Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Megújítják a szakképzést, állásbörzét szerveznek Makón

Makó - Újraindítja a főtéren csődbement, Makó német testvérvárosát népszerűsítő, az onnan származó termékeket áruló Löbau Centrumot a város szakképző középiskolája. Az intézmény ezt egy új iskolaszövetkezet keretein belül tervezi, amely a jól működő tangazdaságra épülne. Az intézmény emellett a szakoktatás megújítására is készül.
Mindössze két évet élt az a bemutató- és kereskedőcentrum, amely Makó főterén, a Bérpalota épületében működött és a német testvérváros Löbau – később ráadásként az olaszországi Martinsicuro – termékeit kínálta. A helyi vállalkozói klub által működtetett bolt idén nyáron azért zárt be, mert a portékák iránt szerény volt a kereslet, veszteségessé vált. Most van remény az újranyitásra: mint a Makói Oktatási Központ igazgatójától, Horváth Zoltántól megtudtuk, ebben állapodtak meg az intézmény löbaui testvériskolájával.

Az iskola a szakképzés megújítását tervezi. Fotó: Segesvári Csaba

Miért sikerülhet a szakképző iskolának az, ami a vállalkozóknak nem ment? Két dolog miatt – válaszolja az igazgató. Egyrészt az üzlet iskolaszövetkezeti keretben működne, célja pedig amúgy sem a nyereségesség lenne, hanem az, hogy a kereskedelmet tanuló diákok majdani szakmájukat gyakorolják benne. Másrészt azért, mert a bolt, ami valószínűleg a jövő tanévben az iskola falai között működik majd, nemcsak német portékát kínál. Az iskolának van egy kiválóan működő tangazdasága, és az ott termelt áruból is jut majd a polcra. A modellgazdaságra az iskola költeni is fog: egyetemi közreműködéssel igyekszik megoldani majd például a mezőgazdasági hulladék hasznosítását és a megújuló energiaforrások itteni felhasználását.

Állásbörze, ösztöndíj

Az iskola vezetése a szakoktatást azzal is szeretné megújítani, hogy szorosabbra fonja a kapcsolatot azokkal a helyi vállalkozásokkal, amelyek munkaadói lehetnek az itt végzett diákoknak – így a képzés jobban igazodhat a cégek igényeihez, a diákok pedig biztosabban találnak állást. Ennek jegyében rendezik meg január 17-én az első pályaválasztási vásárt és kiállítást, ahol az iskolát bemutató új rövidfilmet is levetítik. A diákok kötődését leendő munkahelyükhöz ösztöndíjrendszer bevezetésével oldaná meg az intézmény vezetése.

Olvasóink írták

  • 1. triatlonos 2007. december 19. 20:17
    „Gyakorlat teszi a mestert, a képen látszik, hogy a festők a vonalazást gyakorolják ilyenkor télviz idején. A képen látható fiatal érettségi után választotta ezt a szakmát, ami egyre gyakoribb. Remélhetőleg a szakképzés is visszaszerzi régi dicsőségét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Bogdánék babája – most még fizethetnek is

Makó - A Pitvaroson élő Bogdánék, miután elvesztették öt hónapos kislányukat, ismerőseik biztatására műhibapert indítottak a makói kórház ellen. Tovább olvasom