Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Menekítik a Maros elől az értékeket

Makó - A várakozásokkal ellentétben hétvégén még nem öntötte el a Maros a hullámteret Makónál, de ez hamarosan bekövetkezhet – a nyaralók, kiskertek gazdái az értékeiket mentik.
Jó öt esztendeje nem öntötte el a Maros a hullámtéri nyaralóövezetet és a folyó menti kiskerteket, idén viszont ezt már aligha ússzák meg a makóiak. A szakemberek hétvégére várták az első kiöntést. Ez egyelőre elmaradt, a folyó csak a strand nyúlgátjáig terjeszkedett, ám az önkormányzat által lapunkban is közzétett figyelmeztetést mindenki komolyan vette: az elmúlt néhány napban aki tehette, azon igyekezett, hogy mentse értékeit a Maros-partról, mert a víz biztosan kijön.

A Galamb József nevét viselő szakképző iskola üdülőjénél Hajdu Gábor tanár úr szorgoskodott fiával együtt: utánfutóra és csomagtartóra pakolták az értékesebb holmikat, a csónakokat, elektromos berendezéseket. Az épületben mindent asztalokra, polcokra pakoltak, a kinti padokat is egymásra pakolták és lekötözték. A folyóparti nyaraló kertjében már szombaton állt a víz. – Arra számítunk, térdig, de akár derékig érő víz is lesz itt pár napon belül – magyarázta a pedagógus.

Hajdu Gábor és fia a Maros „esélyeit
Hajdu Gábor és fia a Maros „esélyeit" latolgatja.
A szerző felvétele

Az iskolai üdülővel szemben Gyömbérné Szabó Jolán pakolt. Mivel az ő nyaralójuk kétszintes, amit lehetett, egyszerűen az emeletre vittek, csak a drágább holmikat fuvarozták haza. Homokzsákokat is hozattak. Ezek a vizet felfogni aligha tudják az ajtóknál, de legalább megszűrik – így könnyebb lesz a rendbetétel a levonulás után.

Apad, majd áradhat

A vízügyi igazgatóság ügyeletétől megtudtuk: a Maros szombat éjjel 412 centis vízállással tetőzött, azóta apad. Az elkövetkező két-három napban ez folytatódik, ezt követően azonban lehetséges újabb áradás.

Olvasóink írták

 • 15. Tony_Soprano 2010. július 04. 18:04
  „Egy rendőr írta aki a védekezésben részt vett !
  Egyike vagyok azon több ezer vidéki rendőrnek, akiket Borsod megyébe vezényeltek az árvízi védekezésben segédkezni. Az alábbiakban a tapasztalataimat kívánom megosztani Önökkel.

  Az odavezető út során több alkalommal is meg kellett állnunk félórákat vagy egy egész órát várni, hogy a vezető törzs kiokoskodja, hogy merre is kéne menni, meg hol is van ránk szükség. Volt, hogy megálltunk egy faluban, mondván, hogy itt kell segédkezünk. Eltelik öt perc, és közlik, hogy ez mégsem az a falu, vissza a buszokra. Láttuk, hogy nagy a fejetlenség és ez akkor még csak a kezdet volt.

  Végül a több mint 10 órás út után a Felsődopszába történő megérkezésünkkor lesújtó állapotok fogadtak bennünket, főleg miután
  közölték velünk, hogy a megáradt Hernád folyó által veszélyeztetett cigánysort kell megvédenünk. Akkor már tudtuk, hogy sok jóra nem
  számíthatunk. Amíg mi rendőrök - és a később hozzánk csatlakozott rendőr tanulók - több mint százan reggeltől estig homokot lapátoltunk, zsákokat adogattunk, gátat erősítettünk, addig a cigányok egész nap csak az elárasztott putrijukban döglöttek vagy a kerítésüknek támaszkodva figyeltek minket. Ugyan a délután folyamán néhányan segítettek a védekezésben és valóban kivették a részüket a munkából, de a számuk körülbelül a 10 főt ha elérte. Felháborító és dühítő volt, mikor életerős cigányok mondták nekünk, hogy a munkánknak nincs semmi értelme, hiszen a gát úgyis át fog szakadni, ezért nem is segítenek.
  Talán az én érdekem, hogy a lakóházukat ne árassza el a hömpölygő folyó?

  A helyi jobb(ik) érzésű magyarok ezzel szemben ott segítettek nekünk, ahol tudtak. Szendvicseket készítettek, kávét, ásványvizet hoztak nekünk, ezúton is köszönet nekik.

  Ezzel szemben a pofátlanság iskolapéldája volt, amikor néhány mokka gondolt egyet és lopni kezdték a buszunkról a mi
  ásványvízkészletünket, amíg mi a gáton dolgoztunk, vagy éppen egy-két lapátról vélekedtek úgy, hogy az náluk jobb helyen lesz (persze nem álltak volna be segíteni velük).

  Alighanem a nap fénypontja volt, mikor a Duna TV riportere kamerával megjelent a helyszínen, hogy beszámoljon az eseményekről. Persze nem bennünket kérdeztek meg az állapotokról: néhány másodpercig filmeztek, majd készítettek egy gyors interjút az éppen a helyszínen tartózkodó Dobson Tiborral. A cigányok látták, hogy kint van a tv, erre apuka néhány fiával együtt egyből elkezdte pakolni a homokzsákokat a házuk előtt. A riporter ezt meglátva azonnal átkelt a homokzsákokon, s a cigányok házához érve rájuk közelítve filmezett, hogy mindenki láthassa majd, kikről is van szó. Ekkor mi, a gáton dolgozók hangos tapsviharba kezdtünk. Kíváncsi vagyok, vajon a hangot kivágták-e az anyagból, egyáltalán levetítésre került-e. Kérdeztük is Dobson úrtól: szó nélkül hagyja ezt? Legalább mikor visszaért a riporter, jól leteremtette, hogy nem inkább a reggel óta a helyszínen dolgozó rendőröket kellene bemutatni a lakosságnak, a médiát meglátva érdekes módon azonnal munkához látó cigányok helyett? Már nem hallottam a riporter válaszát. Mikor a média munkatársai elmentek, az egyik kolléga oda is kiáltotta a cigányoknak, hogy "Már nem kell dolgoznotok, elment a kamera, biztos benne lesztek a tv-ben!" A kátrányos helyzetűek fel is hagytak a munkával.

