Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Megtagadta a vallomástételt a drogosan gázoló osztrák hummeres - gyertyás megemlékezés volt Apátfalván

Szeged – Ópiát és morfinszármazékokat találtak a 34 éves osztrák Thomas B. vérében, aki elgázolta Kenéz Imre törzszászlóst. A hummerest péntek délután átszállították a Szegedi Fegyház és Börtönbe - este gyertyás megemlékezést tartottak Apátfalván.
Gyertyás megemlékezés Apátfalván az elgázolt rendőr emlékére

Mintegy száz kollégája és ismerőse emlékezett péntek este Apátfalván Kenéz Imre rendőr törzszászlósra, akit egy nappal korábban egy 34 éves osztrák férfi Hummer terepjárójával a gyanú szerint szándékosan elgázolt.

Gyertyás megemlékezés Apátfalván az elgázolt rendőr emlékére. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

A Makóról, Szegedről, Hódmezővásárhelyről összegyűlt rendőrök és civilek mécseseket gyújtottak az Ady Endre és a Széchenyi utca sarkán. Többen könnyeikkel küszködve nézték meg a helyszínt, ahol az aszfalton még látszottak a bűnügyi szemle során felrajzolt jelek.

Nem vall

- Megtagadta a vallomástételt Thomas B., az a 34 éves osztrák férfi, aki német rendszámú Hummer terepjárójával halálra gázolt egy 34 éves rendőr törzszászlóst csütörtök délután Apátfalván; a hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettével gyanúsított férfit a kórházban előzetes letartóztatásba helyezték - közölte Fazekas Géza ügyészségi szóvivő péntek délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A szóvivő tájékoztatása szerint a gyanúsítottat - akit a történtek során négy lövés ért - a nap folyamán átszállítják a tököli rabkórházba. Fazekas Géza elmondta: az ügyészség megkapta a férfi büntetett előéletéről szóló dokumentumokat a társhatóságoktól, ezek szerint már 28 alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel, többi között hivatalos személy elleni erőszak és fegyveres rablás miatt.

A szóvivő közölte: az osztrák férfi amellett, hogy megtagadta a vallomástételt, a gyanúsítás ellen is panasszal élt. Vele szemben hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettének gyanúját közölték, ami 10-től 20 évig, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható.
 
A Szegedi Városi Bíróság pénteken harminc napra rendelte el az osztrák férfi letartóztatását - közölte Cseh Attila, a Szegedi Törvényszék elnökhelyettese az MTI-vel.

A bíróság döntésének indoklása szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény miatt okkal lehet tartani a férfi szökésétől, elrejtőzésétől, valamint attól is, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával, vagy megfélemlítésével meghiúsítaná vagy veszélyeztetné a bizonyítást - mondta a szóvivő.

Az előzetes letartóztatást elrendelő végzés ellen a gyanúsított és védője elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés érdekében fellebbezést jelentettek be, így a határozat nem jogerős. 

 
Átszállítják a rendőrgázolót a traumatológiai klinikáról. Fotó: MTI (képgaléria)

A mindkét karján erősen tetovált férfit a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján kérdezték ki az ügyészek és az előzetes letartóztatásáról döntő bíró. A kórtermet egyenruhájukon gyászszalagot viselő rendőrök őrizték.

A férfit péntek délután átszállították a Szegedi Fegyház és Börtönbe. Az őszes hajú, izmos férfi, amikor a rendőrök és mentősök elszállították a klinikáról, lepedőjével igyekezett eltakarni arcát a kamerák és fényképezőgépek elől - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Egy interneten alakuló baráti társaság szervezett egy romániai túrát, a csoportot a Hummer terepjáró használata kötötte össze. Erről az útról tértek hazafelé négy terepjáróval, Nagylaknál lépték át a határt, majd egyikükkel szemben gyorshajtás miatt helyszíni bírságot szabtak ki. Fazekas Géza pontosította korábbi közlését, miszerint az intézkedés alá vont autóvezető a későbbi gázoló lett volna. Azt mondta: a gyanúsított a konvoj elején haladt, míg a megbírságolt a negyedik terepjáró vezetője volt.

