Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Minden második településen lesz kisebbségi önkormányzat

Makó és környéke - A 17 makói kistérségi település közül 9 helyen összesen 14 kisebbségi önkormányzat alakult. Apátfalván, Csanádpalotán, Makón 2, Magyarcsanádon 3 kisebbség szervezi saját életét.
A makói kistérség 9 településén alakult kisebbségi önkormányzat – összesen 6 cigány, 5 román, 2 szlovák és 1 szerb.

Egy-egy kisebbség alakított saját önkormányzatot a 9 Makó környéki település közül 5 helyen. A szlovák kisebbség önkormányzatot alakított Ambrózfalván: 5 jelöltet állított a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója, 4 – Balogh Mihály, Dorotovics László, Kanka János, Kis György Gézáné – képviselőként dolgozhat. Kiszomboron a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) lett a nyerő: a 144 választó közül minden második voksolt, mind a 4 jelöltet – Andrási Attilánét, Bakos Tamást, Bakos Tamásnét, Kürti László Györgynét – bejuttatta a testületbe. Maroslelén viszont a Lungo Drom tarolt, mert 6 jelöltje közül 4 képviselő: Oláh Zsolt, Orsós László, Orsós László István, Szigeti Edit. Nagylakon a 33 lehetséges román választó közel 60 százaléka döntött: a Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete (MROÉE) 5 jelöltjéből testületbe küldte Kovács Istvánt, Kovács Krisztinát, Kovacsik Patrik Dánielt és Vetró Róbert Jánost. Pitvaroson a Szlovák Unió 6 jelöltje közül Kemény Lajosné, Lehoczki Anna, Tószegi Gyula, Zelman Ferenc lett kisebbségi képviselő.

A kétféle kisebbségű települések közül Apátfalva az országos trendet követte: a cigány kisebbségi önkormányzatot a Lungo Drom képviselői – Juhász Gábor, Károlyi Alex, ifjabb Károlyi Sándor és Károlyi Sándor – alkotják, igaz, eleve e szervezet 5 jelöltje jelentette a kínálatot. Az ottani románság 4 jelöltjéből képviselő is lett: Duma János, Hajas Pál, Kovács Árpád, Mátó Erzsébet az MROÉE támogatását élvezi. A Csanádpalotán élő cigányok kétféle szervezet 8 jelöltje közül választották képviselőnek az Együtt a Romákért Egyesület színeiben induló Gáspár Józsefnét, Hulmanné Kasza Anitát, Kincses Ferencet, Mucsi Évát. Itt is az MROÉE adja a román kisebbségi önkormányzatot: az 5 jelölt közül Kinka Andrásné, Krobák Tamás, Pataki-Takács Mihály, Vetróné Negreu Mariana Florica kapta a legtöbb voksot. Makó cigány népessége képviseletéért az MCF és a Lungo Drom csapott össze, az utóbbi nyert, mert támogatásával alakulhat meg a Berta Györgyné, Károlyi Róbert, Kucsora József, Trivapetrovics János alkotta testület. A románok önkormányzatába 8 jelölt készült, végül a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége (MRKSZ) színeiben nyert: Árgyelán György, Bekán Aurél, Szűcs János Virgil; míg Birta Júlia Mihaéla az MROÉE képviselője.

A térségben a kisebbségek fellegvára Magyarcsanád: 327 választó döntött 3-féle testületről. A cigányság 10 jelöltje mögött két ellentétes politikai irányultságú szervezet áll: az MCF-fel szemben a Lungo Drom győzött, mert támogatásával lett kisebbségi képviselő: Botás János, Gán László, Szabó Sándor Tibor, Sztáncs Aurél. A románság mögött is kétféle szervezett mérkőzött: az MROÉE ellenében az MRKSZ nyert képviseletet Popa György, Rotár László, Szok György, Túri András Istvánné személyével. A Szegedi Szerbek szervezetének mind a 4 jelöltje – Gedos Száva, Higyisán Daniella Dóra, Kollár Ferenc Boldizsár, Neducza Zarán – Magyarcsanádon lett kisebbségi képviselő.

Olvasóink írták

 • 8. spyder01 2010. október 12. 10:32
  „szerintem ez tök fölösleges semmi haszna nincs csak pénzkidobás másra kéne inkább ezeket a pénzeket fordítani!én roma vagyok de eddig még nem láttam hasznát!!!”
 • 7. Egyolvasó 2010. október 10. 17:56
  „6.
  Teljes mértékben igazad van.
  A véleményem pedig, hogy nem lehet összehasonlítani a határon kívül rekedt Magyarokat az anyaországival, Mert még az előbbiek segítik egymást, addig a Magyarországon élők azt keresik, hogy hol tudnak a másik alá tenni, és igen TISZTELEM, BECSÜLÖM azokat a MAGYAROKAT akik kint éljen az bár mely elszakított területen, felválalja a Magyarságát.”
 • 6. maros50 2010. október 10. 07:53
  „5.Egyolvasó!
  Rendkívül tájékozatlan vagy. javasolom,hogy tanulmányozd a nemzetiségi törvényt. Mi a véleményed a romániában élő magyarok önszerveződéséről? javasolom,hogy a történelmet is tanulmányozd!”
 • 5. Egyolvasó 2010. október 09. 20:16
  „Érdekes:
  Ha magyarországon valakire azt merik mondani, hogy Román, szerb, Cigány, stb.akkor kikérik maguknak és azt mondják, hogy ők Magyarok, most pedig külön önkorményzatuk van, ki finanszírozza ezt, és miből?
  Nincs itt Magyarországon semmilyen válság itt csak egyre több PÉNTZÉHES ember van akik csak a zsebüket akarják megtölteni.”
 • 4. K67 2010. október 08. 07:24
  „Meg kellene szüntetni az összeset, mert csak a pénzt viszik.”
 • 3. zolcsi44 2010. október 07. 20:21
  „Szia 2.-es elveted az ötletem: én az eszkimo makoi szervezetének az önkormányzatát akartam megnyitni.
  Képzeld, kapnánk évi 15 millát, milyen jo bulikat lehetne ebből tartani. Pont ugy mint a többi.”
 • 2. flexsnake 2010. október 07. 16:23
  „1. várunk a klingon kisebbségi önkormányzatba :D”
 • 1. KolompárRómeó 2010. október 07. 12:09
  „Jó részük megélhetési üzbég, kazah, román, görög.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskocsival ment betörni a makói férfi

Makó - Egy felújítás alatt álló lakásba tört be egy 31 éves makói férfi hétfőre virradó éjszaka. A… Tovább olvasom