  Ez csak néhány kiragadott példa abból, amit én láttam és tapasztaltam az ott tartózkodásom ideje alatt. Az összezsúfolt szállásokról és a koordináció hiányáról, a rendőrség által vásárolt naptejek, napolajak minőségéről, a törvénytisztelő helyi lakosság véleményéről, elkeserítő helyzetéről már inkább szót sem ejtek."

  És hogy teljes legyen a kép, a gátakon dolgozók Miskolcról kapnak parizert és kenőmájast, a sportcsarnokban elszállásolt cigányok napi 5 ( öt! )-szöri étkezést (de válogatnak, semmi nem jó). Ugye kajára nem kell költeni, azt a pénzt azonnal el kell inni. Mert házat majd épít a zállam. És hát az élet nem áll meg, a szerelemnek be kell teljesülni, az ösztön, meg a hormonok, szóval cigány úr a sportcsarnokban tette férfiúi kötelességét cigányasszonnyal egymás örömére, és őket az sem tartotta vissza, hogy még kb. 750-en vannak ugyanabban a légtérben. Abban a csarnokban, ahol a DKSK-s lányok pár éve megverték a Mizo-PVSK kosarasait, ami akkor keveseknek sikerült. Most meg fertőtleníteni kell. Igazságtalan vagyok-e?”
 • 14. correct 2010. június 30. 09:22
  „13.
  végre egy örök igazság!”
 • 13. Tony_Soprano 2010. június 29. 19:02
  „T:hajdugab
  Nem kell a fikázókkal foglalkozni, az a lényeg pénz legyen, meg a pi....a szorítson! A víz majd ahogy jött el is megy!”
 • 12. hajdugab 2010. június 29. 15:30
  „Antikos!
  Másold be a keresődbe azt a linket, amit beszúrtam.A szakemberek se tudják pontosan, nyilván sok tényezős a dolog, de a grafikon a következő hétvégére 410 cm körüli vízállást mutat.
  http://www.hydroinfo.hu/Html/hidelo/hidelo_graf_tisza.html
  Ami meg a gumicsizmát illeti a kollégáim inkább sármosnak nevezték, de ezt csak az elfogultság mondatja velük.
  Az pedig, hogy te is használtad Tiborkám, nem azt jelenti, hogy a tiéd, csak azt, hogy azonos fajta lábgombáink vannak.
  hágé”
 • 11. Lenke 2010. június 29. 04:33
  „http://www.atikovizig.hu/hidro/vizallas24.php”
 • 10. bo 2010. június 28. 21:27
  „9. hozzászólás b1u2c3u 2010.06.28. 19:14
  Szép volt Tibi!:-)))”
 • 9. b1u2c3u 2010. június 28. 19:14
  „A helyzet tobb, mint aggaszto. Ami pedig a kepet illeti, es amennyire ocsemet ismerem, nem annyira a varhato fejlemenyek elokepzete fejezodik ki testtartasaban, inkabb az a teny, hogy a csizmam tul szuk a labara, aminek a bitorlasat, tekintettel a korulmenyekre elnezem neki.”
 • 8. makai2010 2010. június 28. 18:07
  „Jön a Maros.”
 • 7. makai2010 2010. június 28. 17:56
  „Azért nem olyan rossz az a kép. :) (Remélem, hogy mégsem jön ki a mi folyónk.) egy makai”
 • 6. ifj. Nagy Gábor 2010. június 28. 15:45
  „Antikos,

  te megmondod, oszt annyi lesz. ;-)”
 • 5. antikos 2010. június 28. 13:39
  „Mennyi lesz az annyi???”
 • 4. bo 2010. június 28. 13:31
  „Szia Gábor!

  Ne védd az Imrét, nem az első ilyen műve!:-))”
 • 3. hajdugab 2010. június 28. 13:18
  „Egyébként most úgy néz ki az előre jelzés, hogy a második áradás nem lesz nagyobb, mint az első volt.
  http://www.hydroinfo.hu/Html/hidelo/hidelo_graf_tisza.html
  hágé”
 • 2. hajdugab 2010. június 28. 13:06
  „Igen úgy nézek ki,mint aki becsinált, de ez nem az Imre hibája. Rólam hivatásos fényképészek se nagyon tudnak jó képet készíteni. Igazad van, fodrász, fotós hozott anyagból dolgozik.
  hágé”
 • 1. bo 2010. június 28. 09:12
  „Kedves Szabó Imre!
  Egy mondaton belül 2, egy bekezdésen belül 3 "pakoltak"! Oly szép és változatos a magyar nyelv , egy hivatásos újságírónak oda kellene figyelni a szóismétlés elkerülésére! Igaz, "hozott anyagból", de a Gabiról ennél rosszabb képet nem készíthettél volna!:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

31 ezer hektáron minden odalett

Pitvaros - Az első összegzések szerint a makói kistérségben 31 ezer hektáron 100 százalékban… Tovább olvasom