Délmagyar logó

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 20°C | 33°C Még több cikk.

Megszépül a belváros éke Makón: a lakók egyenként másfél-két milliót költöttek, a másik felét a város állta

Makó - Hamarosan megújul a makói centrum egy városképi jelentőségű háza, a Korzó. A védett épület lakóinak mélyen zsebbe kellett nyúlniuk, cserébe nem fog beázni a tető.
– Amikor nemrégiben volt egy nagy eső, a folyosón vödrökkel, lavórokkal gyűjtöttük a vizet. De van beázás, repedés az én plafonomon is – mutatta a 90 éves Dékány Sámuelné. Ő a hat közül az egyik lakó a makói belváros egyik patinás, védett épületében, a Korzóban. A városkép szempontjából is fontos épületről van szó: közvetlenül a városházával szemben áll. Most állványerdő borítja, a tetején munkások dolgoznak.
A lakók egyenként másfél-két milliót költöttek, a másik felét a város állta. Fotó: Szabó Imre
A lakók egyenként másfél-két milliót költöttek, a másik felét a város állta. Fotó: Szabó Imre

Az itteni lakásokat kivétel nélkül megvették a rendszerváltás idején korábbi bérlői – az alsó szintjén két önkormányzati tulajdonú bérlemény, a most üresen álló egykori kaszinó, valamint egy patika van. A védett épület alsó szintjét évekkel ezelőtt saját pénzén felújította az önkormányzat, a felső azonban elhanyagolt maradt.
Most a tetőt újítják fel, ami nélkül a további esetleges munkáknak értelme sem lenne. Ehhez azonban a lakóknak is mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk. A városházán megtudtuk, az önkormányzatnak az épületben 52 százalékos tulajdoni hányada van, ennek megfelelően vállalt részt a költségekből, 13 millió forint értékben. A többit a lakóközösség vállalta, négyzetméter-arányosan szétosztva egymás között.
Mikulai György szerint az épület további felújítása is időszerű. Fotó: Szabó Imre
Mikulai György szerint az épület további felújítása is időszerű. Fotó: Szabó Imre

Mikulai György például édesanyja segítségével, egyben fizetett ki 1,7 milliót, mások hitelt vettek fel. Az egy lakásra jutó összeg másfél-két millió között van.

A Korzó tetőfelújítása várhatóan október 31-én fejeződik be.
Mi lesz a Bérpalotával?

Rossz állapotú, de városképi szempontból fontos épület több is akad Makón. Ilyen például a Hagymatikum szomszédságában lévő Bérpalota, ahol fent ugyancsak saját lakások, lent pedig önkormányzati üzlethelyiségek vannak. Itt viszont bonyolultabb lenne a felújítás: egyrészt nem 6, hanem 23 tulajdonossal kellene megegyezni, másrészt jóval több pénzre lenne szükség. A teljes körű felújítás költségét már évekkel ezelőtt is 600 millióra becsülték, és az önkormányzat tulajdoni hányada itt mindössze egyharmad körüli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Furcsa felszólító leveleket kapnak a makóiak

Furcsa felszólító leveleket kapnak a makóiak
Elévült, ráadásul olvasónk szerint valótlan szemétdíjtartozást próbál behajtani a makói Lajos Lászlónén egy dunaújvárosi pénzbehajtó cég. Tovább olvasom