Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Megúszhatja a kiszabott büntetést a román kamionos

Makó - A közhiedelemmel ellentétben a rendőrök nem kivételeznek a külföldi autósokkal: a 43-as főútvonalon a helyszíni bírságok háromnegyedét külhoni sofőrökre szabják ki.
Feszültségeket okoz ugyanakkor, hogy – mint az illetékesek is elismerik – az uniós sofőrök a bírság befizetésére szolgáló csekket egyszerűen eldobhatják, míg a hazaiak ezt természetesen nem tehetik meg.

„Makón lakom. Mindennap Szegedre járok munkaügyben a hírhedt 43-as főúton. A járművek 90%-a külföldi, román, spanyol, görög, német olasz stb., ezen belül kb. 3000 a kamion naponta. Városunkat kettévágja az autófolyam, a házak repedeznek, a szmog elviselhetetlen az út mentén. Mégis ha Szeged felé megyek, a lépten-nyomon felbukkanó közúti ellenőrzéseken szinte még soha nem láttam külföldit vegzálni" – írta lapunknak egy olvasónk e-mailben, név nélkül, ugyanakkor néhány példát is említve az általa általánosnak vélt jelenségre.

A számok azt ugyanakkor nem támasztják alá, hogy kevésbé figyelnének oda a rendőrök a külföldi sofőrökre, mint az itt élőkre. Pál János alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre sorolta: bár a megyében tavaly összesen kiszabott 34 ezer 805 helyszíni bírság közül mindössze 6310-et róttak ki külföldire, a megye legtöbb útján kevés a külföldi. Sok van belőlük viszont a 43-ason, ahol a 4277 helyszíni bírságból 3153-at kaptak idegen országból érkezők – ez a megbírságoltak háromnegyede. Arról persze nincs adat, hogy pontosan milyen a főútvonalon közlekedő külföldi és hazai autósok aránya, a háromnegyedes arány annak cáfolatára azonban alkalmas, hogy kivételeznének velük a rendőrök.

Rendőri igazoltatás Makón. A 4277 helyszíni bírságból 3153-at kaptak külföldiek a 43-ason. Fotó: Segesvári Csaba
Rendőri igazoltatás Makón. A 4277 helyszíni bírságból 3153-at kaptak
külföldiek a 43-ason. Fotó: Segesvári Csaba

Egy szempontból viszont valóban kedvezőbbnek tűnik a külföldi járművezetők helyzete a hazaiaknál. Ez nem helyi, hanem országos probléma. Arról van szó, hogy ha egy uniós országból érkező – tipikus makói példával élve: egy román kamionsofőr – helyszíni bírság befizetésére kötelező csekket kap, megteheti, hogy a papírt egyszerűen eldobja.

Jámbor István alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezetője ezt lényegében nem cáfolta, inkább a köztudatban élő képet árnyalta. Elmondta, hazánkban az a gyakorlat, hogy a helyszíni bírságot nem nyomban, készpénzben kell befizetni, hanem csekken, harminc napon belül, és az egyenlő elbírálás kötelező elve miatt nincs mód arra, hogy a külföldiekkel más módon járjanak el. Az uniós csatlakozás előtt ha egy idegen országbeli vezető nem fizette be a csekket, beutazási és tartózkodási tilalmat léptettek életbe vele szemben, most viszont ezt már csak a harmadik országbeliekkel szemben alkalmazhatják, uniós polgárok ellen nem. Így tehát a példabeli román kamionos tényleg eldobhatja a csekket – más kérdés, hogy azért nem minden ország polgárai tesznek általában így; ez a tapasztalatok szerint attól függ, hol milyen erős a jogkövető magatartás – mondja az alezredes.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Mint a vonatkozó jogszabályokból kiderül, a hetven euró feletti szabálysértési bírságösszeget elvben be lehet hajtani az uniós külföldi polgároktól is, ez azonban igen körülményes, ezért nem jellemző. Vissza lehetne hozni az azonnali készpénzes fizetést is, ezt viszont egyrészt bizonyára sok hazai autóvezető tartaná sérelmesnek, másrészt az intézkedő rendőrök sem tartanának maguknál adott esetben akár több százezer forintot. Tavasszal eljutott Magyarországra egy uniós elképzelés, amely szerint komolyabb bírság esetén a tagországok hatóságai hozzáférhetnének egymás nyilvántartásához, így a bírságok behajtása egyszerűbbé válna. Ez egyelőre csak ötlet – jelzi ugyanakkor, hogy az, ami nálunk probléma, másutt is az.

