Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Megújult a víztorony

Makó - Befejeződött a makói víztorony felújítása. Olyan lett, mint ígérték: a sárga árnyalataiban pompázik.

Április közepén indult, nemrégiben pedig befejeződött Makó legmagasabb épületének, a Návay Lajos téren 44 esztendeje álló, 43 méter magas víztoronynak a felújítása. Mint annak idején beszámoltunk róla, a munkára azért volt szükség, mert a Söpkéz Gusztáv által tervezett, csúszózsalus technológiával épült betonmonstrum falán az épület természetes mozgása, illetve a korrodáció miatt repedések, mállások keletkeztek. Medgyesi Pál, a Makó Térségi Víziközmű Kft. vezérigazgatója a munka kezdetekor lapunknak elmondta: a szakemberek arra kaptak megbízást, hogy vizsgálják át a homlokzatot, verjék le a potyogással fenyegető részeket, javítsák ki a hibákat, és fessék is le az addig betonszürke felületet az időjárás viszontagságainak ellenálló festékkel. Kiderült: az alapos felújításra valóban szükség volt.

Makó legmagasabb épülete a sárga árnyalataiban pompázik. A szerző felvétele
Makó legmagasabb épülete a sárga árnyalataiban pompázik.
A szerző felvétele

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A víztornyot a makóiak heteken át csak zöld hálóval borított állványerdővel takarva figyelhették meg. Ez nemrégiben lekerült róla, és egyúttal visszakerültek a helyükre a játszótér korábban ideiglenesen áthelyezett elemei is. A 800 köbméter vizet tároló torony az ígéreteknek megfelelő küllemet kapott: pasztellsárga lett, alul sötétebb, felfelé világosodó árnyalatban, a jellegzetes bordákat külön árnyalat teszi hangsúlyosabbá. Ez a külső még alkalmasabbá teszi arra, hogy turistacsoportok keressék fel, a tetején ugyanis kilátó is van. Mint megírtuk, a felújítás 18 milliós költségét a vízmű saját forrásból, a tornyon elhelyezett távközlési berendezések bérleti díjaiból fedezte. A terveket a szegedi Tér és Forma Kft. készítette Sipos György irányításával, a kivitelező pedig a pécsi Vertikor Alpin Kft. volt. A festés legalább 20 évre biztosítja a különleges épület felületi védelmét.

Augusztusban meg lehet nézni Buzás Péter polgármester a felújítás részleteit ismertető sajtótájékoztatón elmondta, mostani küllemével már a város éke a víztorony. Megtudtuk azt is: augusztus 9-én, pénteken délután 3-tól 7-ig, illetve 10-én, szombaton délelőtt 9-től 12 óráig ingyen látogatható lesz, a 30 fős csoportok 45 percenként fognak indulni. Az érdeklődők a
Tourinform-irodában jelentkezhetnek.

Olvasóink írták

 • 12. Légiós 2013. július 22. 17:09
  „a viz minőségét kéne már felujitani olyan mintha poshadt vizet innánk kristály pohárból , a viz car de nagyon szép a torony :))) jellemző”
 • 11. Francois 2013. július 19. 11:24
  „Nem rossz, csak ha nézed a festék kihozza a fal görbeségét! Mellékesen a fecske szar biztos jól fog rajta mutatni, gondolom ez makónak a legfontosabb dolga volt! :)”
 • 10. 80sFan 2013. július 18. 16:19
  „Nem rossz ez.”
 • 9. szilifonlajos 2013. július 18. 03:30
  „"olyan szep szine van kendnek, olyan szep sarga.... tudja mar mire gondolok..." (Regos Bendeguz - Indul a Bakterhaz)”
 • 8. nezdcsak 2013. július 17. 12:25
  „CSÚNYA!”
 • 7. makovaros 2013. július 17. 09:14
  „Szerintem jó ez így, egész szép, akinek meg nem tetszik azoknak szerintem jobb így mint csak beton szürke.”
 • 6. Rubicon 2013. július 16. 22:00
  „A festésből csak a festéket hagyták ki.”
 • 5. makovaros 2013. július 16. 17:06
  „Szerintem nem ronda.”
 • 4. viro 2013. július 16. 12:46
  „Semmi átmenet a színek között,ronda!”
 • 3. WSS 2013. július 16. 11:15
  „Ritka ronda azt meg kell hagyni!”
 • 2. jagoda194 2013. július 16. 11:10
  „Magam részéről szépnek tartom,nem hivalkodó és az eredeti formát szépen kihangsúlyozza.Elsősorban az állag megóvás a cél ezt sikerült az esztétikával párhuzamosan megoldani.”
 • 1. pog 2013. július 16. 09:17
  „az ami külső rész illeti ennél rondább szint nem láttam mondhatni olyan hatása van mintha be se lenne fejezve, joggal elmondható,hogy sok pénzt a semmire költötték..ugyan valóban annyiba került...(egy vizsgálatot megérne)..sajnálom az ízlés világát annak a személynek(személyeknek) akik a külső színre az áldásukat adták...ronda....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kézben a 150 éves Rónay-kúria

Három évtizedes vendéglátós múlttal büszkélkedhet a kiszombori Rónay-kúria étterem új üzemeltetője, Szöllősi István. Tovább olvasom