Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14-16 éveseknek és a 18-20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek a végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Lenhardt Béla szerint a mesterséghez kézügyességre és türelemre van szükség. Fotó: Karnok Csaba
Neves szíjgyártó dinasztia leszármazottja a makói Lenhardt Béla: apja, nagyapja, sőt dédapja is ezzel a mesterséggel foglalkozott. Tőlük tanulta meg a szakma fogásait. Kálvária utcai műhelyében lószerszámok, kutyafelszerelések, övek, ostorszíjak készülnek – többek között. A legnagyobb keletje talán az aprólékos kézimunkával készülő, mondhatni művészien kidolgozott lószerszámoknak van. Igaz, mióta visszaszorulóban a lótartás, ezekből is mind kevesebbre van szükség.

Magára a mesterségre is csökkenőben az igény: a bőrből készülő kötőfékek helyét például egyre inkább átveszik a kevésbé tartós, textiliparban gyártott darabok, ráadásul a bőrtermékek piacán is egyre több a távol-keleti bóvli.

Lenhardt Béla gyáraktól, illetve tímároktól vásárolja meg a kikészített bőrt – szinte kizárólag marhabőrt használ. Bár ma már bizonyos munkafázisok gépesíthetők, a mesterség azért döntően a kézimunkára épül. Éppen ezért jegyzi meg: ahhoz, hogy valaki szíjgyártó lehessen, mindenekelőtt nagy kézügyességre és türelemre van szükség. A szakma ugyanakkor, amellett, hogy természetesen vannak kötöttségek is, óriási teret enged a kreativitásnak, például a díszítésben, a sallangok készítésében. Lenhardt Béla szerint éppen ez a legszebb benne. No meg a bőr mint anyag, amelynek a megmunkálása megragadja és rabul ejti az embert – vallja.

A mesterséget ma már iskolában nem lehet megtanulni, csak a még dolgozó, amúgy egyre fogyatkozó számú szíjgyártótól. Neki egy tanítványa van: a fia, akinek majdan továbbadja a stafétabotot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós pénzből újulna meg a Maros-part

Két pályázattal összesen csaknem nyolcvanmillió forintot nyert Makó és kistérsége a Maros-part… Tovább olvasom