A történtek után a konvoj továbbhaladt, ekkor az eddigi adatok szerint - ahogy a szóvivő fogalmazott - a későbbi gázoló ráhúzta a terepjárót a traffipaxoló civil rendőrautóra. A rendőr ekkor kért segítséget, megjelent két rendőrmotoros, aki megpróbálta megállítani a Hummert. Ekkor a sofőr a mellé érkező rendőrmotorosra is ráhúzta a terepjárót, és Fazekas Géza szerint csak a rendőr rutinjának volt köszönhető, hogy nem borult fel a motorjával.

A másik motoros rendőr megelőzte a terepjárót, egy kereszteződésnél leszállt a járművéről, letámasztotta, mert meg akarta állítani a Hummert. A konvoj ekkor megállt, majd álló helyzetből a sofőr gázt adott és elütötte a motoros rendőrt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás közben elhunyt.

A másik motoros rendőr és a civil rendőrautóban ülő rendőr ekkor odament a motorban fennakadt terepjáróhoz, de a sofőr nem akart kiszállni, és ekkor rálőttek a járműre. Fazekas Géza a sajtótájékoztatón elmondta: a történtek során 13 lövés történt, köztük célzott lövések a jármű vezetői oldalára, ám az autó ezeket nagyrészt felfogta. A sofőrt négy lövés is eltalálta, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. A gázoló azonban még ekkor is ellenállt, többperces dulakodást követően a két rendőr és egy civil tudta legyűrni.

A gázolóval csak a kora hajnali órákban tudták közölni, hogy őrizetbe vették.


Korábban írtuk:

Kenéz Imre rendőr hadnagy (1978–2012)
Kenéz Imre rendőr hadnagy (1977–2012)
Főhajtás Kenéz Imre posztumusz rendőr hadnagy előtt
Mély fájdalommal és megrendült szívvel búcsúzunk Kenéz Imre szeretett munkatárstól.

Személyében egy szeretetre méltó, közvetlen, nyitott, barátságos és jó kedélyű egyéniséget ismerhettünk meg. Az élet minden területén becsülettel és szorgalommal helytállt. Erős lélekkel és határozott elképzelésekkel, mindig szerető szívvel igyekezett a lelkiismerete szerinti leghelyesebb döntések meghozatalára.

Kenéz Imre 1977. december 13. napján született Szeged városában. Szerető családban, szüleivel és fiú testvérével nevelkedett. Tanulmányai elvégzése után 1998-ban kezdte meg hivatásos szolgálatát Kecskeméten járőrként. Szakmai munkája alapján 1999-ben került a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományába, mint járőrvezető. 2008-ban nevezték ki ellenőrző motoros járőrvezetővé.

Munkakörében mindig kitűnt fegyelmezett magatartásával, rendkívül magas fokú hivatásszeretetével és a rábízott feladatok következetes, pontos teljesítésével. Rendszeresen képezte magát, sok időt fordított az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hogy munkáját minél magasabb színvonalon tudja végezni. Szakmai feladatait határozottan, az érvényben lévő jogszabályoknak, parancsoknak, utasításoknak megfelelően látta el. Szabadidejében szívesen sportolt, sok időt szentelt szeretteire, barátaira.Munkájára szorgalom, precizitás, nagyfokú felelősségérzet volt jellemző, ennek elismeréséül két alkalommal főkapitányi jutalomban részesült, törzsőrmesteri, zászlósi és törzszászlósi rendfokozatba soron kívül léptették elő.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi és jelen vezetői, dolgozói, közvetlen munkatársai fájó szívvel búcsúznak.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere 2012. október 12. napján a Belügyminisztérium hősi halottjává nyilvánította Kenéz Imre rendőr törzszászlóst és kinevezte posztumusz hadnaggyá.

Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság


Korábban írtuk:

A Belügyminisztérium hősi halottjává nyilvánította Kenéz Imre rendőr törzszászlóst - akit csütörtökön halálra gázolt egy terepjárós Apátfalván -, és posztumusz rendőr hadnaggyá nevezte ki Pintér Sándor belügyminiszter - közölte a minisztérium sajtóosztálya pénteken az MTI-vel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy osztoznak a család fájdalmában, és a szervezet valamennyi épületére kitűzik a fekete zászlót.

