Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Mezőhegyes: megvan a dátum a megyeváltó népszavazáshoz

Mezőhegyes - Április 21-ére tűzte ki a mezőhegyesi képviselő-testület a helyi népszavazást arról, csatlakozzon-e a most békési város Csongrád megyéhez.
Mezőhegyes polgármestere, Kovácsné Faltin Erzsébet a jövő héttől kezdve keresi fel a kisváros térségében lévő polgármester kollégákat, a hivatalos szervek és a közüzemi szolgáltatók képviselőit, hogy tájékoztassa őket arról: megyeváltásra készülnek. Mint megírtuk, az egykor a makói székhelyű Csanád vármegyéhez tartozott, de az 1950-es megyerendezéskor Békéshez sorolt, megyehatárszéli Mezőhegyes képviselő-testülete még tavaly nyáron deklarálta szándékát a csatlakozásról Csongrád megyéhez.

Mezőhegyesi életképek. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Az 1989-ben városi rangot kapott, 5300 lelkes Mezőhegyes most a mezőkovácsházi kistérség része, de a polgármester szerint gazdasági, emberi kapcsolataik a mai napig erősebbek a közeli Csongrád megyei települések felé, mint Békés irányába. A térképre pillantva tény: a Csongrád megyéhez tartozó Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros csak néhány kilométerre van innen – közelebb, mint a legközelebbi békési települések.

A városvezetés eredetileg abban bízott, hogy a közigazgatás most zajló átszervezése során méltányolni fogják kérésüket. Megkeresték mindkét megye kormányhivatalát, az elképzelést továbbították a közigazgatási szaktárcának, ám a járási határokat végül a jelenlegi megyék egységéhez igazodva húzták meg. A polgármester szerint azonban az ügy ezzel még nincs veszve. Nemrégiben helyi népszavazást kezdeményeztek, és már ennek dátumát is kitűzték, április 21-én lesz. Kovácsné Faltin Erzsébet abban bízik: ha a referendum sikeres lesz, már nem utasítják el őket.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. dodoko 2012. április 19. 21:26
  „Bár kicsit későn értesültem az itteni cikkről és a kommentelésről, mégis megírom a véleményem, hátha számít még valamit a reális látásban. (A személyeskedés igen silányra sikeredett. Soha ilyen közvetlen, szerény, segítőkész, fáradhatatlan, józan ember nem állt a város élén, mint most! A megyeváltás ötlete egyébként nem a polgármester asszonytól származik, ezt ő többször el is mondta. Az ötletadó személye ismert és elismert: Hollós Lajos úr.) A képviselő-testület többsége felkarolta az ötletet és élt a lehetőséggel, majd a törvényes előírásoknak megfelelően kiírta a népszavazást. Nem a megyeváltás a lényeg, hanem a járáshoz tartozás. A makói járásban Mezőhegyes kiszolgálhatja a kisközségeket, mert az állami átszervezés után megmaradhat a városban a jelenlegi sokrétű feladat - ehhez a polgármesternek és a képviselő-testületnek semmi köze nem lesz. Az önkormányzati közös hivatallal a kisközségek talpra állását segítjük. Ehhez a polgármesternek és a képviselő-testületnek annyi köze lesz, hogy a többi képviselő-testülettel megállapodnak, a polgármesterek - köztük egy a mienk - aláírják a közös hivatal fenntartására vonatkozó megállapodást. Polgármesterünknek és Képviselő-testületünknek Mezőhegyes város tartozik a hatáskörébe, a jegyző vezeti majd a közös hivatalt és a fenntartó települések polgármesterei irányításával alakítja ki a kisközségek önkormányzati adminisztrációját. A kisközségek nagyon jól járnak, hiszen összlakosságszám arányában a fenntartási költség töredéke jut rájuk. Ez a mai magyarországi közigazgatási átszervezés következménye, mondhatni: előre menekülés. Remélem sikerül! Ha igen: 100 évre megnyitottuk az utat Mezőhegyes és környező községek fejlődése előtt, majori lakosságunk ellátását is így lehet megoldani. Menjünk el szavazni és az IGEN-re tegyük az X-jelet!”
 • 20. icus711 2012. március 06. 20:23
  „Kedveseim!Kovácsné emberi kapcsolatai Szegedhez köthetőek,így érthető a ragaszkodása Csongrád megyéhez.Arról nem beszélve,hogy körjegyzői teendőket a cikkben szereplő 3 településen is ellátta.Mégis kilóg a lóláb,mert aki ismeri is Mezőhegyes polgármesterét tudja,hogy a "Gránicon" túli települések irányítását akarná elérni,nem a mezőhegyesi embereknek akar Ő jót,csak saját hataloméhségét kivánja csillapítani.Számára nem elfogatható Mezőkovácsháza járásához tartozni,esetleg egy másik kis település szintjén éldegélni,rivaldafény erre van szüksége. Talán bizonyítani kéne Erzsébet előbb,felesleges költségekbe hajszolja az önkormámyzatot . Adófizetők erre megy el a pénzetek!Kiváncsi lennék a Brezsnyev puszikra pl Ambrózfalván,Csanádalbertin esetleg Nagyéren.”
 • 19. szentmiki 2012. március 06. 17:54
  „18. xray25, kínai-e vagy???”
 • 18. xray25 2012. március 06. 12:55
  „Egy kis információra lenne szükségem.... Nem szünnek meg a megyék?? és hamarosan járások lesznek?? És akkor Mezőhegyes nem valami békési járáshoz fog tartozni?..mert a földrajzi fekvése miatt nem tud se a makói se a Szegedi, se a Szentesi és a többi járási térséghez tartozni? Vagy ezért kapaszkodnak szegények,hogy Csongrád megyéhez tartozzanak, ha majd megszünnek a megyei felosztások, hátha... De nem is értem , miért szeretnének egyáltalán Csongrád megyéhez tartozni... Semmivel sem jobb a helyzet itt se... miért gondolják, ha azt mondhatják, hogy ők Csongrád megyeiek, akkor majd valami többhöz jutnak, vagy erre több a munka?? Nem gondolnám, hogy megyei szinten előnyös lenne egy békés megyei kisvárost még Csongrád megyének a nyakába vennie... Nem tudnak felzárkozni.. Attól nem lesz cukorgyár,vagy több munkahely mert közigazgatásilag esetleg ide tartoznának.. de ráadásul a megyék meg is fognak szünni... Nem értem...”
 • 17. Krampampuli 2012. március 05. 15:06
  „Visszaolvastam és úgy látom akinek vannak mezőhegyesi kötődései vagy ismeri a térséget az szintén támogatja aki teljesen tájékozatlan a témában jártatja a klaviatúráját... :)”
 • 16. mynameis 2012. március 05. 13:09
  „a képről eszembe jut a "csikós" kocsma.Mennyi fagyit ettem én ott anno...... :D:D”
 • 15. mynameis 2012. március 05. 13:02
  „tótkomlósinak

