Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Megújulásra vár a makói könyvtár

Makó - Biztos, hogy felújítják a makói József Attila Könyvtárt, de hogy mikor, egyelőre kérdéses. Az épület helyére Makovecz Imre álmodott újat egy évtizede.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A napokban ideiglenesen, a városi könyvtár felújításáig a József Attila Gimnáziumban helyezték el Szilvásy Nándor Az éjszaka csodái című festményét. A hír hallatán sokan úgy gondolták: az intézménynek már nem kell sokáig az 1971-ben épült, szocreál stílusú épületben fogadnia az olvasókat.
A könyvtárra valóban ráfér a megújulás, hiszen például a süllyedésnek indult mellvédjét több mint egy évtizeden át gerendákkal kellett aládúcolni – most dísztéglával burkolt oszlopok tartják, de egyéb gondok is vannak vele.

Az új épület terveit majdnem pontosan 10 esztendeje készítette el a Makovecz Imre nevével fémjelzett Makona Tervezőiroda. Ezek szerint a Kossuth-díjas építészre jellemző stílusban újulna meg az épület; kétszintesre bővítenék, a tetejére a régi zsinagógát idéző kupola is kerülne, ráadásul nemcsak a gyermekrészleg, de külön kiállítócsarnok és előadóterem is helyet kapna benne. Tulajdonképpen nem is felújításról, inkább újjáépítésről volna szó, a régi tömbnek legfeljebb az oszlopai maradnának meg. Az egy évtizede egymilliárdosra becsült beruházás helyett azonban eddig a város más nagyberuházásai kaptak pályázati támogatást.


Talán már nem sokáig kell a szocreál épületben fogadni az olvasókat. Fotó: Szabó Imre
Talán már nem sokáig kell a szocreál épületben fogadni az olvasókat. Fotó: Szabó Imre

Lázár János államtitkár idén áprilisban viszont egy vállalkozói fórumon elmondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít Makovecz Imre organikus építészeti örökségére, ezért – más épületek mellett – forrást fognak biztosítani a még csak tervezőasztalon lévő könyvtár megépítésére, illetve a Hagymatikum bővítésére. Ennek hírére a város föladta korábbi elképzelését, hogy a régi városházáról elköltözteti a gyermekkönyvtárat, hogy a hely felszabaduljon egy reménybeli gyógyszállónak. Azóta kormányhatározat is született az ügyben, így a felújítás biztosra vehető. Ám hogy erre mikor kerül sor, egyelőre nem tudni – a könyvtár vezetését legalábbis nem tájékoztatták az időpontról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kipróbáltuk az új kerékpárutat

Kipróbáltuk: bő negyedóra alatt át lehet érni Makóról Apátfalvára az új kerékpárúton. Jó minőségű, de van egy veszélyes átkelési pontja. Tovább olvasom