Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Mérgezett őzek Kövegy határában

Tizennégy őztetemre bukkantak Kövegy határában a pitvarosi Petőfi Vadásztársaság tagjai. Az állatokat valószínűleg az egyik zöldségveteményre kiszórt, kártevők elleni méreg ölte meg. A kár az államé, az ügyben a makói rendőrség vizsgálódik.
Szomorú gazdasági évet zárhat a pitvarosi Petőfi Vadásztársaság, hiszen a tavaszi mérgezéssel együtt immár ötvenre emelkedett területükön a nem természetes körülmények között elpusztult őzek száma. A tagok legutóbb a múlt héten bukkantak egy dögkupacra Kövegy határában. Szabó Mihálytól, a társaság elnökétől megtudtuk: összesen tizennégy, minden bizonnyal mérgezés miatt kimúlt állat tetemét gyűjtötték be.

– Egy nádasban, majd az attól nem messze lévő kukoricásban leltünk az elpusztult őzekre. Szomorú, hogy egy gazdálkodási éven belül két ilyen jellegű pusztulással kell számolnunk, 2005 tavaszán is tetemes kárt okozott a felelőtlenül kiszórt, kártevők elleni méreg, most pedig megközelítőleg 1,3 millió forintot tesz ki az elhullott állatok értéke – fogalmazott a szomorú esettel kapcsolatban az elnök, aki valószínűsíti, hogy a károkozás ebben az esetben sem volt szándékos. Feltételezik, hogy valamelyik közeli gyökérföldön ehettek az állatok valamilyen vegyszert – legalább három-négy héttel ezelőtt, hiszen a dögök állapota azt mutatta, hogy körülbelül ekkor pusztultak el.

Megtudtuk: bár más, vadon élő állatfaj tetemeire nem bukkantak a környéken a vadászok, az nem biztos, hogy nyulak vagy fácánok nem hullottak el a vegyi anyagoktól. Sok ragadozó madár él ezen a környéken, és ezek csaknem nyom nélkül eltüntetik az összes kisebb elhullott állatot. Az ölyvekre, héjákra pedig a tapasztalat alapján nem „hat át" a méreg, hiszen nem tapasztalható nagyobb számú elhullásuk.

Szabó Mihály még elmondta: a társaságukhoz tartozó, több mint 14 ezer hektáros területen évente átlagosan 210-220 vadon élő őzet értékesítenek, ennek arányában igen jelentősnek nevezhető az elmúlt évben számba vett 50 rendellenesen elhullott állat. Az utóbbi időben egyébként egyre gyakoribbak az ehhez hasonló mérgezések, hiszen sok esetben az erősebb, a környezetet jobban károsító szerek olcsóbbak. A nagygazdaságok esetében gyakorlatilag nem fordul elő hasonló probléma.

A mérgezést a társaság jelentette a Makói Rendőrkapitányságnak. Államigazgatási eljárás keretében folyik a vizsgálat. Az állat-egészségügyi hatóság felhívására a társaság elföldelte az őzeket, egyet pedig Debrecenbe küldtek, további vizsgálatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út menti kereszteket rongáltak meg Apátfalvánál

Mély megdöbbenéssel fogadták az apátfalviak, hogy valaki megrongált két, a faluba Makó felől vezető… Tovább olvasom