A 43-ason megbírságoltak háromnegyede külföldi. Fotó: Segesvári Csaba
A 43-ason megbírságoltak háromnegyede külföldi.
Fotó: Segesvári Csaba

Kamionosok itthon és külföldön

Az egyik kereskedelmi tévé nemrégiben beszámolt róla, hogy a rendőrök Szeged határában is ellenőrzik a kamionosok vezetési idejét. Ha valaki a megengedettnél tovább ült a volánnál, egy parkolóban kötelezik a pihenésre, és addig nem engedik tovább, míg a kiszabott büntetést be nem fizeti. Sebességtúllépésért azonban csupán helyszíni bírságot lehet kiszabni, illetve szabálysértési feljelentést kezdeményezni, ezt követően tovább kell engedni a járművezetőt. Más a gyakorlat néhány nyugat-európai országban: hazai kamionosok azt mondják, az ottani hatóságot az sem érdekli, ha romlandó áruról van szó, amíg ki nincs fizetve a bírság, nem mehetnek tovább.

Orbántól elvették a jogosítványt

Az elmúlt hetek egyik híre volt, hogy átmenetileg bevonták Orbán Viktor Fidesz-elnök jogosítványát Romániában, és azt csak a kirótt bírság megfizetése után kaphatta vissza. Arad és Déva között haladt a megengedettnél gyorsabban; a szabálysértést elismerte, de a helyszínen nem tudta kifizetni a 250 lejes (16 ezer forintos) büntetést, mert nem volt nála elég készpénz. Vezetői engedélyét két nappal később adták vissza, miután egy ismerősén keresztül kifizette az akkor már 400 lejes (26 ezer forintos) összeget. A jogosítványt egyébként adott esetben, ha olyan súlyú a szabályszegés, Magyarországon is bevonják a külföldi sofőrtől, de mivel a helyszíni bírságot nálunk csekkel kell rendezni, itt egy gyorshajtás miatt nem veszik el senkitől, ha épp nincs nála elég készpénz.

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. ikszypszilon 2008. október 31. 13:59
  „A Magyar autósok,70-80 al utazzanak minnél többen.A vészvillogót bekapcsolni és csak nyugi gyórshajtók.Ha a környékbelieket zavarja a gyorshajtás,akkor megéri az a legfeljebb 8- 10 perc,amellyel késöbb érnek,akár Makóra,akár Szegedre.Sajnos vannak hazaiak is nem kevesen,akik kimondottan életveszélyesek.A 43 as katasztrófális helyzetéhez viszonyítva,alig látni rendőröket,nembeszélve a trafi hiányáról.Szívesen cserélek eszmét velük,ha meghívnak,de erre nemhiszem,hogy sor kerül.”
 • 87. Zorro 2008. október 14. 08:48
  „Pár hete egy román "dácsijával" Makó főterén a lámpás kereszteződésnél úgy gondolta ha már rossz a féke akkor felhajt a járdára a csipkesoron végig ötvennel csak úgy ugráltak előle az emberek.Ja és amikor megállt még nekki állt feljebb ha nincs pár ember aki vissza tartsa akkor szépen tovább megy rossz fékkel.A határőrők kb 30perc múlva értek oda "intézkedni" a kocsi ittmaradt a román hazament másnap jöttek a kocsiért gondolom megjavították, és elvitték.Na én csináltam volna ezt románba akkor kb. 30 nap elzárás négymilló forint bírság.....csak ennyi......”
 • 86. istók 2008. augusztus 13. 00:47
  „anyud! "...tudomásom szerint még mindig csak nappal trafiznak"