Thomas B., aki elgázolta Kenéz Imrét. Fotó: Facebook
Thomas B., aki elgázolta Kenéz Imrét. Fotó: Facebook


– Az elsődleges eredmények szerint ópiát és morfin származékokat találtak az apátfalvi gázoló vérében – közölte ma reggel Fazekas Géza. A Központi Nyomozó Főügyészség sajtószóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az elkövető kábítószeres befolyásoltság alatt követte el a bűncselekményt. A nyomozók egész éjszaka dolgoztak az apátfalvi gázolás helyszínén, minden járművet átvizsgáltak. Kiderült: az egyik Hummer vezetője lefilmezte a gázolást, a felvételt a nyomozók lefoglalták. – Az osztrák gyanúsított még nincs kihallgatható állapotban, előzetes letartóztatását később indítványozza az ügyészség. Hivatalos személy ellen elkövetett bűncselekmény miatt akár életfogytiglant is kaphat az osztrák férfi.

Egy német rendszámú terepjáró ellenőrzés közben átgázolt a motoros rendőrön. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
A férfival szemben a hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntette merül fel, ami az egyik legsúlyosabban büntetendő bűncselekmény, 10-től 20 évig terjedő, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható érte. Emellett a közúti közlekedés veszélyeztetése is felmerül vele szemben. Az autóban nem találtak kábítószert.

A szóvivő ismertette: egy internetes baráti társaság szervezett romániai túrát Hummer terepjáróval. Erről az útról tértek hazafelé négy járművel, amikor a határ után a későbbi gázolóval szemben intézkedtek a rendőrök gyorshajtás miatt. Az osztrák sofőr sérelmezte, hogy meg akarják bírságolni és elhajtott. A civil rendőrautó utána eredt és erősítést kért, ekkor jelent meg a két motorosrendőr.

A rendőrök megpróbálták feltartóztatni a terepjárót, de az ráhúzta kocsiját a mellé érkező motorosra. Fazekas Géza szerint emiatt merül fel a közúti közlekedés veszélyeztetése a sofőrrel szemben. Hozzátette: a rendőr rutinjának volt köszönhető, hogy a történtek miatt nem borult fel a motorjával.

Egy német rendszámú terepjáró ellenőrzés közben átgázolt a motoros rendőrön. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A másik motorosrendőr ezután megelőzte a terepjárót, és egy kereszteződésnél letámasztotta a járművét, mert meg akarta állítani a Hummert. A konvoj meg is állt, de aztán álló helyzetből a sofőr gázt adott, és elütötte a rendőrt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás közben meghalt.

A másik motorosrendőr és a civil rendőrautóban ülő társa ezután fel akarta tartóztatni a gázolót, aki azonban nem szállt ki járművéből. A kocsi kerekére már az üldözés közben is adtak le lövéseket, és ekkor is rálőttek a járműre. A sofőrt négy lövés eltalálta, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A továbbra is ellenálló gázolót több perces dulakodást után gyűrte le a két rendőr és egy civil.

Olvasóink írták

256 hozzászólás
 • 256. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 07. 14:51
  „MI AZ HOGY MEGTAGADJA ???? JOBB LENNE HA OTT HELYBE AGYONVERIK A ZSARUK A ROHADT LABANCOT, EGY MAGYARNAK MEG KELLETT HALNI EGY DROGOS BAROM MIATT????? MENNYI ILYENNEK KELL MÉG MEGTÖRTÉNI?????? A BTK EGY NAGY NULLA”
 • 255. pq 2012. október 14. 20:47
  „Szegeden mikor emlékeznek meg a motorosok? Szeretnénk részt venni...”
 • 254. pq 2012. október 14. 20:35
  „http://www.hegylakok.hu/2012/10/cikkek/fohajtas-a-rendormotoros-elott/

  Ajánlom figyelmetekbe a cikket !”
 • 253. plebanoska 2012. október 14. 19:38
  „252. délmagyarországi 2012.10.14. 19:24
  Mi a provokáció? Mi a gyökér duma? Ezeket te írtad, csak válaszoltak rá korrektül!
  "még mielőtt megtörtént a halálos tragédia, tüzelt(ek) a gépkocsira.
  és ha polgári lakos, esetleg gyerek is sérül a lepattanó lövedékektől Apátfalván?
  itt jegyezném meg: a pilóták megpróbálják a lakott terület fölül elvinni a zuhanó repülőgépet, h ne legyen több áldozata a kényszerleszállásnak."”
 • 252. délmagyarországi 2012. október 14. 19:24
  „251. Francois 2012.10.14. 18:14
  HALLÓ! MODERÁTOR! ILYEN GYÖKÉR ÓCSKA DUMÁJÁT NEM KELL MODERÁLNI!

