Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Mintha Chagall nézné Makót

Makó - Ritkán állítja ki festményeit Sánta Sándor háziorvos, Makó első szabadon választott polgármestere, a Fidesz önkormányzati képviselője – szombaton ez történt. A képekről beszélő művészeti író szerint a festés lehet a közéleti munka feszültségének levezetése. A tárlatmegnyitóra eljöttek a politikai ellenfelek is.
– Mondd meg, melyik képet vegyem le! – ezzel fogadta Sánta Sándor a kiállítását megnyitó Tóth Attilát szombaton a makói könyvtár olvasótermében. – Egyiket se, így jó az egész – mondta a művészeti író. Tóth több mint harminc éve ismeri és becsüli az amatőr festők között a „városképi jelentőségű figurát", aki hivatásával és a politizálással nyilvános életet él, de a festés révén egy zártabb közeget is teremt magának, ahová nagyon ritkán és nagyon kevés embert enged be. Ennek a festészetnek nem a szépség, hanem a szeretet az eszménye. A nagyon jó éjszakai tájkép mellett titokzatos nők néznek az ember veséjébe a vászonról. Tóth Attila szerint a képek alapján lehet az a benyomásunk, hogy mintha Chagall figyelné ezt a várost és embereit. Ha pedig az a kérdés, elérheti-e az ember a festés által a teljességet, és a közéleti munka feszültségét lehet-e alkotó erővé alakítani, a válasz e kiállítás alapján igen.

Sánta Sándor (jobbról) Bálint Mártával és Buzás Péter polgármesterrel a kiállításon. Orvos és politikus, festőecsettel. A szerző felvétele
Sánta Sándor (jobbról) Bálint Mártával és Buzás Péter polgármesterrel a kiállításon. Orvos és politikus, festőecsettel.
A szerző felvétele

Sántára az is jellemző, hogy bár előző nap a költségvetésről döntöttek a városházán, és egyedül ő szavazott nemmel, erre az alkalomra jobboldali képviselőtársai mellett eljött néhány ellenfele is. Mert egy dolog a politika, és más a közéleti kollegialitás. E kettő közé pedig ebben az esetben azért könnyű határvonalat húzni, mert – mint Buzás Péter polgármester mondta a képek előtt – „Sanyi egy jólelkű ember".

– Nekem nagyon fontos, ha megjelenik az újságban, hogy most épp miben kötözködtem Pétörrel, mert azok után, hogy a kórház védelmében együttműködtünk, nehogy már azt gondolja bárki is, hogy másban is odaállok mellé. Eszemben sincs – mondja Sánta. – Én ott nem érnék semmit. Így érek valamit mind a két oldalnak és a semlegeseknek is. Jelzi ezt, hogy megkeresnek a problémákkal, mindenhonnan. Én a munkámmal méltóságot akarok adni az ellenzéki politizálásnak, és a demokrácia kultúráját építem, ez pedig jócskán ráfér az összes magyar pártra, a Fideszre is.

Makó rendszerváltó polgármesterének kiállításán a legtöbb kép az utóbbi néhány évben készült. – A legnehezebb összehozni a szabadidőt, a fényt, a kipihent fejet és a tiszta palettát, de amikor sikerül, a többi jön magától, inspirálnak a formák és a színek – mondja a festő. – A külső hatásoktól nem lehet elvonatkoztatni, de nem is kell, úgyis minden egyéniségben egy eredeti elegy jön létre ezekből, és hozzá is tesz valamit. Az én esetemben alighanem expresszionista és kubista látásmód működik együtt. Örülök, hogy sikerült elérni, lesz Makón is az amatőr festőknek egy zsűrizett tárlatuk. Az amatőrök engem is jobban érdekelnek: Szántó Jánossal igazán nem voltunk jóban, mégis beszöktem a kiállítására. Végül nem bírtam ki, beleírtam a könyvébe, melyik képe tetszett – mert ami átüt, az átüt, ott nincs mese.

Olvasóink írták

 • 6. pog 2012. február 16. 10:12
  „Arra legalább jó volt a kiállítás, hogy felmelegedett az ember........”
 • 5. bakosandras 2012. február 15. 09:24
  „Kedves Babeli! Ha ott volt, akkor azt is láthatta, mennyire meg volt illetődve.”
 • 4. babeli 2012. február 14. 21:55
  „Kedves András! Lehet, hogy egyeseknek megköszönte, de a többségnek nem, pedig az igazgatónő átadta neki a szót, és egy szót sem szólt. A vendégeket, pedig nem ő kínálta, bár ez nem ügy.”
 • 3. bakosandras 2012. február 14. 20:56
  „A vendéglátás nem maradt el, és a köszönet sem. De azt gondolom, ez alapvető.”
 • 2. babeli 2012. február 14. 14:56
  „Lehet, hogy én pór vagyok, de a megnyitón megköszöntem volna az érdeklődőknek, hogy ebben a hidegben elmentek megnézni a kiállítást, és személyesen vendégül láttam volna őket örömömben.”
 • 1. pog 2012. február 14. 09:49
  „el is intézte Makó lakosságát....Ezt Ő nagyon tudja csak próbálja másképpen beállítani...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfakult a makói Fénylő Euro

Végleg bezárt a városházával szembeni kínai üzlet – bérlője a forgalomcsökkenés miatt kért szerződésbontást. Tovább olvasom