  Rosszul tudod, éjjel-nappal tudnak traffizni ...és szoktak is.”
 • 85. igazságosztó 2008. augusztus 09. 08:26
  „kész röhejjj ! Kicsi hazánkba mindig, mindenkinek igaza van aki,nem magyar és nem fizeti az adót. A törvényhozó honatyáinkkal kellene megfizettetni az összes be nem fizetett közlekedési bírságot, mindaddig, míg olyan rendeletet nem alkotnak, hogy a külföldi szabálysértő valóban befizesse a csekket,vagy 1xűen elvenni a vezetői engedélyét, mert az utakon marha nagy pofájuk tud ám lenni.........”
 • 84. Kócos 2008. augusztus 07. 21:42
  „Megtörtént családon belül! Az 5-ös út és a dorozsmai találkozásánál a kanyarban egy kamion a kanyart úgy vette be, hogy átment a másik sávba, ahol egy személyautó vele párhuzamosan közlekedett. Az autó a szembe sávba hajtott (szerencsére nem jött senki ott), majd dudálással jelezte a kamionnak, hogy nem fér el!! A következmény az lett, hogy az Izabella híd lábánál a kamion utolérte a személyautót, ráhúzott, de úgy, hogy az menekülni sem nagyon tudott, jól összetörte, majd továbbhajtott!!! Semmit nem lehetett tenni, mert azonnal elhagyta a helyszínt! Egyébként is az autóban utazó rokon az életét mentette, ideje sem volt telefonálni, vagy akár a rendszámot leolvasni!! Hát így közlekednek nálunk a külföldi kamionok. Az autót kijavíttatták, de nem lehet elfelejteni, hogy Magyarországon a külföldi - főleg ha kamionnal közlekedik - az úr! Számtalanszor láttam én is olyan esetet, hogy a rendőrautó látta a szabálytalanságot, de csak ment tovább, mintha mi sem történt volna. Akkor mit várhatunk, mi magyarok?”
 • 83. mivagyunk 2008. augusztus 06. 18:17
  „Ma Deszken kikiabált egy román a kocsiból, hogy "posta, posta?" szerintem be akarta fizetni a bírságot.”
 • 82. 4 2008. augusztus 06. 17:52
  „Nem értem miért nem fordul az a szab. sértés elkövető se az ombutsman-hoz, se az alkotmánybírósághoz kifogásolva a büntetést, itt hiába szapuljuk a rendőröket, atól még nem fogja a külföldi befizetni a birságot, sőt, ha ez a cikk külföldön is szárnyra kel, még az a kevés is aki befizette legközelebb nem fogja. Itt csak a nagy elvtársak tudnának tenni valamit a parlamentben, de ők most el vannak foglalva egymás és a külföldiek SEGGNYALÁSÁVAL.”
 • 81. Szigethy József 2008. augusztus 06. 17:37
  „Azt hiszem, partot veszített az egész! Az egész ügy a "zéró tolerancia" ügyéhez kapcsolódik, és előljárójában szeretném kijelenteni, hogy nem a gyors-, és ittasan hajtók védelme a célom. Az azonban tény, hogy 2002 óta tudja mindenki (a rendörség legjobban), hogy a szabálysértési törvény, a R Szolgálati szabályzata stb.... nem tartható be - az eddigiekben elhangzott okok miatt. A fő gondot abban látom, hogy az elmúlt 5 évben semmi nem történt ebben az ügyben - hogy miért nem tudom, de azt nehezen viselem el, hogy Magyarországon másodrendű állampolgár lettem az ügykapcsán. Az lényeges, hogy az előttem szólók mindent írtak (sajnos sokszor egyéniségüknek megfelelő stílusban) - de az tény - hogy tenni az itteni lefetyelésen kívül senki nem akart tenni. Szeretném társaim figyelmébe ajánlani, hogy 2008.05.12-én az ORFK-nak írt levelemben megkifogásoltam a rendörség TÖRVÉNYT is sértő eljárást - erre Dr. Komáromi úr válaszolt az ORFK nevében, amit nem fogadtam el. A válaszlevelük immár egy hónapja várat magára, szerintem a szokásos bla.... lesz. Mondjátok meg - mit tettetek azért, hogy a jelenlegi helyzet megváltozzon? Vagy marad minden annyiban, mint DM május 21-i számához fűzött bátor hozzászólások? Egyébként úgy gondoljátok, hogy Mon csak és kizárólag a belföldiek okoznak balesetet? tehát őket kell megfékezni, a külföldiek mehetnek amerre látnak? Ez utóbbiról azt a választ kaptam az ORFK-tól, hogy ilyen kimutatás országosan nincs (?) Hm... Hát itt élünk most, és így....”
 • 80. Nyalánk 2008. augusztus 06. 10:32
  „A makói rendőrök botrányosak!
  A múltkor a Tesco-ba kiugrottam autóval!
  A Tesco előtti körforgalomból jött ki egy rendőrautó két rendőrrel.
  Én a város felől mentem volna bele és egy román BMW.s nagy sebességgel megelőzött! A rendőrautóval majdnem frontálisan ütközött és csak a csodának köszönhetően fért be elém!
  És basszus a makói rendőrök nem hogy be a villogót és megfordultak volna és elkapták volna. Nem! Ők mentek tovább mintha mi sem történt volna!
  Esküszöm, hogy nagyon kicsin múlt, hogy nem lett baj!