  Örülök hogy vannak ilyen okos emberek mint te, remélem te fogsz világbékét csinálni! :) Egyébként kívánom neked hogy családtagod, vagy te kerülj hasonló helyzetbe, nyugi nem tüzel, nem segít senki! Szépen végig nézzük aztán feltöltjük a faccéra!
  Francois! Annak kívánjad ezeket aki eléd teszi a meleg levest! Provokátor! Az átok visszaszáll! Nem tudtad?”
 • 251. Francois 2012. október 14. 18:14
  „249. délmagyarországi 2012.10.14. 17:45
  Örülök hogy vannak ilyen okos emberek mint te, remélem te fogsz világbékét csinálni! :) Egyébként kívánom neked hogy családtagod, vagy te kerülj hasonló helyzetbe, nyugi nem tüzel, nem segít senki! Szépen végig nézzük aztán feltöltjük a faccéra!”
 • 250. grossborn 2012. október 14. 18:08
  „szomorú és felháborító eset, részvétem a hozzátartozóknak
  remélem most már a rendőrségünk belátja hogy nem az öreg szuzukis tatákat meg a 20 éves golf-al szaladgáló normál embereket kéne megállítgatni, megbírságolni, ha nem a sok sötétített terepjárós, szlovákrendszámos, nagymenő mercis-bmws kopasz gengszterrel kéne foglalkozni, minden egyes alkalommal megállítani, igazoltatni, szétszedni apróra a kocsit, minden lehető dolgot megtenni csak hogy ne érezzék olyan jól magukat a pockok....
  arról nem beszélve hogy ez esetben nagy százalékban kerülne kézre hamis papíros vagy lopott autó, körözött bűnöző, adócsaló, jövedéki visszaéléssel gyanúsított, stb...”
 • 249. délmagyarországi 2012. október 14. 17:45
  „246. tol 2012.10.14. 11:55

  még mielőtt megtörtént a halálos tragédia, tüzelt(ek) a gépkocsira.
  és ha polgári lakos, esetleg gyerek is sérül a lepattanó lövedékektől Apátfalván?
  itt jegyezném meg: a pilóták megpróbálják a lakott terület fölül elvinni a zuhanó repülőgépet, h ne legyen több áldozata a kényszerleszállásnak.

