Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Megszűnik az előjegyzés makói laborvizsgálatra

Makó - Megszüntetik a makói kórházban a laboratóriumi vizsgálatokra érvényes előjegyzési rendszert, mert nem hozta meg a várt eredményt: spórolni nem sikerült vele, viszont egy hónapos várólista alakult ki. Az intézmény a finanszírozás átgondolását kéri az egészségbiztosítótól.
Nem hozta meg a várt eredményt a makói kórházban a tavaly tavasszal bevezetetett laboratóriumi előjegyzési rendszer, ezért megszüntetik – tájékoztatta lapunkat az intézmény orvosigazgatója, Dehelán Aurélia. A takarékossági okokból bevezetett intézkedés értelmében a korábban megszokott napi 120 vizsgálat helyett csak 80-at végeztek el, ennyit finanszírozott ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Mégsem tudtak spórolni, ráadásul egy hónapos várólista alakult ki.

A most bevezetett új rend értelmében a háziorvosok egy átlagnak megfelelő kvótát kapnak, és csak azoknak a betegeknek kell várakozniuk, akik ebbe nem férnek bele. Az intézmény ezzel arra akarja ösztönözni a kollégákat, hogy amikor csak lehet, célirányos, összességében tehát kevesebb vizsgálatot kérjenek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akár egyetlen beteg is vizsgálat nélkül maradna – hangsúlyozta az orvosigazgató.

A most bevezetett szisztéma szeptember 30-áig marad érvényben. Hogy mi lesz helyette, az attól függ, milyen finanszírozási szerződést tudnak kötni az egészségbiztosítóval. Dehelán Aurélia lapunknak elmondta: a laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatos, nem csak Makót érintő problémák oka nem szakmai, kizárólag pénzügyi, ezért a napokban sürgősséggel kérték az OEP új, megbízott vezetését, emelje meg a finanszírozott vizsgálatokra vonatkozó kvótát.

A labor-előjegyzési rendszert egyébként egy takarékossági intézkedéssorozat nyitányaként vezették be. Bár a spórolás a laborban nem volt sikeres, itt ugyanis megmaradt a havi több mint 2 milliós veszteség, más területeken eredményt hozott. Ennek köszönhető, hogy az évi 1,6 milliárdból gazdálkodó intézmény pénzügyi helyzete jelenleg stabil, 60 napon túli kifizetetlen számlájuk nincs.