  Na ennyit a rendőreinkről! A külföldiek azt csinálnak amit akarnak!”
 • 79. anyud 2008. augusztus 05. 21:23
  „Kamu? Hajnalban lemeszelték - tudomásom szerint még mindig csak nappal trafiznak. Akkor mi alapján bírságolnak gyorshajtásért?

  Hajdú elvtárs: gondolom majd mindenkit külön értesítgetnének, hogy kedves uram le fog járni...stb. Van egy csomó majom, aki pl. eltiltás alatt is vezet (Kiszomboron egy bizonyos B. István is ilyen - sárga Warnyúval) biztos rohanna intézni a papírokat. Haddrá!”
 • 78. nagypappa 2008. augusztus 05. 21:18
  „Lacikonyha

  Soha nem voltam rendőr, de még egyenruhám is csak addig az egy évig volt míg katona voltam.


  HAjdú

  Szerinted mennyi lenne az az alkohol mennyiség amivel kis hazánkban kocsit lehetne vezetni.

  Ha már hozzáfogott az iváshoz, gondolod, hogy a megengedett mennyiségnél abba hagyná?

  Srab

  Érsekes amit írsz, kétkedem benne.
  Van egy úgynevezett végszükség esete, ebben az esetben szerintem rálehet a tőrténetre húzni és nem büntet(het) a rendőr.
  De, ha tényleg így történt, bármelyik rendőri vezetőhöz nyugodtan mehet panaszra, biztos, hogy megfenyíti a túlbuzgó rendőrt.  KKBÉLA

  amit említesz arra sokan emlékeznek... és vannak akik nem felejtenek

  Régi történet.

  Szabadkai rendszámú autóval megáll a rendőr mellett egy nő és útbaigazítást akar kérni. A szerv meg megbüntette, mert megállni tilos táblánál állt meg a nő. Szerencsétlen nő fizetett, akkor még lehetett a helyszínen, majd otthon megfogalmazott egy levelet a városi kapitánynak.
  Péter bátyánknak felszökött a szemöldöke, meg is fenyítette a túlbuzgó rendőrt.
  JOGOSAN!”
 • 77. scrab 2008. augusztus 05. 20:51
  „Pont ma hallottam egy történetet, amely egyrészről engem mélységesen felháborított, másrészről szerintem részben pont illik ide is.