  ....gyorshajtás miatt. Az osztrák sofőr sérelmezte, hogy meg akarják bírságolni és elhajtott. A civil rendőrautó utána eredt és erősítést kért, ekkor jelent meg a két motoros rendőr. A rendőrök megpróbálták feltartóztatni a terepjárót, de az ráhúzta kocsiját a mellé érkező motorosra. Fazekas Géza szerint emiatt merül fel a közúti közlekedés veszélyeztetése a sofőrrel szemben. Hozzátette: a rendőr rutinjának volt köszönhető, hogy a történtek miatt nem borult fel a motorjával - egészítette ki a sajtóban korábban megjelent információkat a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.
  Hozzátette: a másik motorosrendőr ezután megelőzte a terepjárót, és egy kereszteződésnél letámasztotta a járművét, mert meg akarta állítani a Hummert. A konvoj meg is állt, de aztán álló helyzetből a sofőr gázt adott, és elütötte a rendőrt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás közben meghalt. A másik motorosrendőr és a civil rendőrautóban ülő társa ezután fel akarta tartóztatni a gázolót, aki azonban nem szállt ki járművéből.
  A kocsi kerekére már az üldözés közben is adtak le lövéseket, és ekkor is rálőttek a járműre. A sofőrt négy lövés eltalálta, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. A továbbra is ellenálló gázolót több perces dulakodást után gyűrte le a két rendőr és egy civil.
  mno.hu”
 • 248. encian 2012. október 14. 17:10
  „231. Berlusconi 2012.10.13. 19:32
  Köszönöm!
  Ha olvasol még esetleg itt, nézz be a "Halálos baleset Makón" című cikkhez.Egy megtörtént esetről írok, valahogy ki kellett adnom magamból, régóta nyomasztotta a lelkem, és az alkoholfogyasztás+ gépjáművezetés egy alkalom volt erre.”
 • 247. deszkás 2012. október 14. 16:04
  „Látványos elítélés és majd soká-mivel nem kell nyilvánosságra hozni- csöndben "átengedik" az ítélet végrehajtását. Van már gyakorlat:baltás gyilkos.”
 • 246. tol 2012. október 14. 11:55
  „kedves délmagyarországi! A hiba a gondolkodásmódodban ott érhető tetten, hogy az elkövető MEGÁLLT az igazoltatás során - tehát látszólag eleget tett az igazoltatás szabályainak, majd páratlanul elvetemült módon megölte a szolgálatát szabályosan ellátó személyt. Légy szíves, tegyél önvizsgálatot, mert nincs igazad - az igazságszolgáltatás pedig egy teljesen más lapra tartozik...”
 • 245. Tiszthelyettes 2012. október 14. 10:52
  „243. Vagy felveszi az izraelit, mint Sebők és "hazatér", amíg el nem évül a büntetése.”
 • 244. qrumpli 2012. október 14. 10:45
  „Ássák már el elevenen és 3 nap múlva meg kell neki kegyelmezni Mit kell ennyit sz@rozni vele?”
 • 243. kontrapista 2012. október 14. 09:59
  „230.X_Y
  " Ugyan, egyszerűen felveszi az azeri állampolgárságot, és a Kedves Vezető személyesen kér elnézést tőle a kellemetlenségekért .."
  Ez a beszólás tükrözi a lelkiállapododat, amikor a gyógyszert nem szeded be. Igyekezz !!!”
 • 242. DMagóg 2012. október 14. 08:34
  „235.délmagyarországi 2012.10.13. 20:00: "Kedves Elfogultak!" Magadra gondolsz?”
 • 241. h65535 2012. október 13. 22:10
  „235. délmagyarországi 2012.10.13. 20:00
  Sokan egyetértenek veled, én is.
  Az, hogy valakin egyenruha van nem jogosít fel, hogy az állampolgárok felettinek érezze magát. Éppen MIATTUNK van rajtuk az egyenruha, a mi pénzünkből csak TISZTESSÉGESEN szolgáljanak és védjenek csak bennünket! Sajnos sok rendőr SOKKAL TISZTESSÉGTELENEBB mint jónéhány bűnöző...
  Részvét a családnak!
  De ennyi <moderálva> régen halmoztak össze a rendőrök intézkedés során! Pintér Úr? Nem tetszik elgondolkodni, hogy le kellene mondani?!”
 • 240. herpapa 2012. október 13. 21:49
  „Micsoda törvények vannak itt Magyarországon? Ezek után még szabadon engedhető ez a szemét labanc? Hummeres
  mínusz IQ -s bűnöző (ebből jó néhány szaladgál ebben az országban), remélem életfogytot kap, habár nálunk az ilyenek majdnem jutalmat kapnak, lásd: buci, stb.”
 • 239. lukrecia 2012. október 13. 21:43
  „A szagértő véleményekben nagyon nem hinnék. Ahány szagértő annyi vélemény. Itt ebben az ügyben még nagyon nagyon sok fordulat jöhet. Még a felvételek is megsérülhetnek vagy elveszhetnek.”
 • 238. jules13 2012. október 13. 21:03
  „205.Naívolvasó 2012.10.13. 13:54
  persze...

  Persze, hogy nem én találtam ki.”
 • 237. SP 2012. október 13. 20:32
  „A hozzászólásokban az érzelmek dominálnak, hisz haláleset történt. Megérthető.

  Azért jó lenne
  a szakértői vizsgálat eredményét is
  majd megismerni, ami szükségszerűen objektív és érzelem mentes lesz.”
256 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt az Apátfalvánál elgázolt Kenéz Imre motoros járőrvezető

Egy megállított német rendszámú terepjáró sofőrje áthajtott egy rendőrön a 43-as főúton Apátfalván az Ady Endre utcában. A traffipax bemérte a konvojt, a motorosok igazoltatni akarták őket. Az elütött motoros társa lelőtte a gázolót, aki súlyos sérülésekkel kórházba került. A 34 éves motoros járőrvezető, Kenéz Imre nem élte túl a balesetet. Galériák, videó. Tovább olvasom