Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Megújult a főtéri irodaház Makón

Befejeződött a makói irodaház felújítása. A harmincöt éves épület attikafalát újjáépítették, lapos tetejét újraszigetelték, a homlokzati vakolatot kijavították – így nemcsak biztonságosabb, de szebb is lett a főtér egyik meghatározó tömbje.
A felújítással szebb és biztonságosabb lett. Fotó: Szabó Imre
A főtéri csipkesor nyugati végén álló három emeletes makói irodaház az úgynevezett kisbérház helyén épült fel, és 1970-re készült el – emlékezik a makói ügyvédek doyenje, Draskóczy Ede, aki akkoriban az ügyvédi munkaközösség vezetője volt. Mint elmondta, az épületben a csipkesor helyén működött irodákat szerették volna elhelyezni, köztük akkori politikai és civil szervezeteket, illetve a főtér átalakítása miatt ugyancsak helyiségek nélkül maradt ügyvédeket. Az ügyvédi kamara akkoriban nagy összegnek számító pénzt, százhatvanezer forintot áldozott erre a célra – végül ennek volt köszönhető, hogy az ügyvédek kerültek a legjobban megközelíthető, első emeletre. A mai jogászok közül is sokan praktizálnak itt.

Éke a hagymakompozíció

A csipkesort, s vele együtt az irodaházat Rátki György makói születésű főmérnök tervezte. Az épület homlokzatán helyezték el Végvári Gyula Munkácsy-díjas hódmezővásárhelyi szobrászművész több szintet átfogó hagymakompozícióját, mely ma is a főtér egyik ékessége.

Maga az irodaház az elmúlt három és fél évtizedben leromlott állapotba került. Különösen a lapos tető ment tönkre: a legfelső emeleti irodák rendszeresen beáztak, a megcsúszott attikafal miatt pedig gyakran hullott a vakolat a járdára, ami meglehetősen balesetveszélyes volt. A tavalyi év végén megkezdett hétmilliós költségvetésű felújítást, ami miatt fel is kellett állványozni az épületet, a pályázat útján kiválasztott Mestermű Kft. végezte el. Teljesen kicserélték és megerősítették az attikafalat, újraszigetelték a lapos tetőt és pótolták a homlokzati vakolatot. Mint korábban megírtuk, az épület tetejéről eltávolították a világító Casco-feliratot, mely annak idején a város első fényreklámja volt. Ezzel a főtér képe is megváltozott – a legtöbbek szerint erényére.

Az épület funkciója egyébként a felújítást követően sem változott meg. Az ügyvédeken kívül olyan civil szervezetek kaptak itt az önkormányzattól helyiséget, mint például a Vöröskereszt, az Erdei Ferenc Társaság vagy a Makó Művészeti Életéért Alapítvány – utóbbiak természetesen kedvezménnyel. A város aljegyzője, Ortutay Miklós lapunknak elmondta: az önkormányzat tulajdonában álló épület a továbbiakban is irodaház lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a… Tovább olvasom