Olvasóink írták

 • 13. niemand 2010. július 31. 09:46
  „Remélhetőleg példaértékű lesz az előjegyzés megszüntetése a többi város előtt is, ahol ezt alkalmazzák, nem törődve a vizsgálatra szorulókkal, hulljon a férgese jeligére!”
 • 12. mosómasa 2010. július 27. 07:13
  „Hála Istennek! Ez egy speciális makói "szokás" volt. Más részlegen is követhetnék a példát. Pl . mammográfiára, ha csak szűrésre mész, s szerencsére nincs komoly panaszod, még távoli időpontot sem kapsz,azt mondják, majd érdeklődj a lehetséges időpontodról egy hónap múlva. Aztán csodálkoznak, hogy kevesen járnak szűrésekre!!!! 2-3 ilyen visszautasítás után már a "legbirkább" is megunja a dolgot.”
 • 11. rudi 2010. július 26. 13:18
  „Amúgy meg a magánorvos a pénzedért is tojik az egészre, én 1,5 hónapja várok egy eredményre, amiért nem keveset fizettem, a doki meg nyaralgat nyugodtan, és tojik az egészre, én meg itt vagyok a bizonytalanság közepén, és semmilyen kezelést nem kapok nem is kaphatok, amíg ez az eredmény nincs meg.”
 • 10. rudi 2010. július 26. 13:15
  „Itta pusztítás a cél, és a várakozás nem egy, hanem 2 hónap, és amikor kivárod a két hónapot, megvan az eredmény, amit vinnél tovább, akkor a papírodon ez áll TSH -géphiba, és még pofátlanul közlik, hogy kérjél újabb időpontot e miatt újabb 2 hónap. Várni ott ugyanannyit, ha nem többet kell, mint amikor odamentél és levették a vért 2 hónapos várakozás nélkül. Múltkor 1,5 órát vártam a helyszínen még a 2 hónap után. És nem sorrendben hívogatták ám az embereket, akik utánam jöttek, már régen elfelejtették azt is, hogy ott jártak.”
 • 9. marta54 2010. július 21. 23:06
  „Szóval mire is fizetjük akkor a nem kevés eü. hozzájárulást??”
 • 8. történész 2010. július 21. 20:25
  „Kirúgni őket. Nagyon príma és gyors magán labor van a Szép utcába. Nagyon beképzelték már maguknak az isteni szerepben tetszelegni még akkor is ha haldoklott a beteg.”
 • 7. bbpici 2010. július 21. 18:13
  „Van olyan vizsgálat aminek már aznap délután van eredménye. (Naiv) És igen, ugyanabban a laborban nézik meg a mintákat mint azokat amelyekre másfél hónapot vár az ember.
  Tényleg pénzkérdés az egész.”
 • 6. Naiv 2010. július 21. 17:23
  „Egyetértek a 4.-el, sajna, erősen pénzkérdés az egészség....Viszont, ha meg tudja fizetni valaki a meszek rendelést, pl. a labor-vizsgálatokra lenne szüksége, hatezer forintocskáért már másnap megvan az eredmény, noha valószínű, hogy az a vizsgálat is a kórházban készül el...Mindenképpen furcsa, talán a maszek vizsgálatokból adódik a kétmillió minusz?”
 • 5. banew 2010. július 21. 17:20
  „A magánlabor a labor főorvos asszonyáé. Málika érdekel még, miért ajánlják? No és ötezer a minimum taksa ott is, meg az ultrahangon is. No meg van egy sejtésem, hol végzik el laborvizsgálatokat. El nem tudom képzelni, hogy magánrendelésen Makón van egyszemélyes labor, ami minden vizsgálatot el tud végezni. Akinek meg nincs pénze maszekul, várjon sorára, amíg tud.”
 • 4. richifater 2010. július 21. 15:15
  „A váró listát azért találtákki hogy huljon a férgesse. Katasztrófális a Makói beteg ellátás. Itt is a pénz dominál. Akinek nincs pénze dögöljön meg, ez az itteni fel állás.”
 • 3. Málika23 2010. július 21. 15:07
  „No sajnos elfelejtettem: ultrahang vizsgálatra julius 6-án jelenztkeztem be és szeptember 22-re kaptam időpontot ez 78 nap 11 hét, jó volna ha a korház igagatók is elolvasnák a hozzászólást, hogy ne legyenek tévhitben a határidőket illetően. Valószínü jobb ha fogy a beteg és ez a módszer is elősegíti. Ugyan a háziorvos ajánlja a laborvizsgálatnál is a magánlaboratóriumot, ultrahangnál ugyszintén a magán vizsgálatot, de akkor miért fizetjük az egészségügyi hozzájárulást nem kis összegben.”
 • 2. Málika23 2010. július 21. 14:58
  „Valóban sokkal hosszabb a várakozás, junius 1-én jelentkeztem be, és julius 21-re adtak időpontot, ez 50 nap azaz több mint 7 hét.Ha valaki véletlen leukémiás közben legalább elmegy nem lesz baja az egészségügynek vele.Bármi betegség ennyi idő alatt elhatalmasodik.”
 • 1. 1makói 2010. július 21. 12:58
  „Nem fedi a valóságot, hogy 1 hónapos várólista alakult ki. Én éppen 2 hónappal későbbre kaptam időpontot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gátat a magánbirtokokra?

Magántulajdonban álló földeken is kellene gátakat, zsilipeket építeni ahhoz, hogy megmeneküljön a település a belvízcsapástól. Tovább olvasom