Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Menedék is a Maros-part

Makó - Sok makói keres a mostani forró napokban menedéket a Maros-parton: még hétköznap is élettel telnek meg a nyaralók. Közel a folyó, a strand, árnyékot adnak a fák, így a levegő hűvösebb, mint a városban – mondják azok, akik ilyenkor ki is költöznek.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Legalább 3-4 fokkal hűvösebb van itt, mint bent a városban – mondta lapunknak Maros-parti üdülőjének teraszán a város nyugalmazott tűzoltó parancsnoka, Szabó Ferenc kedd délelőtt. Neki külön szerencséje van, hiszen a takaros kis épület nem a strandra vezető út mentén, hanem beljebb, erdős részen van, így a fák lombjai több árnyékot adnak. Kánikula idején feleségével együtt napi rendszerességgel látogat ide, és ha valamilyen rendezvény, családi-baráti összejövetel, hétvégi bográcsozás van, itt is alszanak. Nagyon szeretnek itt lenni. Úgy látja, évről évre többen választják ezt az életformát nyáron.

Ennek mi is láttuk jeleit. Az üdülőövezet tiszta, rendezett képet mutat, a nyaralók csinosak, többet éppen felújítanak, szépítenek. A terület népszerűségét minden bizonnyal növeli, hogy az önkormányzat az utóbbi pár évben közel félmilliárdot költött a strandra és környékére – kalandparkot és lombkoronasétányt is épített. Maga az övezet egyébként az 1960-as, 70-es években alakult ki, és becslések szerint nagyjából 250 üdülőtelek található itt. Épület nincs mindegyiken – jó részük a várostól bérelt, de vannak magántulajdonú ingatlanok is, nagyjából a harmaduk. Az önkormányzat nemrégiben rendezési tervet fogadott el, hogy fazont, arculatot adjon a népszerű pihenőhelynek.

Sokan kiköltöznek a városi hőség elől, mások ingáznak. Fotó: DM/DV
Sokan kiköltöznek a városi hőség elől, mások ingáznak.
Fotó: DM/DV

Az persze, hogy a terület egyre népszerűbb, azzal is jár, hogy nagyobb a forgalom, több a buli, a hangoskodás. Morár Gábor lakatos szabadságát tölti üdülőjében, és örülne a nagyobb nyugalomnak. Az 1978-ban megvett nyaralót ettől függetlenül nagyon szereti, feleségével, sőt olykor a gyerekekkel együtt sok időt tölt itt. Napközben gyakran látogat ki a strandra hűsölni, a nyaralóban pedig a tetőtér árnyékolásával és ventilátorral igyekszik hűsíteni a levegőt. Amikor tegnap találkoztunk vele, épp a gondosan ápolt kert növényeit locsolta. – Ha nem tenném, a mostani melegben minden kiszáradna – jegyezte meg.

Másodfokú hőségriadó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint száraz, napról napra melegebb léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét. A napi középhőmérséklet ma elsősorban a Dél-Dunántúlon, péntektől már másutt is meghaladhatja a 25 fokot, sőt a hétvégén és a jövő hét elején helyenként 27-28 fok körül valószínű. Ezért az országos tiszti főorvos szerdától péntek éjfélig a hőségriasztás II. fokozatát rendelte el. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, illetve vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádlottak padján a csanádpalotai és szegedi rablók

Befejezte a nyomozást a Szegedi Rendőrkapitányság. Tovább olvasom