  Egy ismerősöm fia asztmás és 27-én hajnalban rohamot kapott. A szűlők rohantak vele Makóról Szegedre a kórházba (Makón állítólag nem vállalták már több ízben a kezelését). A rend őrei lakott területen kívül lemeszelték őket gyorshajtás miatt. Hiába magyarázkodtak, hogy a beteg, fulldokló gyereküket viszik a korházba, ez nem érdekelte a rendőröket. Annyit sikerült elérnie náluk - mivel sűrgős volt az eset -, hogy majd a kórház előtt, miután a gyereket bevitték, majd elintézik a papírügyeket. Ez így is történt. A rendőrautó követte őket a kórházig, gyerek orvos kezébe ad (ügyeletes orvos már várta a gyereket), majd szülő megbírságol gyorshajtásért 3000 Ft-ra.

  Szerintem a fenti történethez nem kell további kommentárt fűzni. Én kérdeztem, hogy miért nem tettek hivatalosan panaszt a történtek miatt, ugyanis szerintem létezik egy olyan fogalom, hogy "méltánylást érdemlő eset". Azt mondták nekik fontosabb volt a gyerek egészsége, mint az, hogy ilyen "emberekkel" érdemben foglalkozzanak. A büntetést már azóta be is fizették.

  Gratulálok rendőreinknek! Igazán jól végzik munkájukat. Kíváncsi lennék, hogy azon az éjszakán hány külföldit büntetett meg az a két fiatal rendőr.”
 • 76. Hajdú 2008. augusztus 05. 20:29
  „Anyádpichája

  Kamu, kamu, kamu, kamu.

  Az okmányok érvényessége egy központi adatbázissal ellenőrizhető lenne. Az okmány lejárása előtt értesítés az okmányirodától, hogy hamarosan lejár, ezután 2 választás lehet. Vagy megújítjuk, vagy szintén személyesen lemondunk a jogosítványról. Ha egyiket sem tesszük meg, mehet a bírság.
  Ittasság. Egy pohár sör, bor mehet, de efölötti fogyasztás azonnali fogházbüntetés, már a legkisebb szabálysértés után.
  Persze könnyű példálózni, hogy mekkora az ittas vezetés aránya más EU országokhoz képest, csak azt felejtik el mondani az okosok, hogy ott van egy határ, ami alatt nem veszik ittas vezetés közben elkövetett cselekménynek a szabálysértést, bűncselekményt, míg nálunk ez a szint ZÉRÓ, tehát kamuk a példák.
  Ezzel a szemléletmódosítással el lehetne felejteni a közúti ellenőrzést, általános igazoltatást. Ez itt sztálinista hagyomány, amiről a demokratikus rendőrségnem már régen le kellett volna mondania.”
 • 75. Anyádpichája 2008. augusztus 05. 19:47
  „Az is része lenne a statnak, hogy a külföldiek kb. 80%-a befizeti a bírságot, de persze még gyorsabban terjed a hír, hogy nem kell befizetniük, ha a T. Újságírók folyton szétkürtölik.
  A "Határőrség" állománya továbbra is a határrendészetben dolgozik, mint eddig, s ha valaki nem vak minden nap majd minden időben láthatja őket a 43-on. Arról könnyű megismerni, hogy a kocsi még mindig zöld - és ők többnyire a külföldiekkel foglalkoznak.
  Az igazoltatások pedig nem feleslegesek, mert rengeteg általános igazoltatás során derül ki, hogy valamilyen okmány lejárt, vagy ittas a sofőr.”
 • 74. KKBéla 2008. augusztus 05. 19:12
  „Én sejtem miért nem büntet(het)ik a külföldieket.
  Ahogy emlékszem (lehet, hogy rosszul) pár évvel ezelőtt az M5 Szeged Észak kihajtójánál rendszeresen alázták a románokat. Fekvőtámaszoztatás, pitiztetés, levevés stb ment mint a gép. A sorozatos ügyekből diplomáciai botrány keletkezett, több rendőr fegyelmit kapott, párat meg elbocsátottak. A Délmagyarország is írt róla, meg lehet keresni.

