Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Meleg helyzetben a termálcég

Makó - Közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozott a rendőrség a makói termálberuházást végző cégnél, az iratok vádemelési javaslattal kerültek át az ügyészséghez. A háttérben a tulajdonosok közötti elszámolási vita áll. Ez lehet az oka annak, hogy a város távfűtésébe egyelőre nem lehet bevonni a termálvizet.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Nyomozók vizsgálták a makói Materm Kft. közgyűlési jegyzőkönyvét, amelyet a gyanú szerint meghamisítottak – írja a HVG legújabb száma. A gazdasági hetilapnak a rendőrség megerősítette, öt embert gyanúsítanak közokirat-hamisítással, és szembesítést is tartottak.

A Materm Kft.-t a makói önkormányzat bevonásával alapította a Brunnen Hőtechnika Kft., miután ez a cég 2010-ben uniós támogatást nyert arra, hogy felújítsa a makói termálkutat, és építsen mellé két visszasajtolót. Ehhez a munkához a 444 milliós támogatás nem volt elég, ezért tőkebefektetőt kellett keresni.

A Brunnen a Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t találta partnernek, amely félmilliárddal szállt be, a Geoterm Invest Kft.-n keresztül. E cégé lett a Materm 73 százaléka, a Brunnené maradt 25 százalék, a makói önkormányzaté 2 százalék. A Brunnen beleegyezett, hogy minden műszaki felelősség az övé mint fővállalkozóé, és a befektető bármikor felmondhatja a szerződést indoklás nélkül.

Ha a pénz a projekt mellé is állt, a szerencse nem: az egyik visszasajtoló kút mélyítésekor nem tudták kivenni a fúrót. A százmilliós kárt a biztosító megtérítette, de amíg a pénz megérkezett, a folytatáshoz hiányzó összeget a Geoterm Invest Kft. csak tőkeemeléssel volt hajlandó odaadni a Materm Kft.-nek, így a cégből kiszorult az alapító. Az eredeti állapotot pedig később, egy szóbeli ígéret ellenére sem állították vissza. Ezt vizsgálja a rendőrség – rekonstruálja a történteket a HVG. A lap azt állítja, ha minden így marad, a Geoterm Invest megtakarít 100 milliót, és kiszorítva a Matermből azt a tulajdonost, amely az uniós támogatást elnyerte, élvezheti a 25 éves üzemeltetési szerződés ideje alatt a termálenergia használatából adódó profitot.

A HVG cikke kapcsán Szabó Gergő, a Morando portfólióigazgatója azt mondta, a folyamatban lévő ügyet nem kommentálják. Azt viszont megerősíti, amit lapunk pénteki számában nyilatkozott: a makói termálrendszer megépült, és hetek óta üzemkész, várják, hogy az engedélyt megadja az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

Egyelőre a makói önkormányzat sem kíván nyilatkozni az ügyről.

Az eset mindhárom érintettnek nagyon kellemetlen. Többekkel beszélve – laikusként – leszűrhető: a Geoterm Invest és a Brunnen elszámolási vitájának eredője az, hogy a kockázat fogalma alatt az egyik pénzügyit, a másik inkább geológiait értett. A befektető nem ért a geotermikus beruházásokhoz, csak azt figyelte, teljesült-e a szerződésük pontról pontra. A kivitelező szerint viszont egy ilyen munkánál benne van a pakliban, hogy nem azt találják 1500 méter mélyen, amire számítottak, és újra kell írni a terveket. A Brunnen tulajdonos-ügyvezetője, Kurunczi Mihály lapunk felvetésére cáfolta, hogy azzal kezdődött volna a viszály, hogy ők nem teljesítették a megadott határidőre, amit vállaltak. – Azzal kezdődött, hogy a Geoterm Invest késve fizetett azokért a munkákért, amelyeket elvégeztünk.
Amikor törzstőkét emelt, nem tudtuk vele tartani a lépést. Amikor pedig a késedelmes fizetések miatt jeleztük, hogy a projekt folytatása került veszélybe, indoklás nélkül bontottak velünk szerződést. Pedig amit addig megépítettünk, működött. Ezután hiába kértük, hogy számoljunk el, fizessék ki azt, amiért már megdolgoztunk, nem reagáltak. Mi csak fél évvel később tettünk feljelentést, a jegyzőkönyv miatt. Azóta se számoltunk el, mi hivatalosan azóta se adtuk át a munkaterületet – és ez az oka annak, hogy még mindig nincs működési engedély. Nagyon sajnálom, hogy ez így alakult. Szerettem a makói projektet, négy évet dolgoztam rajta.

