Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Mihály szervezi újjá az MDF-et Makón

Makó első szabadon választott országgyűlési képviselője alakítja újjá az MDF szervezetét a városban. Mihály Zoltán hosszú ideig távol volt a közélettől és a párttól is – most visszatér. Miután az országos választmány föloszlatta a korábbi makói szervezetet, Gilicze János elnök, a város alpolgármestere is párton kívüli lett. Ő úgy döntött, nem lép be újból.
Mihály Zoltán az étteremben. Vissza a tűzhelyhez. Fotó: Szabó Imre
Mihály Zoltán alakítja újjá a Magyar Demokrata Fórum makói szervezetét. A Szent Gellért Borház és Étterem tulajdonosa – bár évek óta nem szerepel a helyi politikában – széles körben ismert közszereplő. Ő volt Makó első szabadon választott országgyűlési képviselője az MDF színeiben. Mihály egyike volt azoknak, akik 1995-ben Szabó Ivánnal, Pusztai Erzsébettel együtt kiváltak a fórumból, és létrehozták a Magyar Demokrata Néppártot. Az MDNP és az MDF tavaly fuzionált, így Mihály ismét MDF-tag lett.

– A hír igaz: tartunk egy összejövetelt az általam meghívottakkal – mondta lapunk kérdésére Mihály. – Akik az MDF tagjai akarnak lenni, nyilatkoznak, ezeket a nyilatkozatokat elküldjük az országos szervezethez, ezután kerülhet sor a tisztségviselők megválasztására. A következő lépés a tagtoborzó lesz.

Azt még nem tudni, a régi szervezetből mennyien kérik felvételüket ismét a pártba. Hiszen azzal, hogy az országos választmány május 27-én feloszlatta a szervezetet, minden tagsági viszony megszűnt. Az eddigi elnök, Gilicze János – Makó alpolgármestere, önkormányzati képviselője 1990-től, a párt tagja 1988 óta – lapunknak azt mondta: nem kéri újbóli felvételét.

Katona: Ez a leggyorsabb megoldás

– Komolyan nem vetődött föl, hogy a Csongrád megyei hetes körzetben indulok képviselőjelöltként; annyi történt, hogy felajánlottam a pártban, ott szállok ringbe, ahol erre a legnagyobb szükség lehet – közölte lapunkkal Katona Kálmán, az MDF országos választmányának elnöke. A politikus a makói szervezet föloszlatásával kapcsolatban azt mondta, a párt jövője érdekében ez a megoldás volt a leggyorsabb: azok, akik tagok szeretnének maradni, már öt perc múlva, vagy másnap jelezhetik ebbéli szándékukat, és működőképesen alakulhat meg a szervezet. – De igen, veszteség a párt számára, ha alapító tagok maradnak távol – felelte Katona kérdésünkre. – Sajnálom, ha megbántódnak a technikai megoldás miatt, de higgyék el, így lehet a leggyorsabban újjáalakítani és működőképessé tenni egy pártszervezetet.

– Csúnyán elbántak velünk – így fogalmazott Gilicze. – Abban volt egyedül igaza a választmánynak, hogy nem tettünk meg mindent azért, hogy jelöltünk, Kotroczó Béla összegyűjtse az ajánlószelvényeket. De ebben talán neki is van szerepe, meg másnak is. A mi jelöltünk korábban Móricz András volt, akit lebeszélt az országos választmány arról, hogy Makón induljon, majd úgy volt, Katona Kálmán, az országos választmány elnöke itt száll versenybe. Végül azt mondták, keressünk mi jelöltet.

Megtettük, és bár kudarcot vallottunk, a párt a harmadik legtöbb szavazatot kapta a hetes körzetben. Adtak volna inkább fegyelmit, akár nekem is! De nem: kizártak a pártból olyan embereket, akiket az éltetett, hogy egy botrányok nélkül működő szervezet tagjai voltak, és a város jövőjét szem előtt tartva politizáltak.

– Velünk is elbánt a makói szervezet, hosszú időn át – reagált erre Grezsa István, a párt megyei elnöke. Szerinte a legnagyobb gond az volt, hogy a makóiak sokáig úgy vélték, az MDF-nek helyben a Fidesz jelöltjét kellene támogatnia.

Az MDF szervezése Szentesen is megkezdődött, de ez a munka még a kezdeteknél tart; az egyik leendő MDF-tag azt kérte, a nevét se említse az újság, mert „ez a kezdeményezés még olyan gyönge bimbó, hogy bármikor elviheti a fagy".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétmilliós fogás Nagylaknál

Hamis márkajelzésű ruhát találtak egy magyar kamionban a vámosok Nagylaknál. Az árut lefoglalták, és… Tovább olvasom