Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Menesztik Apátfalva jegyzőjét

Huszonkét év után elküldi Apátfalva jegyzőjét a település polgármestere. Az önkormányzatot átvilágították, és olyan hibákat találtak, amelyekért a hivatal vezetőjének kell felelnie.
Meneszti állásából Sajtos László jegyzőt Szekeres Ferenc polgármester. A községvezető megbízott egy céget, vizsgálja meg, hogyan működött az apátfalvi önkormányzat 2009 és 2014 között. A hírt a makohirado.hu című portál tette közzé kedden.

A jelentés többek között megállapította, hogy amikor a község tehergépkocsit, főzőüstöt, nagy konyhai robotgépet vett, nem a hatályos törvényeknek megfelelően dokumentálták a vásárlást. Kilenc zártkertet úgy adott el az önkormányzat, hogy a vevőt nem tájékoztatta, védett, Natura 2000-es területről van szó. Értékbecslés sem készült. Az erdei iskola felújítására pályázó civilszervezetnek nem volt elég önereje az utófinanszírozott pályázathoz.

Ezzel az előző képviselő-testület nem számolt. Az egyesület önmaga nem tudta kifizetni a teljes, 17,8 milliós számlát. Az új testület megelőlegezte a civileknek a pénzt. Az átvilágítók úgy találták, a polgármesteri hivatal utalványain, kiadási pénztárbizonylatain nem mindig szerepeltek a szükséges aláírások. Mindezért az előző polgármestert, Varga Pétert és Sajtos László jegyzőt tették felelőssé.

Szekeres Ferenc polgármester lapunknak elmondta, ebben a helyzetben döntenie kellett. Közös megegyezéssel távozik a jegyző, addig jogi referens látja el a munkáját, majd pályázatot írnak ki az állásra.

– Nem hárítom el a felelősséget, mert ami a hivatalban történik, azért tényleg a jegyző felel. Azért a pénzügyi vezető szerepét is célszerű vizsgálni – mondta lapunknak Sajtos László. – Én nem politizáltam soha. A vásárláskor szerződés helyett tényleg megrendelő készült, meg lehet kérdezni belső ellenőrt arról, ez mekkora bűn. A földeket az aktuális áron értékesítette a képviselő-testület. Az erdei iskola felújításával végül az önkormányzat vagyona jelentősen gyarapodott. Egy ilyen ellenőrzés korábban arról szólt, hogy ha vannak hibák, azokat ki kell javítani.

Sajtos László 1993 óta vezette a hivatalt Apátfalván. A rendszerváltás óta megválasztott összes eddigi polgármesterrel dolgozott együtt, egy éve van a nyugdíjig. Most 2015. július 10-én szűnik meg a munkaviszonya Apátfalván.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pillanatfelvétel a makói droghelyzetről

Érdekes hirdetésre bukkant egyik makói olvasónk a Facebook-on. Megkerestük a hirdetőt, aki… Tovább olvasom