Kurunczi úgy tudja, a rendőrség befejezte a nyomozást, és az iratokat vádemelési javaslattal elküldte az ügyészséghez. Erről az érintettek pénteken kaptak értesítést a kapitányságtól.

Olvasóink írták

 • 7. SzaboImkác 2013. október 14. 17:47
  „6. Dinoso 2013.10.14. 10:14 Ezt egyedül Francois tudja és meri le írni! Vagy a multkori feljelentés végett nem használod a Francois nevet itt?!”
 • 6. Dinoso 2013. október 14. 10:14
  „Dinoso csak egy újságolvasó polgár, akit érdekelne az ügy háttere is, például az, hogy ezen az ominózus taggyűlésen ott volt-e az Önkormányzattól, mint tulajdonostól valaki - mellesleg a Materm Kft és a Geoterm Invest Kft székhelye is Makó, Széchenyi tér 7. de az az épület szerintem ezekből az urakból még senkit sem látott... - mert 4 tulajdonos van és 5 gyanúsított, de a cikk szerint a Brunnen a feljelentő, akkor ki az az 5 ? ? vagy érdekelne, hogy a Brunnen esetleg a Materm tulajdonosa és egyben alvállalkozója is a beruházásánál, vagy a Materm csak működtetné, a beruházás megrendelője a Geoinvest, a kivitelező meg a Brunnen, na ezek érdekesek lennének.”
 • 5. SzaboImkác 2013. október 13. 22:00
  „Jó a kérdés! Dinoso=Francois?! :)”
 • 4. Dinoso 2013. október 13. 20:00
  „Mi az, hogy nem tudtuk a lépést tartani vele ? Tőkét emelni csak úgy lehet, ha ahhoz a tulajdonosok 100 %-a hozzájárul...
  Ez a cég 500 000 .- Ft tőkével alakult, 2008-ban. Az akkori tulajdonosok: BRUNNEN Hőtechnika Kft.
  minősített többséggel
  Kurunczi Mihály
  Gaál István Mihály
  Kovács Zoltán
  Makó Város Önkormányzat
  Azután a magánszemélyek kiszálltak - üzletrész eladva 2010-ben a Geoterm Invest Korlátolt Felelősségű Társaságnak-ennek az egyik tulajdonosa a MORANDO Kockázati Tőkealap - és a Relic-Via Tanácsadó és Befektetési Korlátolt Felelősségű Társaságnak (tulajdonos / ügyvezető : Trinh Tuan Linh)
  Most a Materm egyik ügyvezetője Gansperger Gyula, - aki a Morandot is jegyzi most, de Bajnai egykori helyettese volt a Wallis csoportnál , az első Orbán-kormány alatt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója, Budapest Airport vezérigazgatója meg ilyesmi.
  A város fizetni fog ennek a cégnek 25 évig az energia szolgáltatásért. Biztos piac, biztos profit.
  A város miért van benne 2 %-kal, ha az semmire se jó ? Miért úgy alapították meg ezt a céget, hogy benne volt a Brunnen, meg annak a tulajdonosai magánszemélyként + a város ? Meg szerintem lenne még pár érdekes kérdés....”
 • 3. _csutak_ 2013. október 13. 10:36
  „Tipikus bolsevik módszer!
  Ezt tették Rákosiék mielőtt az olajcégeket közösségi tulajdonba vonták.”
 • 2. pog 2013. október 13. 09:52
  „ebben a városban lassan semmi sem "sül"el jól..tényleg már újitani kellen a város vezetők szintjén..”
 • 1. Francois 2013. október 13. 07:40
  „Fogadjunk nem lesz tettes! :) Vajon kinek volt ennyi esze hogy átverik a népet és jelentse?! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harsona és orgona Makón

Makói születésű harsonaművész, Dégi János ad koncertet vasárnap délután 5 órától a makói belvárosi református templomban. Tovább olvasom