Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Mennyit ér 5 hektár természet?

Makó - Visszautasított Makó önkormányzata egy megvételre fölajánlott Maros-ártéri területet, mert négyzetméterenként 1000 forintért kínálta a tulajdonosa. A szegedi vállalkozó szerint közel a városhoz, mégis a természetben, épp az önkormányzat által építtetett szomszédos lombkoronasétány és a megszépült strand teszi értékessé ezt a birtokot.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Négy földterületet ajánlottak föl tulajdonosaik Makónak, ezekről is határozott a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Két zártkertet ajándékba adtak gazdáik a városnak, egy 1473 négyzetméteres portáért pénzt szeretett volna a tulajdonosa, de a várostól biztosan nem kap, mert a portát egy bank végrehajtási joga terheli. Tárgyalt a képviselő-testület egy 4 hektár 8762 négyzetméteres Maros-ártéri területről is, amely a vasúti töltéssel, a lombkoronasétánnyal határos, és a földhivatal „kivett mocsárnak" nevezi. Gazdája 48 millió 762 ezer forintért ajánlotta föl megvételre a városnak.

A makói képviselők a nyilvános ülésen nem sokáig latolgatták a döntést, Buzás Péter polgármester javaslatát elfogadva úgy határoztak, nem kell a terület négyzetméterenként 1000 forintért. Az írott előterjesztésben az áll, „a piaci viszonyok alapul vételével a felajánlott vételár aránytalanul magas, ezért az ingatlan megvásárlása jelenleg nem ajánlott."

Az ártéri területért négyzetmétrenként 1000 forintot kért a tulajdonos. Fotó: Karnok Csaba
Az ártéri területért négyzetmétrenként 1000 forintot kért a tulajdonos.
Fotó: Karnok Csaba

– Az árról annyit, hogy amikor a 43-as, illetve a reptérnél lévő elkerülőút építésére készült az állam, már akkor 8-900 forintot fizetett a kisajátított területekért, amelyek nagyon messzire vannak a várostól. Ez a makói terület viszont közel van a lakott területhez, rögtön a gát túloldalán húzódik – mondta lapunknak Utassy István. A szegedi vállalkozó az 1994 óta működő Euroll Kft. tulajdonosa, üzlete van a Londoni körúton, görgős- és szemeslánc-forgalmazással, -gyártással foglalkozik, és ingatlanokkal. – A területet árverésen vettük, azzal az elgondolással, hogy nem erdőként tartják nyilván, tehát bármikor kitakarítható, fölparcellázható, és lehetnek itt kiskertek, mint amilyenek vannak a közelben. A másik szempont az volt, hogy a város fejleszti azt a területet: megépült a lombkoronasétány, megszépült a strand. Úgy sejtem – bár konkrét információim nincsenek –, hogy Makónak vannak elképzelései azon a környéken, legföljebb ezek a tervek még nem nyilvánosak.

A tulajdonos azt mondja, kíváncsi a folytatásra, és nem akar mindenáron megszabadulni a területtől.

Olvasóink írták

 • 8. zolcsi44 2013. november 20. 15:54
  „Én sokat járok arra, minden évszakban. Amennyiben lenne pénzem minden további nélkül megvenném.
  Sajnos nincs!. A tulaj kicsit moho, dehiszen ha igaz ember.”
 • 7. Erzsike209 2013. november 12. 06:30
  „Majd ki sajátítják és nincs pénz érte!!!”
 • 6. dadogós 2013. november 11. 21:00
  „Nem olvastátok? Azért vette, mert spekulálni akart. Majd kell az, hisz vannak arrafelé kiosztott telkek.Jól is gondolta, mert már az önk. is érdeklődött. Fel is van háborodva, mert az ő tevékenysége miatt lett drága.
  Na, akkor én azt mondom, hogy balga az az önk, amelyik nem akkor veszi meg a területet,amikor még értéktelen, ha tudja, hogy majd szüksége lesz rá.De, mit is várunk egy önk-től, csak nem előrelátást?
  (ja, majd lesz ott felkínálva még egy kis visszaosztás)”
 • 5. 80sFan 2013. november 11. 16:22
  „Ajánlja fel ingyen, mert pénzt nem szabad érte adni. Legyen már jófej.”
 • 4. MMtz 2013. november 11. 13:43
  „és a 3. hozzászólónál a pont...”
 • 3. WSS 2013. november 11. 10:22
  „Ha a vételárból vissza osztott volna akkor biztosan megveszik....”
 • 2. KamuNeni 2013. november 11. 08:52
  „Ja igazad van. Haszontalan terulet gazdasagilag az arviz miatt. Nem er tobbet mint tuzifa ertek.”
 • 1. pog 2013. november 11. 08:39
  „na ezt jól megszívta a kft...még az polg.hivatal helyébe lennék kötelezném a rendben tartására...úgy ahogyan a helyieket szokták...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövegyi férfit ütött el a kamion

Lakossági bejelentés alapján azonosította a rendőrség azt a balesetben elhunyt férfit, akit múlt csütörtökön késő este ütött el egy kamion. Tovább olvasom