  Le merném fogadni hogy Tótkomlós pár év netán egy évtized múlva a poros nyomába sem fog érni Mezőhegyesnek.(ezt a majori bagázsért.)
  Ezt csak egy kis üzleti tapasztalat valamint a tisztánlátás mondatja velem.
  Mezőhegyesen van lehetőség hogy embereket foglalkoztass.Tótkomlóson hm.......
  További szép napot.”
 • 14. hajosinas 2012. március 05. 12:58
  „Én a magam részéről a kezdeményezést ,mint azt a tárgyban korábban megjelent cikkek kapcsán, most is csak üdvözölni tudom.
  A döntést pedig azt hiszem, nyugodtan bizza mindenki az ott élő választókra.
  Kedves Polgármester Asszony és tisztelt Képviselő Tesület, valamint Mezőhegyes lakosai.Kivánom önöknek, hogy sikerrel járjon kezdeményezésük,mert akkor valószinű,hogy még az önökhöz vezető műút is előbb-utóbb jobb minőségű lesz.Nembeszélve az egyéb önöknél rejlő lehetőségekről,melyeket ügyes célratörő szervezéssel, könnyű és eredményes,gyümölcsöző fejlődést biztositó szolgáltatásokká lehet fejleszteni.”
 • 13. mynameis 2012. március 05. 12:55
  „Én Mezőhegyesen születtem bár nem sokáig éltem ott de gyerekkoromban a nagyszüleimnél nagyon sokat tartózkodtam ezen a településen.Jelenleg Hódmezővásárhelyen lakom immár 33 éve.Kb. tisztában vagyok ennek a kisvárosnak a gondjával.Igen,teljesen egyetértek a polgármesterrel és a lakókkal akik közigazgatásilag Csongrád megyéhez szeretnének tartozni.Amint tudjuk felül lettek vizsgálva a cukorgyári privatizációk és több mint valószínű hogy meg is szeretnének nyitni párat.Szerintem senki sem gondolhatja komolyan hogy egy mezőkovácsházi járáshoz tartozó település majd jobban tud lobbizni mint pl. egy makói bizonyos politikai köröknél hogy a mezőhegyesi gyárat nyissák meg.Más volna a helyzet ha nem Békés megye perifériáján lenne a település.Eddig is hányattatott sorsa volt az itt élőknek.Elég volt csak a közutakon átlépni egyik megyéből a másikba és máris éreztük melyik megyében vagyunk.Pedig ott van a szebb időkben nagy hírű gazdaságuk, benne a mezőhegyesi ménesről nem is beszélve.Van egy olyan érzésem hogy egy páran magasabb körökből is szeretnék ennek a váltásnak a létrejöttét.Mondjuk ennyi erővel Békéssámsontól még jobban érthető lenne ha váltani szeretne na de ott nincsenek ilyen nagy múlttal rendelkező cégek. :D(csak hangosan gondolkodtam)
  Sok sikert a "hegyesieknek".”
 • 12. dave-id 2012. március 05. 12:44
  „10. tótkomlósi

