Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Megvédik a sétálókat a Maros-parton

Egyelőre nem lesz egyirányú a forgalom a Maros-parti üdülőövezetben, de ha a most bevezetett sebességkorlátozások nem védik meg eléggé a gyalog közlekedőket, ősszel ez is szóba jöhet.
Májustól szeptemberig tart a makói Maros-part üdülőövezetében az az időszak, amikor megszaporodnak az autók, nemegyszer veszélyeztetve azokat, akik sétálni jönnek – mondja Szabó Ferenc nyugalmazott tűzoltóparancsnok, üdülőtulajdonos.

Ő a nyár nagy részét mindig kint tölti, ezért látja-hallja, mi a helyzet itt. Különösen azóta nagy a forgalom, hogy az önkormányzat közel félmilliárdot költött a strandra és környékére, kalandparkot és lombkoronasétányt is épített. Az övezet az 1960-as, 70-es években alakult ki és becslések szerint nagyjából 250 üdülőtelek található itt. Épület nincs mindegyiken – jó részük a várostól bérelt, de vannak magántulajdonú ingatlanok is, nagyjából a harmaduk.

Szabó Ferenc is tagja annak a néhány tucat tagot számláló civilszervezetnek, amely a Maros-parti közlekedési problémákra idén februárban felhívta a városvezetés figyelmét. A Maros-parti Baráti Kör javaslatára az önkormányzat szakemberei a rendőrséggel közösen bejárást tartottak a területen, és több komoly változtatást javasoltak. Ezek értelmében a Liget utcai vasúti átjáró után 40-es sebességkorlátozó táblát kell kihelyezni, a Maros-parti fő- és feltáróút kereszteződéséhez pedig a lakó-pihenő övezet kezdetét és végét, valamint elsőbbségadási kötelezettségre figyelmeztetőt. A lombkoronasétánynál a főbb látnivalókat bemutató táblát is állítanak. A javaslatokat a testület elfogadta.

Szabó Ferenc örül a rendteremtés szándékának, ugyanakkor megjegyzi: minden korlátozás csupán annyit ér, amennyit betartanak belőle. A baráti kör ennél komolyabb változást javasol: mivel az üdülőövezet útja „hurokban" körbevisz, egyirányúsítanák a forgalmat. Ennek, mondja, megvolna az az előnye, hogy nem foglalnák el az út mindkét felét az autók, több hely maradna a gyalogosoknak, hátránya viszont, hogy volnának olyan üdülőtulajdonosok, akiknek kényelmetlenséget jelentene. A testületi határozat mindenesetre rögzíti: ősszel visszatérnek a kérdésre, és ha a tapasztalatok alapján szükségesnek látszik, akár az egyirányúsítás is szóba jöhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltöltik az utakat Lesiben

Feltöltik Makó Lesi nevű városrészében az utakat. Tovább olvasom