkodok mindenütt.
A politikusok nem is akarnak a problémán segíteni, hanem csak a saját jólétükkel foglalkoznak.

*************************

Felhivom minden kritikus olvasónak a figyelmét, hogy a "sokkal olcsóbb fürdőért" akáirásgyűjtés folytatódik és Makón 100-150 helyen aláirható továbbra is. Ne csak sopánkodjunk a giganomániás fürdőn, hanem TETTEKKEL felyezzük ki véleményünket!
A "sokkal olcsóbb fürdő" a 2001-es tervnek felel meg, aminek a költsége kb. 2 milliárd,
a mai 2008-as 5-6 milliárd helyett.
Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 38. Németh_Pál 2009.03.19. 12:28

www.nfu.hu
alatt
,,Eredmények"

Pályázó neve: Makói Fürdőfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt megnevezése: A Makói Gyógy- és Termálfürdő komplex gyógy- és egészségturisztikai fejlesztése, valamint az egyedi és új szolgáltatásokhoz kapcsolódó kompetenciák, marketing tevékenységek erősítése
OP név: DAOP
Pályázat neve: 2.1.1/A "Dél-Alföld Spa", egészségturisztikai létesítmények komplex fejlesztése
Beruházás helye (régió): Dél-Alföld
Beruházás helye (megye): Csongrád
Beruházás helye (helység): Makó
Megítélt összeg: 2. fordulóba léphet
Támogatási döntés dátuma: 2008.08.13
Támogatás pontszáma: 65.5

(megjegyzés: a maximáls pontszám 100, tehát a makói pontszám közepes...)

Moderálásra küldöm 37. xmanó 2009.03.19. 10:40

A GUMIGYÁRBÓLl több mint 100 embert küldenek el áprilisban,arról kéne cikkezni!!!Kenyérre nem lesz pénz Makón az emberekben,nem hogy FÜRDŐRE!

Moderálásra küldöm 36. lajosbácsi 2009.03.18. 05:28

a személyzettel alapvetően nincs semmi baj, meglátásom szerint, természetesen lehetnek kivételek.de amíg a vezetés nulla érvényesülést hagy nekik, szabályosan semmibe veszik őket, sőt az iszapfürdőhöz nekik kell szabadidejükben a saját kis vödrükkel a maros partról iszapot is szedni, kötelezik őket továbbképzésre SAJÁT költségükön.... szóval ezek után mégis mihez vágjanak jópofát? hidd el lelkes volt ott mindenki egy ideig, amíg át nem látták a rendszert, hogy hogyan is funkcionál a vezetés.. ebből a jelenlegi fürdőből is egy megfelelően képzett és tapasztalt ember tizenötször ennyit ki tudna hozni, de még a segítség felajánlásakor is a vezetőség a homokba dugja a fejét. szerintem is elég lenne a meglévő épületet kicsinosítani, és igen, voltak nagyon klassz tervek anno az új épületre, de valamiért az nem volt elég giccses.. igaz, hogy az emberek nem azért mennek, mert flancos az épület, hanem mert kedvesen, udvariasan bánnak velük.. de a munkához való ezt a fajta hozzáállást a mi… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 35. Mc_Mi 2009.03.17. 07:09

Kedves 32.-es!
Természetesen tisztábn vagyok azzal, hogy a vezetőkön múlik alapvetően az, ami a fürdőben történik, de azért a személyzet sem vonható ki a produktum alól.
Azok a jelenségek, amik a személyzet gondozottsága (haj, tisztaság, ....), amik a "sietek haza" viselkedésből adódik, igen is a személyzeten múlik és nem tesz jót a vendégek jó érzésének kialakításában. Ha leengedik a vizet alóllunk, ha felmossák a padlót a lábunk alatt, az már a személyzet hozzáállása.
Nem bántom a személyzetet, mert nem ez a meghatározó ebben a témában. Vezető váltás esetén viszont nekik is változtatni kell.

Moderálásra küldöm 34. triatlonos 2009.03.17. 06:34

Tisztelt 30. és 32. Hozzászólók!
Természetesen nem gondolom, hogy a képviselőknek nem lenne 1000 Ft-juk arra, hogy tapasztalatokat szerezzenek. Inkább arról van szó, hogy elvi okokból nem szánják rá ezt a pénzt, mint ahogy volt az a bizonyos Városi TV közvetités is.
Természetesen a személyzetet sem szeretném bántani, de "munkaszervezés ügyileg" szintén sokat lehetne tanulni.
A Makói Tanuszada előtérbe kerülésével az is kiderült, hogy Makovecz nem járt még fürdőben. Ez kiderült az öltöző kialakitása tekintetében. A Mórahalmi Fürdő tervezője olyan praktikus megoldásokat alkalmaz, amelyeknek az a célja, hogy a vendég jól érezze!
A fentiek ellenére -mivel a szivem makói - a jelenlegi elalavult a kedvencem.

Moderálásra küldöm 33. Németh_Pál 2009.03.16. 22:06

Való igaz, hogy Buzás nem vezeti a fürdőt.

De Makón Buzás a legmagasabb felelős, ezt kihagyta a tényekből.
S különösen van jogunk felemelni a szavunkat,
ha közel százmilliós veszteséget jelent a fürdő évente.
A mi zsebünkre!

Ez pedig nem a személyzet felelőssége!
Vagy csak nem arra gondol, hogy ehhez nekünk lakosoknaksemmi közünk??


42 hozzászólás12345 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Ősszel indulhat csatornázás Makón

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!