  Megjegyezném, hogy ha megtekinted az ide vonatkozó vasúti és buszmenetrendeket, rá fogsz jönni, hogy Makóra sokkal könnyebben eljuthatsz Mezőhegyesről, mint Orosházára... Távolságban meg ugyanannyi.
  Szóval miről is beszélünk? Szerintem ti is válthatnátok megyét, bár ti az Orosházi kistérségben jobb (mindenesetre közelebbi) helyzetben vagytok...”
 • 11. gavallér 2012. március 05. 11:43
  „Azt szeretném már látni , hogy Pesten mikor írják ki a népszavazást a Szegedhöz való tartozásról.”
 • 10. tótkomlósi 2012. március 05. 10:58
  „Akkor lenne értelme, ha a környező településeken virágozna a foglalkoztatottság, az emberek jólétben élnének!
  De csak meg kell nézni pitvaros és környékét! De mondhatnám a dunától keletre fekvő bármely települést is!
  Tehát akkor nem tökmindegy, hova tartoznak?
  Ezután nem kovácsházára fognak járni SZTK-ba, hanem a makóiba. Nagy élmény lesz oda eljutni! Kórházba se az orosháziba akarjanak menni ezután, hanem a bezárni készülő makóiba!

  Idióta majori bagázs.”
 • 9. helló16 2012. március 05. 10:35
  „Optimisták......elég megnézni Csongrád-Bokros példáját....ott megszavazták hogy különválnak Csongrádtól.....és volt ejnye-bejnye....nem engedték a különválást...
  Szóval kár kiadni a pénzt nem számít a vélemény...”
 • 8. dave-id 2012. március 05. 09:20
  „Muszáj hozzászólnom, mert egyesek megint elvetik a sulykot. Megint olyanok szólnak hozzá, akiknek fingja sincs a dolgok állásáról, de ezt már megszokhattuk.
  5. Krampampuli
  Mezőhegyesi kötődésűként átérzem a megyeváltás szükségességét, míg mások nem, ezt jól gondolod. Rajtam nem fog múlni a szavazás.”
 • 7. Maros13O 2012. március 05. 08:35
  „Sok sikert nekik !!! Remélem sikerrel járnak !”
 • 6. TELSTAR 2012. március 05. 08:32
  „A megyeváltástól még nem fog újraindulni a cukorgyár...”
 • 5. Krampampuli 2012. március 05. 08:11
  „Mivel itt nincs egy mezőhegyesi hozzászóló sem, tehát nem is érthetitek a kezdeményezést. Abszolút jól látja a Polgármester asszony. Hogy ez teljesüljön ahhoz viszont az kellene, hogy az 5300 lelkes kisváros lakói tényleg "lelkesek" legyenek. Remélem sikerül.”
 • 4. zehn 2012. március 05. 07:48
  „A szándék egy dolog,gondolom a megyének is lesz ehhez néhány szava. Mármint, kell e a nyakába venni egy "világ végén" lévő munkanélküliség rekorder, elmaradott községet?”
 • 3. TELSTAR 2012. március 05. 07:36
  „Csak Battonya ide ne csatlakozzon...”
 • 2. traktordj26@gmail.com 2012. március 05. 07:28
  „Egyébként nem teljesen mind1? Ha országhatárról lenne szó akkor azt mondom oké.. de megye határ... mi az? Nem több egy lepusztult táblánál az út szélén....”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói FC: cél a bennmaradás!

Az alapozást már az év elején elkezdő Makói FC NB III-as labdarúgó csapatának kerete minőségi változáson esett át, a szurkolók joggal reménykedhetnek a jó tavaszi szereplésben. Tovább olvasom