  Minden jel szerint, néhány magáról megfeledkezett egyenruhás hibájából ennyire egyoldalú a rendőri intézkedés a körzetben.”
 • 73. 111111 2008. augusztus 05. 18:52
  „Azért ez elég nagy csúsztatást. Miben nem mondok igazat?
  Egy kicsit olvass vissza ott leírtam miért nem lehet megbüntetni a külföldieket eredményesen.”
 • 72. zolcsi44 2008. augusztus 05. 18:38
  „....hát azért van egy-két dolog ami kivánni valot hagy maga után. Engem is büntettek már meg, előzés miatt, jogosan!- engem előzött egy külföldi őt elengedték, kérdeztem ilyenkor mi van? - rendőr mondta, magyar szokás mást észre venni , amit mi csinálunk azt nem. Sajnos szerencsétlenek kényszer pályán mozognak, eleget kell tenni az elvárásoknak. Hiába hiv. 1111111 bármire, Ő is tudja, hogy nem mond igazat!!!”
 • 71. 111111 2008. augusztus 05. 18:37
  „Fekete Tibor!
  Semmi, mert csak az lehet és kell büntetni, aki elkövet valamit. Ha minden rendben van büntetni sem lehet.

  Nagypappa!
  Nem zavar, hogy fikáznak, szoktam volt mondani az egyenruha elbírja...
  Úgyse személy szerint rám haragszanak, hanem a tehetetlenségünkre. Sajnos a vezetőink nem mernek kiállni és nyíltani felvállalni, hogy vannak olyan dolgok amit a rendőrség sem tud megakadályozni, és ez nem a mi hibánk.
  Kevesek vagyunk mi kis rendőrök ahhoz, hogy új szemléletet hozzunk a rendőséghez. Én személy szerint minden szolgálatom során arra törekszem, hogy csak a kiemelt szabsokat szankcionáljam.”
 • 70. Fekete Tibor 2008. augusztus 05. 17:07
  „Annyit még hozzáteszek,hogy engem sosem ért inzultus,pedig nap mint nap autóval végzem a munkám a városban! Csakhát mi van akkor,ha azzal hajtják a rendőrt,hogy márpedig büntessen!?”
 • 69. Fekete Tibor 2008. augusztus 05. 17:01
  „Mint a messiást,úgy várom a várost elkerülő utat!Az a forgalom,ami ebben a városban van,az már-már elviselhetetlen!Tönkrement út,tönkrement házak,számtalan koccanásos baleset,esetleg halállal végződő autó-kerékpáros/gyalogos/ találkozó jellemzi a 43-as teljes szakaszát,főleg azonban a városban élhetetlen a forgalom!
  Mondjuk nem tudom,hogyha elkészül,akkor mekkora nagyítóval keresik az utcára kizavart rendőrök a szabálysértőket,mert abból a kevesebb forgalom miatt nyílván kevesebb is lesz és esetleg nem lesz meg a betevő a nagy rendfokozatú rendőri vezetőknek!Mert hogy érdekük a bevétel,az szent,hiszen úgy lehet eredményt elérni,ha egyeseket premizálunk,vagyis motíváljuk valamivel.Ez pedig Mo.-on a pénz,a pénz,a pénz...”
88 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedről és Vásárhelyről is érkeztek operabarátok Makóra

Makó - Hatalmas sikert aratott tegnap este Miklósa Erika, Szegedi Csaba és Wiedemann Bernadett… Tovább olvasom